Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

M.M.Lj. [ Beta ]

01. 10. 2021. 12:18 >> 12:31

BEZ CEREMONIJE

Japanska princeza se udaje uprkos osporavanjima

Japanska princeza Mako i njen vjerenik Kei Komura, obični građanin, vjenčaće se idućeg mjeseca, ali nisu planirane nikakve ceremonije.

Njihovo vjenčanje ne podržava u potpunosti javnost zbog finansijskog spora u koji je uključena njena buduća svekrva, saopštila je danas kraljevska palata.

Spor u koji je uključena majka princezinog vjerenika Keja Komure je neprijatnost za carsku porodicu i doveo je do javnog prekora. Zbog toga je njihovo vjenčanje bilo odloženo više od tri godine.

Kei Komuro (29) vratio se prošle nedjelje u Japan iz Njujorka gdje studira prava. Njegova kosa vezana u konjski rep smatrana je kao smjeli izraz za nekog ko se vjenčava za princezu u porodici vezanoj tradicijom, i samo je doprinijela dodatnim kritikama.

Par će se registrovati 26. oktobra i održaće zajedničku konferenciju za novinare, saopštila je Agencija carske kuće. Očekuje se da će započeti zajednički život u Njujorku kasnije ove godine.

Neće biti svečanog banketa ni drugih rituala za par zato što "njihovo vjenčanje mnogi ne slave", navela je agencija.

Mako se takođe odrekla 150 miliona jena (1,35 miliona dolara) na koje ima prava kad napušta carsku porodicu, naveli su zvaničnici iz palate. Mako će biti prva žena članica carske porodice od Drugog svjetskog rata koja nije primila tu isplatu kada se vjenčava za običnog građanina.

Mako koja će napuniti 30 godina tri dana prije vjenčanja, ćerka je mlađeg brata cara Naruhita.

Njoj je nedavno dijagnostikovan mentalni poremećaj koji su ljekari opisali kao vrstu traumatskog stresa, navela ja agencija.

Ona i Komuro su zajedno pohađali Tokijski međunarodni hriščanski univerzitet kada su objavili u septembru 2017. da namjeravaju da se vjenčaju naredne godine, ali finansijski spor je otkriven dva mjeseca kasnije i vjenčanje je odloženo.

Spor se odnosi na to da li je novac koji je dobila majka budućeg mladoženje od svog bivšeg vjerenika i potrošila na Komurovo obrazovanje u Japanu bilo pozajmica ili poklon.

Komuro je otišao za Njujork 2018. da studira prava i prvi put se vratio u zemlju od tada.

Prema zakonima japanske Carske kuće samo muško nasljeđivanje je dozvoljeno.

Žene članice carske porodice moraju da se odreknu kraljevskog statusa kada se udaju za običnog građanina, što je praksa koja je dovela do smanjenja carske porodice i manjka nasljednika trona.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније