Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

13. 10. 2021. 08:31   >>  08:32

SAD

Predstavnički dom za podizanje granice zaduživanja

Predstavnički dom američkog Kongresa, u kojem većinu ima Demokratska stranka, noćas je usvojio zakonski predlog, prethodno usvojen u Senatu, kojim se granica do koje federalna vlada može da se zadužuje privremeno podiže na 28,9 hiljada milijardi dolara do početka decembra, prenio je Glas Amerike.

Glasalo se po stranačkoj pripadnosti - sve demokrate su podržale predlog, dok su svi republikanci bili protiv.

Demokrate, koje imaju tijesnu većinu u donjem domu Kongresa, odobrile su povećanje granice zaduživanja za 480 milijardi dolara sa 219 glasova za, dok je 206 članova bilo protiv.

Očekuje se da predsednik Džo Bajden potpiše zakon ove nedjelje, prije roka 18. oktobra kada je ministarstvo za finansije procijenilo da bez kongresne akcije više neće biti u mogućnosti da otplaćuje dugove.

Usvajanje predloga u Kongresu ublažilo je, barem privremeno, strahovanja da će Sjedinjene Države - najveća svjetska ekonomija - prvi put doći u situaciju da ne mogu da otplaćuju dug.

Međutim, članovi Kongresa će se za samo sedam nedelja suočiti sa novim rokom za podizanje limita za dug. U to vrijeme ističe i privremeni budžet za finansiranje vladinih agencija, pa će Kongres morati da spreči i njihovo djelimično zatvaranje.

Senat je prošle nedjelje glasao za podizanje gornje granice duga, dok republikanci pokušavaju da tu mjeru povežu sa planovima predsjednika Bajdena za usvajanje dva zakonska predloga vrijedna više hiljada milijardi dolara - za ulaganje u infrastrukturu i socijalne usluge, prenosi Glas Amerike.

Za predlog zakona o podizanju granice zaduživanja je uz demokrate glasalo 11 republikanskih senatora. Međutim, lider republikanske manjine Mič Mekonel rekao je da neće podržati novo povećanje limita u decembru.

Za vrijeme Trampove administracije, granica zaduživanja podizana je tri puta uz podršku demokrata, uprkos tome što su se oni protivili republikanskom predlogu zakona o smanjenju poreza i pojedinim budžetskim mjerama bivšeg predsjednika, uključujući i finansiranje izgradnje zida na granici sa Meksikom. Sve te mjere su doprinijele povećanju duga.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније