Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

B.B. [ Klix.ba ]

10. 04. 2022. 23:38   >>  23:38

50% POVEĆANJA IZVOZA

Italija će iz Alžira uvoziti dodatne količine gasa

Premijer Italije Mario Dragi će sjutra posjetiti Alžir u sklopu napora da Italija smanji zavisnost od ruskog gasa. Prema izvorima bliskim premijeru, Alžir će se složiti da izvoz plina u Italiju poveća za 50 odsto.

Alžir će pokušati da poveća izvoz gasa u Italiju za 9 do 10 milijardi metara kubnih na godišnjoj bazi do kraja 2022. godine.

U 2021. godini Italija je iz Alžira uvezla 21 milijardi metara kubnih plina, što je Alžir učinilo drugim najvećim izvoznikom gasa u Italiju. Najviše gasa uvezla je iz Rusije i to 29 milijardi metara kubnih.

Ovo povećanje će Alžir načiniti najvećim uvoznik gasa u Italiju. Alžirska državna kompanija koja se bavi eksploatacijom plina "Sontrach", u aprilu je saopštila da ima svega nekoliko milijardi metara kubnih viška. Ipak, izjavili su da u periodu od četiri godine mogu uduplati proizvodnju.

U Alžiru, italijanski predsjednik će se susresti sa predsjednikom Alžira Abdelmađidom Tebouneom. Ugovor koji će potpisati će se odnositi na investicije u obnovljivu energiju i gas.

Alžir plin u Evropu šalje kroz tri gasovoda, dva idu u Španiju, a jedan nazvan TransMed u Italiju. Dodatne probleme izaziva to što je Maroko zbog političkih nesuglasica sa Alžirom blokirao jedan od gasovoda koji vodi za Španiju.

Prošlog mjeseca italijanski naftni gigant Eni je skupa sa "Sonatrachom" objavio kako su pronašli veliko nalazište gasa i nafte u alžirskoj pustinji.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније