Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ I. P. ]

11. 05. 2022. 15:04 >> 15:02
1

ISTRAŽIVANJE POKAZALO

Bugari strahuju od napada Rusije

Dvije trećine Bugara strahuje da će Moskva izvesti raketni ili bombaški napad na objekte u Bugarskoj, dok se više od polovine plaši da bi Rusija mogla da okupira njihovu zemlju, pokazuju rezultati istraživanja.

Od upotrebe nuklearnog oružja se plaši troje od četvoro Bugara, pokazuje istraživanje koje je agencija ESTAT sprovela za Fondaciju Radionica za građanske inicijative.

Da bi Rusija mogla da okupira Bugarsku strahuje 54 odsto ispitanika, a 62 odsto da bi mogla da izvrši raketne ili bombaške napade na njenu teritoriju.

To bi moglo da bude objašnjenje zašto ta zemlja nije za oštriju politiku prema Moskvi i zašto društvo pokušava da ima neutralniji stav prema ratu u Ukrajini, piše EURACTIV.com.

Polovina ispitanika je rekla da očekuje da NATO pomogne Bugarskoj u slučaju napada, ali samo 41 odsto njih podržava članstvo Bugarske u toj vojnoj alijansi, dok se trećina izjasnila protiv.

Istaživanje pokazuje i da samo 10 odsto Bugara poznaje istoriju bugarsko-ruskih odnosa, dok 80 odsto nije sigurno u svoje znanje, što stvara plodno tlo za rusku propagandu i izvrtanje istorijskih činjenica.

Bugarska država je stvorena poslije Rusko-turskog rata 1877-1878, ali su vlasti u Sofiji ostale vazali osmanskog sultana i poslije rata, da bi početkom 20. vijeka proglasila nezavisnost.

Većina Bugara (61 odsto) ne zna da se Rusija protivila ujedinjenju bugarskih teritorija 1885. godine, a 42 odsto je ubijeđeno da SSSR nije proglasio rat Bugarskoj u Drugom svjetskom ratu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније