Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Mina biznis [ M.L.B. ]

07. 03. 2022. 23:08 >> 23:10

FAO

Cijene hrane u svijetu porasle 24%

Cijene hrane u svijetu porasle su u februaru 24,1 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji mjesec, dostigavši najvišu vrijednost otkada Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO) prati podatke, potaknute poskupljenjem biljnih ulja i mlijeka i mliječnih proizvoda.

FAO-ov indeks cijena korpe osnovnih prehrambenih proizvoda porastao je u februaru 3,9 odsto u odnosu na revidiranu vrijednost za januar, na prosječnih 140,7 bodova, što je njegova najviša vrijednost otkada je FAO počeo da objavljuje izvještaje.

"U odnosu na februar prošle godine, indeks je porastao 24,1 odsto", pokazao je izvještaj FAO-a, prenosi Hina.

Najviše su u februaru porasle cijene biljnih ulja, 8,5 odsto u odnosu na januar, dostigavši najvišu vrijednost otkada FAO prati podatke, odražavajući poskupljenje palminog, sojinog i suncokretovog ulja.

U FAO-u ističu strah od poremećaja u izvozu suncokretovog ulja iz crnomorske regije, nakon ruskog napada na Ukrajinu, koja zajedno s Rusijom čini oko 80 odsto svjetskog izvoznog tržišta.

Cijene žitarica porasle su na mjesečnom nivou tri odsto, odražavajući skok cijena kukuruza od 5,1 odsto i pšenice od 2,1 odsto, pod uticajem neizvjesnog snabdjevanja preko crnomorskih luka.

Podaci za februar uglavnom su prikupljeni prije ruske invazije na Ukrajinu i analitičari upozoravaju da bi produženi sukob mogao snažno da utiče na izvoz žitarica.

FAO-ov indeks cijena mliječnih proizvoda porastao je 6,4 odsto u odnosu na januar, podržan oskudnim globalnim snabdijevanjem, a indeks koji pokazuje kretanje cijena mesa 1,1 odsto.

Samo je šećer pojeftinio u odnosu na januar, 1,9 odsto, djelimično zahvaljujući povoljnim izgledima za proizvodnju u velikim izvoznicama Indiji i Tajlandu.

U FAO-u smatraju da jači pokretač rasta cijena činioci izvan samog sektora proizvodnje hrane, posebno u energetskom i sektorima proizvodnje vještačkih đubriva i stočne hrane.

Svi ti faktori smanjuju zaradu proizvođača hrane i odvraćaju ih od ulaganja i širenja proizvodnje.

Više cijene hrane doprinijele su širem porastu inflacije u uslovima kada se ekonomije oporavljaju od krize uzrokovane koronavirusom.

FAO je upozorio da viši troškovi dovode u opasnost siromašnije stanovništvo u zemljama koje se oslanjaju na uvoz.

U odvojenom izvještaju o ponudi i potražnji na tržištima žitarica, FAO procjenjuje da će proizvodnja pšenice ove godine porasti 1,9 odsto, na 790 miliona tona, zahvaljujući očekivanom boljem prinosu i većim zasijanim površinama u Kanadi, Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i Aziji.

Upozorili su ipak da njene projekcije ne uzimaju u obzir mogući uticaj sukoba između Rusije i Ukrajine.

Proizvodnja kukuruza u Argentini i Brazilu trebalo bi da bude iznad iznad prosjeka, posebno u Brazilu gdje se očekuje rekordnih 112 miliona tona.

Potrošnja žitarica u sezoni 2022/2023 trebalo bi da poraste 1,5 odsto, na 2,8 milijardi tona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније