Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

22. 12. 2020. 20:59   >>  20:58 1

SUMNJA NA RUSIJU

Bajden najavio odgovor na hakerske napade

Novoizabrani američki predsjednik Džozef Bajden je poslije posljednjeg velikog sajber napada za koji se sumnja da je odgovorna Rusija, najavio da neće dozvoliti da takvi hakerski upadi prođu bez odgovora.

Ipak, iako bi to mogao biti još jedan u nizu Bajdenovih prioriteta, pronalaženje pravog načina za odmazdu biće teško, pošto će za ostvarivanje globalnih ciljeva SAD biti potrebna saradnja i Rusije, ali i drugih zemalja koje bi mogle da trpe zbog oštrog američkog odgovora Moskvi, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE) ocjenu svjetskih medija.

Devet mjeseci su hakeri, za koje se sumnja da su povezani s ruskom državom, koristili softverski proizvod teksaške kompanije Solarvinds kako bi špijunirali kompjuterske mreže vlada i kompanija širom svijeta, uključujući SAD, Veliku Britaniju, Izrael i Kanadu, ukazuje Fajnenšel tajms uz ocijenu da je riječ o jednom od najvećih skorašnjih hakerskih napada s posljedicama na geopolitiku, špijunažu i nacionalnu bezbjednost.

Hakeri su prvo probili odbranu žrtava ubacivanjem malicioznog koda u apdejtove softvera Orion između marta i juna ove godine, čime je oko 18.000 klijenata Solarvindsa prilikom ažuriranja softvera nesvjesno omogućilo bekdor (zadnja vrata) za ulazak napadača. Poslije toga, kako navodi britanski list, hakeri su mogli da se slobodno i neopaženo kreću po sistemu, s uvidom u imejlove i povjerljive informacije na klaud sistemima.

Obuhvatna operacija ciljala je na neke od najosjetljivijih podataka američke vlade, poput ministarstva trgovine i energetike koja su priznala su da su kompromitovana, mada je ovo drugo navelo da nema dokaza o upadima u njegovu mreže za upravljanje nuklearnim oružjem, ukazuje list i podvlači da pravi obim napada i njegovi motivi možda nikada neće biti poznati.

Stručnjaci su brzo uprli prstom na Rusiju koja je koristila slične taktike u ranijim sajber operacijama, dok je jedna osoba upoznata s istragom rekla da tragovi u jeziku hakera i kodovima ukazuju da su napadači Rusi. Neki su, ističe Fajnenšl tajms, posebno ukazali na APT29, plodnu hakersku grupu iza koje stoji ruska Spoljnoobavještajna služba (SVR) i koja je ranije povezivana s kradjom imejlova Demokratske partije uoči izbora u SAD 2016.

SAD su potrošile desetine milijardi na sajber odbranu, ali izgleda da je to bio sajber ekvivalent francuske Mažino linije na granici s Nemačkom koja ipak nije zaustavila prodor nacističkih trupa, ocjenjuje Volstrit džurnal u uredničkom komentaru.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније