Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

13. 03. 2021. 23:20   >>  23:17 1

ZBOG BEZBJEDNOSTI

Šri Lanka najavila zabranu burki

Šri Lanka je danas najavila planove za zabranu nošenja burki i zatvaranje više od hiljadu islamskih škola, medresa, a kao razlog za te mjere je navedena nacionalna bezbjednost.

Ministar za javnu bezbjednost Sarat Verasekara je izjavio da je juče potpisao dokument kojim od vlade traži da se zabrane burke.

On je naveo da muslimanske žene i djevojčice na Šri Lanki nijesu nosile burke ali da je to "u posljednje vrijeme znak vjerskog ekstremizma".

Ta ostrvska zemlja je 2019. privremeno zabranila burke, poslije bombaških napada na crkve i hotele na Uskrs, kada je poginulo više od 260 ljudi. Za napade su okrivljene dvije lokalne islamske grupe koje su proglasile vjernost Islamskoj državi.

Verasekara je takođe rekao da će biti zatvoreno i više od 1.000 medresa jer nijesu registrovane kod nadležnih organa i ne slijede državnu obrazovnu politiku.

Muslimani čine oko devet odsto od 22 miliona stanovnika Šri Lanke.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније