Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ M.M.Lj. ]

28. 01. 2022. 08:42   >>  10:00 1

LEKIĆ I DARMANOVIĆ

NATO se neće boriti u Ukrajini

Bivši šefovi diplomatije i ambasadori Miodrag Lekić i Srđan Darmanović smatraju da neće doći do velikog rata i eskalacije sukoba u Ukrajini. Darmanović je istakao da se NATO neće boriti u Ukrajini i ako do toga dođe, tako da Crna Gora kao članica nema razloga za strepnju.

Bivši šef diplomatije i ambasador Miodrag Lekić kaže da je  uvjeren da neće biti oružanog sukoba u Ukrajini.

“Treba rasteretiti građane Crne Gore te psihoze, pri čemu se u medijimi ističe takav ishod. Nemam podatke iz svjetskih centara, ali ovo je političko propagandna borba”, kazao je Lekić.

Lekić ističe da postoji jedna logika velikih sila da šire svoj uticaj, ali i da resetuju odnose.

“Tako da ja mislim da će doći do dogovora da se prevaziđe ova kriza. Nakon optimističkog momenta došlo je do pada, zaoštravanja i svi možemo da tumačimo ko je u pravu”, objašnjava on.  

Njegov kolega, takođe bivši šef diplomatije i ambasador Srđan Darmanović takođe smatra da do velikog rata ili eskalacije sukoba neće doći.

"Sada se došlo do eskalacije koja je naizgled opasna, nadam se da je ipak naizgled. Putin prijeti da pokrene rat kakav nijesmo u Evropi vidjeli od 1945. godine ako mu se ne preda vrhovna vlast nad Ukrajinom i ako se međunarodni bezbjednosni, evropski poredak ne prepravo po njegovom ukusu”, kaže Darmanović.

Objašnjava da je takav scenario teoretski moguć.

“Ali mislim da je on svjestan rizika rata. Putin nije neuračunljiv čovjek, nego je svoje akcije kalibrirao prema svojim interesima”, kazao je profesor na Fakultetu političkih nauka.

Dodaje da je Putin svjestan da bi izginulo puno ljudi, ali da ni Ukrajina sada nije bespomoćna. 

Darmanović ističe da Ukrajina u bližoj budućnosti neće postati članica NATO-a i zato je čudno što se zahtjev o tome postavlja uopšte. 

"Smatram da će diplomatija sada odraditi svoje. Bajden je dao do znanja da je spreman da razgovara. NATO ne može prihvatiti ove uslove. Ne  postoji zapadni političar koji bi prihvatio uslove da suspendujete pravo zemalja da sami odlučuju o spoljnoj politici na osnovu Pariske povelje, da suspendujete povelju NATO-a da ima pravo da se širi, da povučete snage zemalja članica NATO-a. Tako da ako pitate za članice NATO-a, NATO se sigurno neće boriti ako dođe do sukoba, ali će rasporediti snage u svojim članicama na granicama", kazao je on.

On kaže da Crna Gora kao članica nema razloga za strepnju da će morati da učestvuje u sukobu.

"Ali imali bismo svoje obaveze. Prema Rusiji nije moguć odgovor. Velike sile se nikada ne sukobljavaju direktno, osim u velikim ratovima. Radi se o drugačijim odgovorima, ali prije svega neće doći do rata", kazao je Darmanović.

Lekić je dodao da ukoliko Crna Gora kao članica bude morala da se miješa u sukob, da ne treba bježati od referenduma. 

 

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније