Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

11. 07. 2021. 23:45   >>  23:46 1

FRONTEKS

Pomoć EU Litvaniji zbog priliva migranata iz Bjelorusije

Služba EU za kontrolu granica i obala (Fronteks) obavezuje se da će narednih dana "znatno povećati podršku Litvaniji" - članici EU u koju susjedna Bjelorusija šalje sve više bliskoistočnih i drugih migranata.

Tako će se sljedeće nedjelje "više nego udvostručiti" akcija Fronteksa koja je započela početkom jula raspoređvanjem desetak policijskih oficira iz drugih zemalja EU i patrolnih automobila. Pored toga, Poljska će u Litvaniju poslati patrolni helikopter, a i s Njemačkom se razgovara o tome.

Litvanija je u petak počela da postavlja 550 kilometara žičane ograde na granici s Bjelorusijom, što će je koštati 41 milion eura.

Litvanija koja je pružila utočište opozicionarima iz Bjelorusije, navodi da taj njen susjed iz osvete dozvoljava prelazak granice migrantima iz Iraka, s Bliskog istoka i iz Afrike.

U junu je broj ilegalnih prelaska granice iz Bjelorusije u Litvaniju porastao šest puta. Samo u posljednja dva mjeseca više od 1.500 migranata je ušlo u Litvaniju iz Bjelorusije, što je 20 puta više nego u cijeloj 2020. godini.

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je ove nedjelje da neće zatvoriti granice i njegova zemlja "postati logor za ljude koji bježe iz Avganistana, Irana, Iraka, Sirije, Libije i Tunisa".

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније