Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

06. 02. 2022. 22:59 >> 22:59

IZRAELSKI MEDIJI

"Pegaz" navodno korišćen protiv ključnog svjedoka u suđenju Netanjahuu

Izraelska policija navodno je koristila špijunski softver protiv ključnog svjedoka u suđenju za korupciju bivšem premijeru Izraela Benjaminu Netanjahuu, javili su izraelski mediji.

Netanjahu je optužen za prevaru, zloupotrebu povjerenja u tri slučaja, uključujući mito.

Izraelski TV Kanal 13 objavio je da je policija koristila softver da prikupi informacije sa telefona svjedoka, a da nije imala ovlašćenje, što je izazvalo negodovanje.

Netanjahuovi advokati su tražili odgovore od države šta je prikupljeno i kako, a novinski izvještaji su dali podsticaj njegovim pristalicama, koji već dugo suđenje smatraju dijelom zavjere čiji je cilj bila smjena bivšeg lidera.

Takvi izvještaji izazvali su gnjev, čak i Netanjahuovih protivnika.

Ministarka Tamar Zandberg iz koalicije koja je zbacila Netanjahua prošle godine izjavila je za izraelski vojni radio da bi slučaj trebalo da ispita vladina komisija za istragu, a kolumnista Amnon Lord iz pro-Netanjhuovog dnevnika Hajom, pozvao je na obustavljanje suđenja.

Hakovan je navodno telefon Šloma Filbera, koji je trebalo uskoro da svjedoči, a sada se očekuje da Netnjahuovi svjedoci zatraže odlaganje.

Ostalo je nejasno da li su neki navodno prikupljeni dokazi upotrijebljeni protiv Netanjahua.

Ni policija, ni Netanjahuov advokat, nijesu odgovorili na zahtjev da komentarišu takve izvještaje, kao ni Ministarstvo pravde Izraela.

Državni tužioci su rekli Netanjahuu da "temeljno ispituju" izvještaje kojima je prehodila vijest izraelskog lista Kalkalist (Calcalist) da je izraelska policija pratila telefone demonstranata, političara i osumnjičene kriminalce bez sudskog ovlašćenja.

Prošle nedjelje je izraelska policija rekla da je našla dokaze koji ukazuju da su njeni istražitelji nepropisno koristili špijunski softver da hakuju telefone izraelskih građana. Takvi izvještaji su šokirali Izraelce i izazvali osude.

Ne pominje se međutim koji špijunski softver je nepropisno korišćen, ali je u izvještaju Kalkalista navedeno da je u neke slučajeve umiješana izraelska kompanija NSO grupa.

Ona je najpoznatija po proizvodnji ofanzivnog sajber softvera, ali nije jedina.

Njen proizvod Pegaz omogućava neprimjetno hakovanje mobilnih telefona, kako bi se imao uvid u sadržaj, uključujući poruke, kontakte i lokaciju.

NSO grupa je suočena s kritikama zbog Pegaza za koji se vjeruje da je omogućio praćenje aktivista za ljudska prava, novinara i političara širom svijeta. Ta kompanija kaže da svu prodaju odobrava ministarstvo odbrane Izraela.

To je, između ostalog, doprinijelo razvoju veza između jevrejske države i arapskih zemalja Zaliva.

Netanjahu se time hvalio, a sada je po ocjeni urednika izraelskog dnevnika Harec Alufa Bena došlo do iznenađujućeg obrta, pa se bivši premijer predstavlja kao žrtva.

"Kakva ironija: Čovjek koji je iskoristio Pegaz za spoljno političke uspjehe sada vjeruje da je izgubio domaću moć zbog špijunskog softvera", napisao je Ben.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније