Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 05. 2022. 10:56 >> 11:24

ZVANIČNE POSJETE

Bajden odlazi u Japan poslije Južne Koreje

Predsjednik SAD Džozef Bajden putuje danas u Japan, drugu etapu puta poslije Južne Koreje tokom koga nastoji da ojača vođstvo SAD u Aziji naspram Kine u ekspanziji i opasno nepredvidljive Sjeverne Koreje.

Bajden napušta Južnu Koreju gdje je imao više sastanaka sa novim predsjednikom Jun Suk-jeolom da razgovara između ostalog o jačanju vojnih vježbi da bi se suprotsavili "zveckanju oružja" sjevernokorejskog vođe Kim Džong Una.

To je objavljeno u vrijeme kada je južnokorejska obavještajna služba javila da je Sjeverna Koreja završila pripreme za sprovođenje nuklearne probe koja bi bila sedma u njenoj istoriji i prva u posljednjih pet godina. Nije isključeno da se ta proba obavi dok je američki predsjednik u posjeti Aziji.

U znaku američkih ambicija u regionu Bajden je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Junom govorio o "svjetskom takmičenju između demokratija i autokratija" naglasivši da je region Azije i Pacifika u tom takmičenju važno borilište.

"Dugo smo govorili o poterbi da se ova saradnja ne ograniči na SAD, Japan i Koreju već da obuhvati ceo Pacifik, Južni Pacifik i Indo-Pacifik. Mislim da je ovo putovanje šansa", rekao je Bajden.

Tokom posjete Južnoj Koreji Bajden je takođe potpisao zakon koji je američki Kongres usvojio u četvrtak o ogromnom paketu pomoći od 40 milijardi dolara Ukrajini da joj pomogne u odbrani od ruske invazije.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније