Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (Slobodna Evropa) ]

17. 02. 2022. 22:55 >> 23:04

HOLANDIJA

Rute uputio izvinjenje Indoneziji

Holandski premijer Mark Rute izvinio se Indoneziji nakon što je studija pokazala da je holandska vojska koristila sistemsko nasilje, uključujući i protiv civilnog stanovništva, tokom rata za nezavisnost Indonezije od 1945. godine do 1949. godine.

"Za sistematsko i široko rasprostranjeno ekstremno nasilje sa holandske strane tih godina i dosledno gledanje u drugu stranu prethodnih vlada, duboko se izvinjavam narodu Indonezije danas u ime Vlade“, rekao je Rute u četvrtak, 17. februara, u Briselu, prenosi agencija Rojters.

Naglasio je da vlada preuzima punu odgovornost za "kolektivni neuspjeh".

Ratne zločine u tadašnjoj koloniji holandske Indije prećutno je tolerisalo političko i vojno rukovodstvo, navodi se u studiji tri holandska istraživačka instituta. 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније