Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ Beta ]

05. 12. 2020. 09:50 >> 09:50
1

MISIJE PROTIV TERORIZMA

Tramp naredio povlačenje većine trupa iz Somalije

Pentagon je saopštio sinoć da povlači većinu američkih vojnika iz Somalije po naređenju predsjednika Donalda Trampa, u nastavku napora da smanji učešće Amerike u misijama protiv terorizma u inostranstvu.

Ne dajući detalje Pentagon je saopštio sinoć da će "većina" američkih vojnika i opreme u Somaliji biti povučeno početkom 2021. godine.

U Somaliji trenutno ima oko 700 američkih vojnika koji treniraju i savjetuju lokalne snage u produženoj borbi protiv ekstremističke grupe Al Šabab povezane sa Al Kaidom.

Tramp je nedavno naredio smanjenje broja američkih vojnika u Avganistanu i Iraku i očekivalo se da će povući neke ili sve vojnike iz Somalije.

General Mark Mili, načelnik združenog generalštaba rekao je u srijedu da se još raspravlja o budućem američkom vojnom prisustvu u Somaliji.

On je rekao da će to prisustvo biti prilagođeno i da će biti relativno malo, sa manjim troškovima po pitanju broja osoblja, ali nije precizirao. On je dodao i da SAD ostaju zabrinute zbog prijetnje koju predstavlja al Šabab koju je on nazvao produženom rukom Al Kaide, koja je planirala napade 11. septembra 2001. u SAD iz Avganistana.

"Oni imaju određen domet i ukoliko budu ostavljeni bez nadzora mogli bi da sprovode operacije ne samo protiv američkih interesa u regionu, već i protiv same Amerike", rekao je on i dodao da je zbog toga potrebno da se na njih obrati pažnja.

Pentagon je naveo da smanjenje snaga u Somaliji ne predstavlja kraj američkih napora u borbi protiv terorizma u tom regionu.

"SAD će zadržati kapacitet da sprovodi ciljane kontraterorističke operacije u Somaliji i da sakuplja rana upozorenja i naznake oko prijetnji za domovinu", navodi se u saopštenju Pentagona.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније