Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ RTS ]

21. 05. 2022. 22:44 >> 22:43

TOKOM LJETNJIH MJESECI

Gradski prevoz i voz u Njemačkoj mjesečno 9 eura

Tokom tri ljetnja mjeseca u Njemačkoj će svi moći da koriste javni prevoz za svega devet eura mjesečno. To je dio mjera za smanjenje potrošnje goriva zbog rata u Ukrajini. Ali pitanje je da li ovo dugoročno nešto donosi.

Od početka juna će svi u Njemačkoj za samo devet eura mjesečno moći da koriste sve gradske autobuse, tramvaje, metro, prigradske šinobuse ili regionalne vozove.

Dakle, za ta tri mjeseca putnici će ukupno platiti 27 eura, što je pola najjeftinije mjesečne karte za gradski saobraćaj u Berlinu. Karta će se zvati "9 za 90".

Ovako njemačka vlada reaguje na rusku invaziju u Ukrajini, koja je ionako visoke cijene energenata dodatno povećala.

"Svako ko koristi javna sredstva prevoza daje veliki doprinos nastojanju da se naša zemlja učini nezavisnom od ruskih energenata i da napreduje na putu do klimatske neutralnosti", rekao je nedavno njemački ministar saobraćaja Folker Vising iz redova liberala.

Zakon predviđa tromjesečne troškove u visini od 2,5 milijardi eura.

"Dugoročno bi to moglo navesti više ljudi da koriste javni prevoz umjesto automobila. A to će funkcionisati i za turiste, jer kartu može da kupi svako", kaže Jon Vort, aktivista koji se zalaže za jače korišćenje željezničke mreže.

Doduše, cilj je da se ljudima olakša put do posla i nazad, ali koncept je mnogo širi. Ko ima vremena i nije mu teško da presjeda, može ovom kartom da proputuje cijelu Njemačku, pa i da posjeti neka prekogranična mjesta.

Regionalnim vozovima u Njemačkoj na posao dnevno ide čak 13 miliona ljudi. Oni se stalno žale na prepune vozove koji kasne ili čak ne dolaze. Nemačke železnice tvrde da je uzrok u radovima na šinama koji će dugoročno poboljšati uslove putovanja.

"Sa novim vozovima i vozovima novog dizajna, povećaćemo kapacitet i udobnost kao i informacije za putnike. Ta stalna modernizacija je kontinuirano povećanje atraktivnosti korišćenja željeznice i javnog prevoza, pa i u vremenu karte od devet eura", kaže Marija Menc, portparolka Njemačkih željeznica.

Ne zna se kako će se ova ponuda odraziti na potražnju. U jednoj anketi 44 odsto ispitanika kaže da će vjerovatno ili u svakom slučaju iskoristiti tu mogućnost. U gradovima je takvih odgovora 60 odsto, a na selu 40 odsto.

Uprkos svim dilemama, brojni zagovornici ekološkog načina transporta su uvereni da će ova ponuda mnoge ljude navesti na to da automobil ostave kod kuće.

Mjesečne karte od devet eura već su u prodaji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније