Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

17. 04. 2021. 23:24   >>  23:24

OGRANIČENJEM SLOBODE PLOVIDBE

Ukrajina optužuje Rusiju da krši međunarodno pravo

Ukrajina je danas optužila Rusiju da ograničenjem slobode plovidbe Crnim morem krši norme i principe međunarodnog prava.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine navelo je da je Rusija, pod izgovorom vojnih vježbi, najavila zatvaranje dijela akvatorije Crnog mora u smjeru Kerčkog moreuza, za ratne brodove i državna plovila drugih zemalja, od sljedeće sedmice do oktobra.

"Takve akcije Rusije predstavljaju još jedan pokušaj kršenja normi i principa međunarodnog prava sa ciljem da se uzurpiraju suverena prava Ukrajine kao priobalne države pošto je Ukrajina dobila prava da reguliše plovidbu u ovom dijelu Crnog mora", navodi ukrajinsko Ministarstvo.

Navodi se i da taj korak predstavlja "grubo kršenje" prava na slobodu plovidbe, zagarantovana Konvencijom UN o pomorskom pravu, prenijela je Ambasada Ukrajine u Srbiji.

"Prema Konvenciji, Rusija ne smije da bude prepreka ili smetnja tranzitu kroz međunarodni moreuz do luka u Azovskom moru", piše u saopštenju.

Ukrajinsko Ministarstvo navodi i da je Rusija "u pozadini kontinuiranog povećanja vojnog prisustva duž granice sa Ukrajinom na kopnu, počela da pojačava eskalaciju na moru".

"Ona prebacuje ratne brodove sa Kaspijskog mora i jača svoj vojni potencijal u Azovsko-crnomorskom regionu i, uprkos odsustvu pravne osnove, odlučila je da zatvori ovu akvatoriju za ratne brodove drugih zemalja, a posebno Ukrajinu. Ponašanje ruske strane ukazuje na odsustvo bilo kakve namjere da Rusija odbije nastavak agresije protiv Ukrajine koristeći vojne i hibridne metode", dodaje se.

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine uputilo je "oštar protest zbog tih postupaka" Rusije i zatražilo "momentalno ukidanje odluke o nezakonskom zatvaranju pojedinih akvatorija Crnog mora".

"Pozivamo međunarodne partnere da pojačaju politički i diplomatski pritisak na državu agresora sa ciljem da se ukine odluka o zatvaranju akvatorija i da se zaustavi eskalacija u Azovsko-crnomorskom regionu", navelo je Ministarstvo.

Tenzije između Rusije i Ukrajine rastu otkako je Rusija nedavno počela da gomila vojnike duž granice sa istočnim dijelom Ukrajine, koji je pod kontrolom proruskih separatista, podržanih od Moskve.

Odnose je dodatno pogoršalo i jučerašnje privođenje ukrajinskog konzula u Sankt Peterburgu Aleksandra Sosonjuka. Ruska Federalna služba bezbjednosti (FSB) saopštila je da je uhapsila Sosonjuka tokom sastanka s državljaninom Rusije na kojem je dobio "informaciju povjerljive prirode koja se nalazi u bazama bezbjednosnih agencija i FSB".

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније