Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ B.B. ]

24. 01. 2022. 10:28   >>  10:29

BOREL

EU neće još organizovati evakuaciju diplomata iz Ukrajine

Evropska unija ne vidi razlog da se dramatizuju tenzije u Ukrajini i Rusiji i za sada ne planira da slijedi SAD u vraćanju porodica svojih diplomata iz Ukrajine, rekao je danas šef evropske diplomatije Žozep Borel.

Američki Stejt department sinoć je naložio evakuaciju porodica svojih diplomata u Kijevu i savjetovao svojim sunarodnicima da ne putuju u Rusiju.

U Briselu se danas održava sastanak šefova diplomatija Evropske unije o Rusiji i Ukrajini, na kojem će onlajn da učestvuje državni sekretar SAD Entoni Blinken.

"Sekretar Blinken će nam objasniti razloge za tu objavu. Mi nećemo uraditi isto, zato što ne znamo konkretne razloge", rekao je Borel pri dolasku na sastanak ministara spoljnih poslova EU posvećen tenzijama između Rusije i Ukrajine.

Jedan visoki američki zvaničnik rekao je sinoć, obrazlažući odluku da se traži od porodica američkih diplomata da napuste Ukrajinu, da Vašington misli da bi ruska invazija na tu zemlju mogla da se dogodi u svakom trenutku.

"Ne mislim da treba da dramatizujemo ukoliko se pregovori nastavljaju, a oni se nastavljaju. Ne mislim da treba da napustimo Ukrajinu i odemo. Međutim možda sekretar Blinken ima više informacija koje će podijeliti sa nama", rekao je Borel.

"Nismo donijeli nikakvu odluku da tražimo odlazak porodica naših diplomata iz Ukrajine, sem ako nam Blinken ne da informacije koje će opravdati takav potez", rekao je Borel.

EU je spremna da odgovori opsežnim ekonomskim i finansijskim sankcijama na rusku intervenciju u Ukrajini. Evropska komisija pripremila je niz opcija koje treba podnijeti državama članicama za odobrenje.

Borel je rekao da danas neće biti odobreno nešto konkretnije.

Rekao je da je proces odlučivanja o sankcijama kompleksan i da EU hoće da djeluje u bliskoj koordinaciji sa svojim saveznicima, posebno sa SAD, ali takođe sa Kanadom i Velikom Britanijom.

"Za sada nastavljamo da gradimo skup snažnih sankcija. Proces je u toku da bi bio siguran i da sve bude spremnu u slučaju potrebe", rekao je visoki predstavnik EU.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније