Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Mina ]

14. 05. 2021. 22:33 >> 22:34

ABAS POZVAO

UN i SAD da zaustave Izrael

Palestinski predsjednik Mahmud Abas osudio je, kako je naveo, brutalna ubistva Palestinaca usljed eskalacije sukoba u pojasu Gaze, na Zapadnoj obali i u Jerusalimu.

Palestinci tvrde da je izraelska vlada u potpunosti odgovorna za eskalaciju nasilja koje se danas proširilo i na Zapadnu obalu.

Abasov kabinet saopštio je da je palestinski predsjednik pozvao administraciju američkog predsjednika Džoa Bajdena da interveniše prije nego što situacija izmakne kontroli.

Abas je pozvao i Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) i druge strane da "preuzmu svoj dio odgovornosti za zaustavljanje napada Izraela kako bi se očuvala sigurnost i mir u skladu sa odredbama međunarodnog prava".

Administracija Bajdena ponovila je da radi na deeskalaciji izraelsko-palestinskog sukoba i trajnom miru u Gazi, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Sjedinjene Američke Države su ponovile i da Izrael ima pravo na samoodbranu. Portparolka Bijele kuće Jen Psaki rekla je novinarima da je administracija usredsređena na diplomatsko okončanje krize.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija (UN) Antonio Gutereš apelovao je na hitno zaustavljanje sukoba Gaze i Izraela.

On je upozorio da bi sukob mogao da proširi bezbjednosnu i humanitarnu krizu i dodatno podstakne ekstremizam, ne samo na palestinskoj teritoriji i Izraelu, već i širom regiona.

Portparol UN-a Stefan Dižarik rekao je da Gutereš poziva strane da omoguće intenzivne napore u posredovanju kako bi se brže okončali najnoviji sukobi.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније