Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Svijet

[ B92, Objavila: R.P. ]

05. 12. 2018. 23:19   >>  22:53

PALADIJUM PRVI

Zlato više nije najskuplje

Zlato je sa vrha potražnje na berzama zbacio njegov sestrinski metal paladijum.

Paladijum je uz zlato, srebro i platinu, jedan od plemenitih metala sa raširenom primjenom u privredi, a trenutno je najtraženiji u autoindustriji.

Prema pokazateljima trgovanja metalima za neposrednu isporuku na londonskoj berzi, paladijum dostiže cijenu od 1.252 dolara za uncu, dok je cijena zlata 1.251 dolar za uncu, piše Novac.hr.

"Snabdjevanje paladijumom je vrlo ograničeno, tako da je za cjenovni odnos paladijuma i zlata važno koliko su slabe ili jake ponude oba proizvoda", rekao je konsultant londonskog Metal Fokusa Čirag Set.

Prema dostupnim podacima, tokom prošle godine iz rudnika u svijetu izvađeno je svega 208 tona paladijuma.

Budući da Rusija drži značajan dio svjetskog tržišta paladijumom (30 do 40 odsto globalne proizvodnje), rast cijena ovog plemenitog metala poslledica je i istrajnosti SAD-a u privrednim sankcijama Moskvi.

Osim u autoidustriji, paladijum se koristi u proizvodnji nakita, elektronici, industriji građevinskih metala, ali i u medicini za proizvodnju zubnih plombi i opreme za hirurgiju.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније