Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Servisne informacije

B.Č.J. [ Portal RTCG ]

28. 01. 2022. 09:30 >> 15:04

BOŠKOVIĆ

AEM vodi računa da više medija nema iste vlasnike

Agencija za elektronske medije (AEM) vodi računa da više medija nema istu vlasničku strukturu, kazao je predsjednik Savjeta AEM-a Branko Bošković. Smatra da novi Zakon o audio-vizuelnim medijskim uslugama treba više da se pozabavi transparentnošću u vlasništvu medija a da Medijska strategija definiše prioritete kako bi znali kakvi nam i koji mediji trebaju.

Bošković je to kazao gostujući u emisiji Link na Radiju Crne Gore.

"Imamo zakonsku momogućnost prije svega da vodimo računa da ne dođe do nedozvoljene medijske koncentracije, što znači da mi vodimo računa da vlasnička struktura bude takva da više medija nema istu vasničku strukturu", kazao je Bošković.

On dodaje da AEM vodi i evidenciju o vlasničkoj strukturi medija i da ona bude transparentna.

"To je ono što mi možemo da uradimo. Prema sadašnjim zakonskim rješenjima mi moramo dati mogućnost medijima, kada traže, da se za njih recimo raspiše frekvencija, takva je situacija bila sa TV Adrija. Savjet ne može odlučivati hoće li ili neće raspisati taj konkurs, mi smo u obavezi to da uradimo", kazao je Bošković.

Novi Zakon o audiovizuelnim medijskim uslugama o kojem će se uskoro raspravljati na radnoj grupi koja je za to nadležna, smatra da treba više da se više pozabavi transparentnošću u vlasništvu medija i da tim zakonom ta tema bude više regulisana. Važnim smatra i da Medijska strategija, o kojoj se takođe trenutno raspravlja, mora definisati prioritete, kako bi znali kakvi nam i koji mediji trebaju.

"Prema sadašnjim zakonskim rješenjima mi nemamo velike nadležnosti jer bi ušli u cenzuru. Ako bi detaljnije ulazili u ove procese i sprečavali neke medije to bi bila cenzura", navodi Bošković.

On je istakao da AEM vodi računa o slobodi izražavanja ali i da vodi računa da vlasnička struktura medija bude transparnetna.

Opštini je zaključak, kaže, u crnogorskoj javnosti da država u dužem vremenskom periodu nije posvetila medijima adekvatnu pažnju i dodaje da događaji  vezani za novinare u posljednjih nekoliko godina, to i potvrđuju.

"Usvajanje medijske strategije vidim kao jedan od važnih koraka u tom procesu koji će postaviti temelje odnosa prema medijima od strane državnih institucija i da će to biti način da se poveća povjerenje između meidja i institucija a AEM vidim kao ne samo regulatora već i partne ra i posrednika u tom procesu koji će prije svega biti tu da štiti interese građana ali i da vodi računa o medijskoj sceni u Crnoj Gori", kazao je Bošković. 

Smatra da su Savjet AEM-a i AEM u posljednjih nekoliko mjeseci neopravdano napadani. Dodaje da je to najviše iz razloga što nema dovoljno znanja kako Agencija funkcioniše i koje procedure mora da preduzima.

"Mi moramo biti oslobođeni svake vrste pritiska jer je to jedini način da pokažemo javnosti da mi potpuno nezavisno radimo naš posao", kazao je Bošković.

Dodaje da je tokom 2021. vođeno oko 200 postupaka, provjera da li je bilo kršenja standarda.

"50 postupaka je pokrenuto na osnovu prigovora a oko 150 je pokrenula Agencija po službenoj dužnosti. Oko 25% postupaka je bilo zbog neplaćanja naknada, oko 25% zbog kršenja standarda oglašavanja a oko 25% se vodi zbog kršenja različitih programskih standarda", kazao je Bošković.

Smatra da je AEM brzo reagovao po pitanju donošenja odluke o programu TV Happy.

"Emisije koje su bile problematične su emitovane 4. i 5. januara a Savjet je odluku donio 8. januara. Smatram da je to bilo dovoljno brzo. Javnost treba da zna da Savjet poštuje i određenu proceduru a treba poštovati i konvencije. Prilikom donošenja mjera moramo voditi računa da one budu adekvatne jer u suprotnom može biti riječi o cenzuri", kazao je Bošković.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније