Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ (MINA) ]

10. 01. 2022. 19:51 >> 19:53

MMF

Više kamatne stope u SAD-u ne smiju zateći rastuće ekonomije

Ekonomije u razvoju moraju se pripremiti za podizanje ključnih kamatnih stopa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), upozorio je Međunarodni monetarni fond (MMF). Američka ekonomija, kako smatraju, trebalo bi snažno da raste, dok bi inflacija u drugom dijelu godine trebalo da oslabi.

"Ako američka centralna banka, Federalne rezerve (Fed), ubrza taj proces, rastuće ekonomije bi se mogle suočiti s odlivom kapitala i slabljenjem domaćih valuta", napisali su MMF-ovi ekonomisti u objavi na blogu.

Fed je u decembru najavio da će zbog jačanja inflacije ubrzati tempo gašenja monetarne podrške ekonomijama u vremenu korona krize, prenosi Hina.

"Bude li je gasila postupno, uz jasne poruke, to neće u većoj mjeri uticati na ekonomije u razvoju, jer će strana potražnja ublažiti udarac većih troškova finansiranja", smatraju MMF-ovi stručnjaci.

No, Fed bi mogao ubrzati tempo podizanja kamatnih stopa budu li cijene rasle snažnije nego što se očekivalo, zbog rasta plata u velikom broju sektora, odnosno dugotrajnih poremećaja u snabdijevanju.

"Ekonomije u razvoju trebalo bi da se pripreme za potencijalno intenziviranje ekonomskih turbulencija", rekli su iz MMF-a.

Postoje najave da bi Fed mogao podići kamatne stope već u martu, nekoliko mjeseci ranije nego što se očekivalo, i da je sada u "poziciji" da još agresivnije krene u borbu protiv inflacije, bude li potrebno.

Ubrza li Fed podizanje kamatnih stopa, to bi moglo uzdrmati finansijska tržišta i pooštriti uslove finansiranja na globalnom nivou, a ako paralelno oslabi američka potražnja i trgovina, rezultat bi moglo biti povlačenje kapitala iz ekonomija u razvoju i slabljenje njihovih valuta.

"Tržišta u razvoju s visokim nivoom javnog i privatnog duga, velikom izloženošću stranim valutama i nižim saldom na tekućim računima platne bilanse, već bilježe veća kretanja domaćih valuta prema dolaru", tvrde u MMF-u.

Iz MMF-a su poručili da centralne banke moraju jasno i dosljedno obavještavati javnost o planovima zaoštravanja monetarne politike, dok bi zemlje s visokim dugom u stranoj valuti morale da pokušaju da se zaštite gdje god je to izvodljivo.

"Vlade bi trebalo da pojačaju fiskalne resurse postupnim povećanjem poreskih prihoda, izmjenama u penzionom i sistemu subvencija, ili drugim mjerama", zaključili su u MMF-u.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније