Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

24. 05. 2022. 15:35 >> 15:33

ENTONI ALBANEZE

"Borićemo se protiv globalnog zagrijavanja"

Većina koju je Laburistička partija osvojila na izborima u Australiji, ali i uspon Zelenih i nezavisnih kandidata koji su isticali pitanja klime, upućuju na to da je pravi pobjednik izbora želja glasača da se nešto uradi u borbi protiv klimatskih promjena.

Ostaje da se vidi koliko daleko je nova vlada spremna da ide na tom planu, prenosi Radio slobodna Evropa pisanje svjetskih medija. 

Novi premijer Australije Entoni Albaneze obećao je da će "okončati klimatske ratove" u zemlji i boriti se protiv globalnog zagrijavanja, poslije izborne pobjede koja bi mogla omogućiti njegovoj Laburističkoj partiji da samostalno vlada, ukazuje Tajms.

Albaneze je pobjedu nad liderom liberala i dosadašnjim premijerom Skotom Morisonom na izborima 21. maja, opisao kao "veliki trenutak" i obećao da će "promijeniti zemlju, promijeniti način na koji politika funkcioniše" posle skoro decenije vladavine konzervativaca.

Mada je politika laburista po pitanju klimatskih promjena ambicioznija od prethodne vlade, mnogi ekolozi tvrde da ne ide dovoljno daleko. Laburisti su obećali smanjenje emisije gasova koji izazivaju efekat staklene bašte za 43 odsto do 2030. i ukupno nultu do 2050. godine, za razliku od liberala, koji su se tek nedavno obavezali na smanjenje na nultu emisiju.

Ipak, ističe Tajms, Albaneze je dosad odbijao da zabrani termoelektrane ili da spriječi otvaranje novih rudnika uglja.

Albaneze se takođe založio za pravedniju Australiju, rekavši da će prve akcije njegove vlade biti traženje pomirenja s Aboridžinima kroz komisiju za istinu koja bi razmatrala istorijske nepravde.

Najskuplje obećanje laburista u kampanji, plan od 3,85 milijardi američkih dolara za povećanje subvencija za brigu o djeci kako bi se povećalo zapošljavanje žena, takođe je u vrhu njegovih planova.

Izborna bitka je vođena oko pitanja ekonomije i nacionalne bezbijednosti, ali je otišla u korist laburista i nezavisnih kandidata kao protest protiv klimatske i socijalne politike Morisonove vlade.

Međutim, ukazuje Fajnenšl tajms, nova vlada će imati težak zadatak da ispuni obećanja o poboljšanju rasta plata i produktivnosti.

Nova vlada će se takođe suočiti s krizom troškova života izazvanom naglim porastom inflacije i rastom kamatnih stopa koji su potkopali tvrdnju prethodnog premijera da njegova vlada bolje upravlja ekonomijom od laburista.

Klimatsko pitanje je pobijedilo na izborima u Australiji, ali će vladanje biti teži izazov, ocenjuje kolumnista Blumberga Dejvid Fikling.

Pravi pobjednik na ovim izborima je volja naroda po pitanju klime za koje je 29 odsto birača reklo da je najvažnija tema, ali koju su tokom protekle decenije potiskivali i laburisti i liberalno-nacionalna koalicija dok su bili pod pritiskom, s jedne strane, ruralnih birača fokusiranih na rudarstvo i, s druge strane, urbanih glasača koji daju prioritet pitanjima životne sredine.

Birači su odbacili pristup negiranja i odlaganja po pitanju klimatskih promjena prethodne vlade koji je doveo do toga da Australija globalno zaostaje u smanjenju emisija štetnih gasova, ocjenjuje Njujork tajms, ističući da tek ostaje da se vidi koliko daleko će u klimatskoj politici ići nova vlada.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније