Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

31. 05. 2021. 20:41   >>  20:45

HAMAS

"Zatišje u Gazi zavisi od akcija Izraela u Jerusalimu"

Zvaničnik Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da Izrael mora zaustaviti svoju "agresiju" i u pojasu Gaze i u Jerusalimu, ako želi zatišje poslije 11 dana rata vođenog ovog mjeseca.

Al Haja je to izjavio poslije sastanka sa šefom egipatske obavještjne službe Abasom Kamelom koji je došao u Gazu pošto se sastao u Jerusalimu sa premijerom Izraela Benjaminom Netanjahuom u nastojanju da se učvrsti neformalan prekid vatre kojem je posredovao Kairo.

Kamel je najviši arapski zvaničnik koji je posjetio Gazu od 2018. godine, a razgovarao je sa Jehijem Sinvarom, vođom Hamasa u Gazi.

Najnoviji rat Izraela i Hamasa podstaknut je višenedjeljnim protestima i sukobima u Jerusalimu zbog izraelske politike na svetilištu u tom gradu i nastojanja grupe jevrejskih naseljenika da iseli palestinske porodice iz obližnjeg arapskog kvarta Šeik Džarah u istočnom dijelu grada.

Zvaničnik Hamasa je rekao novinarima da je sa šefom obavještajne službe Egipta razgovarao o potrebi da "okupator okonča svoju agresiju na Gazu, Jerusalim, Šeik Džarah i u čitavoj Palestini".

Al Haja je dodao da Izrael takođe mora u potpunosti ukinuti blokadu uvedenu nad pojasom Gaze još 2007. godine, kada je islamski ekstremistički Hamas silom preuzeo vlast od snaga lojalnih umerenijem Fatahu.

On je isključio vezivanje obnove Gaze za oslobađanje dva izraelska civila i predaju posmrtnih ostataka dvojice izraelskih vojnika ubijenih u prethodnom ratu koje navodno drži Hamas.

Umjesto toga, Hamas će, po svoj prilici, zahtjevati oslobađanje velikog broja palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.

Prekid vatre kojem je posredovao Egipat se poštuje, ali se ne bavi nijednim osnovnim sporom u izraelsko-palestinskom sukobu.

Izrael i Hamas su već četri puta ratovali od 2008.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније