Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

A.M. [ Beta ]

27. 04. 2022. 17:00 >> 17:02

RBGT POZDRAVILI PREDLOG

EK predložila zakon za zaštitu novinara i aktivista od tužbi za zastrašivanje

Evropska komisija je danas predložila usvajanje zakona kojim bi novinari i borci za građanska prava bili zaštićeni od tužbi podnijetih sa ciljem zastrašivanja i ućutkivanja.

Komisija je predložila zakon radi suzbijanja "strateških tužbi protiv učešća javnosti" (SLAPP tužbe ili tužbe za zastrašivanje) koje je opisala kao "ozbiljnu prijetnju demokratiji i osnovnim pravima, kao što su sloboda izražavanja i informisanja".

Takav zakon bi omogućio sudovima da odbace predmete na početku procesa, a podnosioci tužbi bi morali da dokažu "da slučaj nije manifestno neosnovan", navela je Komisija.

Da bi stupio na snagu, predlog treba da odobre sve zemlje članice EU i Evropski parlament.

Komisija navodi da je prošle godine bilo 439 fizičkih i pravnih napada na novinare i medijske radnike u 24 zemlje EU.

Malteška istraživačka novinarka Dafne Karuana Galicija, ubijena 2017. godine, suočavala se sa više od 40 tužbi u trenutku smrti.

Međunarodna organizacija za slobodu medija Reporteri bez granica pozdravila je današnji predlog Evropske komisije, navodeći da predstavlja "veliki korak naprijed u borbi protiv zastrašivanja i ućutkivanja novinara".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније