Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Reuters/M.V. ]

15. 05. 2022. 22:49 >> 23:02
1

USKORO PRIJAVA

Švedska premijerka tražiće široku podršku za članstvo u NATO

Švedska premijerka Magdalena Anderson tražiće široku podršku za aplikaciju za ulazak u NATO u ponedeljak. To je objavila nakon što je njena stranka odustala od svog dugogodišnjeg protivljenja članstvu poslije ruske invazije na Ukrajinu.

Ulazak u NATO je bio daleka perspektiva prije samo nekoliko mjeseci, ali je ruski napad na njenog susjeda podstakao i Švedsku i Finsku da preispitaju svoje bezbjednosne potrebe i potraže sigurnost u vojnom savezu od kojeg su stajali odvojeno tokom Hladnog rata.

Rat u Ukrajini, koji Moskva naziva specijalnom vojnom operacijom, ali tokom kojeg su već ubijene hiljade i raseljeni milioni ljudi, razbio je dugogodišnju bezbjednosnu politiku i podstakao talas podrške javnosti za članstvo u NATO-u u obje zemlje.

Nakon internih debata tokom protekle sedmice među rukovodstvom Socijaldemokrata, najveće stranke na svim izborima u proteklom vijeku, Anderson je rekla da je ulazak u NATO "najbolja stvar za bezbjednost Švedske i švedskog naroda".

"Nesvrstanost nam je dobro poslužila, ali naš zaključak je da nam neće služiti ni u budućnosti“, rekla je premijerka.

Pristalice pridruživanja alijansi će sada imati ogromnu većinu u švedskom Riksdagu, a veći dio opozicije je već za. Uslijediće i zvanična prijava švedske manjinske vlade za članstvo. 

U Finskoj je predsjednik Sauli Niinisto potvrdio namjere te zemlje da se prijavi za članstvo, rekavši da će region imati koristi.

„Dobijamo bezbjednost i takođe je proširujemo kroz region Baltičkog mora i cijelu alijansu“, rekao je Niinisto novinarima okupljenim u predsjedničkoj palati u Helsinkiju.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније