Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

31. 03. 2022. 13:26   >>  13:28 1

BOLJI ODNOSI SA S. ARABIJOM

Turska odustaje od suđenja za ubistvo Kašogija

Turska, koja želi da obnovi veze sa Saudijskom Arabijom zbog svoje loše ekonomije, odlučila je da okonča aferu ubistva saudijskog novinara Džamala Kašogija ubijenog u oktobru 2018. godine u saudijskom konzulatu u Instanbulu.

Tužilac istanbulskog suda pred kojim se od 2020. godine vodi suđenje u odsustvu protiv 26 saudijskih državljana optuženih za ubistvo Kašogija, zatražio je da se "zatvori" dosije i ustupi Saudijskoj Arabiji.

Međunarodna organizacija "Reporteri bez granica" odmah je izrazila nezadovoljstvo tom mjerom, navodeći da Turska na taj način odgovara na zahtjev saudijskih vlasti.

Vjerenica pokojnog novinara Hatidže Čengiz potvrdila je vijest i dodala da je tužilac u skladu sa zahtjevom Saudijske Arabije zatražio zatvaranje dosijea i njegovo prebacivanje u Rijad.

Ona je ranije rekla da je pozvala turske vlasti da ne odustaju od suđenja u korist približavanja Turske Saudijskoj Arabiji.

Kašogi (59), kritičar saudijskih vlasti i kolumnista lista Vašington post, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u koji je otišao po dokumenta potrebna za vjenčanje sa turskom državljankom. Njegovo tijelo nije pronađeno.

To ubistvo je ugrozilo odnose Turske i Saudijske Arabije. Međutim, Ankara, suočena sa ekonomskom krizom i inflacijom, već nekoliko mjeseci traži načine približavanja Rijadu.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније