Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

18. 12. 2021. 09:07   >>  09:08

IZVJEŠTAJ IOM

Migranti čine 3,6% svjetske populacije

Migranti čine 3,6 odsto svjetske populacije, a njihov broj skoro je tri i po puta veći nego prije pet decenija, navedeno je u izvještaju Međunarodne organizacije za migracije (IOM) koji je objavljen uoči Svjetskog dana migranata 18. decembra.

U izveštaju IOM-a koji prenosi Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), navodi se da je broj ljudi koji su iz različitih razloga napustili zemlju rođenja prošle godine dostigao 281 milion, a bilo bi ih dva miliona više da nije pandemije kovid-19 koja je drastično ograničila mobilnost.

"Samo 22 odsto migranata je u zemlji destinacije pokriveno socijalnim osiguranjem, što ih čini visoko ranjivom kategorijom, a posebno su pogođene migrantkinje, koje su u najvećem riziku od eksploatacije i nasilja", navedeno je u saopštenju GIZ-a.

Migracija može da bude efikasno sredstvo za smanjenje siromaštva migranata i njihovih porodica i da značajno doprinese razvojnim naporima kako zemlje porijekla, tako i zemlje odredišta, navodi GIZ i podsjeća da je Srbija je najveći primalac doznaka na Zapadnom Balkanu.

"Migranti daju važan doprinos razvoju, gradeći mostove između svojih zemalja porijekla i zemalja u kojima žive i rade. Nerijetko su aktivno uključeni u udruženja, realizuju lokalne projekte i šalju novac porodicama i prijateljima. Oni takođe prenose znanje i iskustvo kada se vrate kući na kraći ili duži period", dodaje se u saopštenju.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније