Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

T.G. [ Beta ]

04. 03. 2022. 07:26   >>  07:26

ZBOG RATA

UNESKO strahuje od štete na kulturnim objektima u Ukrajini

Unesko je upozorio na štetu koju bi rat Rusije protiv Ukrajine mogao da nanese kulturnom naslijeđu te zemlje, i pridružio se rastućim osudama kulturnih institucija zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Agencija UN za obrazovanje, nauku i kulturu  je objavila da radi na procjeni ukrajinskih obrazovnih i kulturnih instutucija i lokacija koje su UN uvrstile u spisak svjetske baštine.

U Ukrajini se nalazi sedam lokacija određenih kao lokacije svjetske baštine uključujući katedralu Svete Sofije u glavnom gradu Kijevu.

Druge lokacije na UN listi nalaze se u zapadnom gradu Lavovu, u crnomorskoj luci Odesi, i u drugom po veličini gradu Harkovu. U sva četiri grada bilo je ruskih artiljerijskih napada i bombardovanja.

"Moramo očuvati ovo kulturno nasljeđe kao svjedočanstvo prošlosti i kao vektor za mir u budućnosti", rekla je generalna direktorka Uneska, Odre Azule.

U saopštenju ona je rekla da ta UN agencija koordiniše napore sa ukrajinskim vlastima da ključne istorijske spomenike i lokacije širom Ukrajine što je prije moguće obilježi međunarodno priznatim znakom za zaštitu kulturnog nasleđa tokom rata.

Unesko će takodje organizovati sastanak sa direktorima muzeja da im pomogne da očuvaju kolekcije muzeja i kulturno vlasništvo dok bijesni rat.

Najmanje sedam obrazovnih institucija oštećeno je u napadima protekle nedelje uključujući Nacionalni univerzitet Karazin u Harkovu u srijedu, navodi se u saopštenju.

Amsterdamski Muzej Ermitaž saopštio je danas da je prekinuo saradnju s Muzejom Ermitaž u Sankt Peterburgu. Muzej u Amsterdamo naveo je da se dugo distancirao od politike u Rusiji pod predsjednikom Vladimirom Putinom dok je gradio bliske veze sa Ermitažom što mu je dalo pristup "jednoj od najčuvenijih umjetničkih zbirki" iz kojih je mogao da uzima eksponate za izložbe.

"Ruski napad na Ukrajinu čini da držanje distance više nije održivo. Naš Upravni odbor odlučio je da prekine veze sa Državnim muzejom Ermitaž", saopštio je holandski muzej.

Muzej je izrazio nadu da će moći da obnovi veze kada se vrati mir i "nastupe promjene u budućnosti Rusije".

U još jednom potezu kulturne izolacije Moskve Švedska akademija koja daje Nobelovu nagradu za književnost prekinula je dugogodišnju praksu da ne daje političke izjave i osudila rusku invaziju.

Akademija je navela da su njena istorija i misija duboko ukorijenjene u tracidijama slobode izražavanja, uvjerenja i traganja.

"Pridružujemo se radovima naših srodnih akademija, književnih i kulturnih institucija, ustanova višeg obrazovanja, branilaca slobode medija, organizacija za ljudska prava i pojedinačnih država u izražavanju gnušanja pred neopravdanim napadom ruske vlade na Ukrajinu i njen narod" navela je švedska akademija.

U protekloj nedelji Holivud se pridružio međunarodnim filmskim festivalima, orkestrima, umjetničkim postavkama i drugim kulturnim institucijama u stavljanju Rusije na crnu listu i promovisanju ukrajinskih umjetnika u znaku solidarnosti.

Ruski baletski teatar, nezavisna baletska kompanija s multinacionalnim ansamblom koji je na turneji u SAD, preimenovao se danas u RTB Balet teatar i istakao slogan "Igramo za mir. Mi smo sa Ukrajinom".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније