Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, objavila B.B. ]

10. 05. 2020. 23:47   >>  23:43

EVROPSKO TRŽIŠTE

Prodaja automobila drastično smanjena

Zbog pandemije izazvane koronavirusom prodaja automobila u evropskim zemljama je drastično pala. Najbolja situacija je u Njemačkoj, gdje je prodaja smanjena za 60 odsto, dok je u Italiji za čak 98 procenata.

U Njemačkoj je u aprilu prodato 120.840 novih automobila. Njemačke vlasti su dozvolile da prodajni auto-saloni u toj zemlji ponovo počnu sa radom 20. aprila, pa je pad novoregistrovanih vozila donekle amortizovan i iznosi 61 procenat, piše Autonews Europe.

To je, ipak, znato bolji rezultat od onog koji je, recimo, zabilježen u Velikoj Britaniji, gdje je u aprilu isporučeno svega 4.321 novo vozilo uz pad od čak 97,3 odsto, dok je u Italiji prodaja smanjena za 98, a u Francuskoj za 72 odsto.

Sve auto-kompanije na njemačkom tržištu upisale su negativan skor kada je riječ o broju prodatih automobila - osim Tesle. Ovaj američki proizvođač električnih vozila sa 635 isporučenih automobila zabilježio je rast od 10 odsto u aprilu u odnosu na isti mjesec 2019. godine.

S obzirom da Tesla svoja vozila uglavnom prodaje online, tu kompaniju je najmanje pogodilo zatvaranje prodajnih salona u Njemačkoj.

Kada je riječ o ostalim brendovima, Opel je upisao pad od 73 %, Mercedes je imao manju prodaju za 71%, a Volkswagen za 64%. BMW je u Njemačkoj u aprilu zabilježio pad od 50%, Hyundai 69%, a Honda 73 odsto.

Ford je prodao za 62% manje vozila nego u istom mjesecu 2019, Mazda je upisala pad od 75 odsto, a Smart "minus" od čak 94,1%.

Kako navode stručnjaci, ponovno otvaranje salona u posljednjoj dekadi aprila nije značajno popravilo prodajne rezultate, jer je u Njemačkoj tražnja za novim automobilima generalno u padu tokom epidemije koronavirusa, s obzirom na to da ekonomsku neizvesnost koja tu zemlju, kao i čitav svijet, očekuje nakon okončanja vanrednih mjera.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније