Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

Beta [ M.L.B. ]

15. 09. 2021. 14:00   >>  14:14

ISTRAŽIVANJE

Građani EU Angeli Merkel daju prednost u odnosu na Makrona

Na hipotetičko pitanje za koga bi glasali za "predsjednika EU", ako bi Angela Merkel i Emanuel Makron bili jedini kandidati, više od polovine ispitanika u Holandiji, Španiji i Portugaliji reklo je da bi to bila odlazeća njemačka kancelarka.

U svih 12 zemalja obuhvaćenih novim istraživanjem, uključujući Francusku, bilo bi više onih koji su za Merkel nego za Makrona, samo je ta većina u nekim zemljama manja, objavio je Evropski savjet za spoljne poslove (ECFR).

Ukupno gledano, za Merkel bi glasalo 41 odsto ispitanika a za Makrona samo 14 odsto, pokazalo je istraživanje nezavisnog tink tenka ECFR.

Navodi se i da se podrška Angeli Merkel razlikuje od zemlje do zemlje, pa je npr. u Holandiji za 27 procentnih poena veća nego u Bugarskoj.

Istraživanje je pokazalo "da bi za Merkel prije nego za Makrona" glasalo 58 odsto Holanđana, 57 odsto Španaca i 52 odsto Portugalaca.

S druge strane, u Bugarskoj bi za Merkel glasalo 31 odsto ispitanika, a za francuskog predsjednika 12 odsto, dok ostali ili ne bi glasali ili ne znaju za koga bi glasali.

Makron bi najviše glasova dobio u Mađarskoj, 24 odsto, ali opet manje od Merkel kojoj bi svoj glas na hipotetičkim izborima za predsjednika Unije dalo 44 odsto Mađara.

Za Makrona bi glasalo manje od deset procenata građana u Holandiji, Španiji, Italiji i Poljskoj.

"Čini se da je kancelarka svojim tehnokratskim stilom vođenja zemlje osvojila povjerenje Evropljana mnogo više nego što je to uradio Makron svojim vizionarskim govorima", navodi ECFR.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније