RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://rtcg.me/vijesti/region.html me https://rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Region https://rtcg.me/vijesti/region.html Stošić se brani sa slobode, Lakićević u kućnom pritvoru https://rtcg.me/vijesti/region/537424/stosic-se-brani-sa-slobode-lakicevic-u-kucnom-pritvoru.html Pred Posebnim odjeljenjem za organizovani kriminal Višeg suda u Beogradu izvođenjem dokaza sa "skaj" aplikacije nastavljen je sudski proces protiv klana Veljka Belivuka i Marka Miljkovića. Suđenje ovom ozloglašenom kriminalnom klanu za sedam teških ubistava, otmice, mučenje, silovanje, prodaju drogu i nedozvoljeno držanje oružja ovom kriminalnom klanu nastavljeno je u popodnevnom terminu u najvećoj sudnici Specijalnog suda, nakon što je u toj sudnici završeno ročište u postupku protiv još jedne velike kriminalne grupe – „vračarci“.

Tokom suđenja izvodile su se tekstualne i audio poruke, kao i fotografije u vezi sa ubistvom Nikole Mitića, koje su prema navodima Tužilaštva za organizovani kriminal posredstvom „skaj“ aplikacije razmjenjivali članovi Belivukovog klana.

Optuženi su kao i do sad negirali da imaju bilo kakve veze sa ubistvom Mitića za koje ih Tužilaštvo tereti, ali su i negirali da prepoznaju bilo čiji glas u audio porukama koje su emitovane u sudnici. Okrivljeni saradnici Srđan Lalić i Bojan Hrvatin prepoznali su i identifikovali glasove optuženih koji su se mogli čuti u emitovanim porukama.

U sudnici je prikazana fotografija Nikole Mitića krvavog lica, za koju je okrivljeni saradnik Srđan Lalić objasnio da se vidi Mitić i da je bio pretučen.

Zatim su emitovane poruke u kojima se, prema navodima optužnice, čuje kako Veljko Belivuk ispituje Nikolu Mitića, prije nego što je ubijen. U snimcima se sve vrijeme čuju udarci, a Mitić mu priznaje da je po nalogu Lazara Vukićevića pratio klan. Vukićevića je takođe prema tvrdnjama Tužilaštva ubio Belivukov klan.

Belivuk: Reci ko te je poslao, pričaj odmah, ubiću te, pričaj ko te je poslao.

Mitić: Kako misliš ko me… (čuju se udarci)

Belivuk: Ko te je poslao, izgovori ime, ubiću te.

Mitić: Laza, brate.

Belivuk: Koji Laza? (čuju se udarci)

Mitić: Vukićević.

Belivuk: Evo sad otključava telefon, Laza ga poslao da nas ubije...

Belivuk: Kako neće da prijave, evo poslali su 300 poruka, odmah je priznao da je Laza, jesmo ga ubili malo, ali je priznao da je Laza, rekao je njegovo ime i prezime i da nas jure da nas ubiju.

Okrivljeni saradnici Lalić i Hrvatin na pitanje postupajućeg tužioca da li i čije glasove prepoznaju, odgovorili su da prepoznaju glas Veljka Belivuka.

Optuženi Veljko Belivuk ušao je u sudnicu da kaže da to što saradnici navode nije tačno i da na snimku nije njegov glas.

Poslije Belivuka u sudnicu je ušao drugi vođa klana Marko Miljković. Kazao je da prvi glas nikako nije glas Veljka Belivuka, dok je, kako je u ciničnom tonu kazao, "drugi glas definitivno glas tužioca Saše Ivanića".

Na to ga je opomenula predsjednica sudskog vijeća Vinka Beraha Nikićević napominjujući da Miljković na ovaj način vrijeđa dostojanstvo suda.

Tužilac Zoran Babić zatražio je od suda da bude dostavljen transkript i audio zapis Miljkovićevih riječi, kako bi tužilaštvo provjerilo da li ima elemenata krivičnog djela ometanje pravde.

U sudnicu je ponovo ušao Veljko Belivuk koji je imao pitanje za okrivljenog saradnika Srđana Lalića, a to pitanje je predsjedavajuća dopustila.

Belivuk: Laliću, ko je tukao Mitića?

Lalić: Što se Mitića tiče, Miljković je priznao njegovo ubistvo, Miloš Budimir isto, a sada i ti.

Belivuk: Neka mi odgovori na pitanje, a ne da mi drži monologe.

Lalić: Ti si ga tukao, ja ga nisam udarao tu, Hrvatin ga je udarao.

Belivuk: Nismo plašljivi, ne možemo se zastrašiti lako, ova rečenica tužioca Zorana Babića da imaju načine nešto da sprovedu je otvorena prijetnja, nismo se uplašili, džabe me gleda.

Advokati odbrane za svoje branjenike tražili su ukidanje pritvora i zamjenu pritvora blažom mjerom – zabranom napuštanja stana uz elektronski nadzor.

U slučaju optuženog Alekse Stošića sudsko vijeće je donijelo odluku da mu se ukine pritvor i da se pusti da se brani sa slobode.

U slučaju optuženog Nemanje Lakićevića, njemu je pritvor zamijenjen blažom mjerom zabranom napuštanja stana uz obavezu nošenja elektronskog nadzora.

]]>
28.03.2024T18:40:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537424/stosic-se-brani-sa-slobode-lakicevic-u-kucnom-pritvoru.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/18/7/635/1666685/thumbs/2929607/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/18/7/635/1666685/thumbs/2929604/thumb3.jpg
Prošlo 48 sati od nestanka dvogodišnje Danke, potraga i dalje traje https://rtcg.me/vijesti/region/537101/proslo-48-sati-od-nestanka-dvogodisnje-danke-potraga-i-dalje-traje.html Potraga za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić iz okoline Bora i dalje traje. Prošlo je 48 sati od kako je policiji prijavljen njen nestanak, a danas su radnici komunalnog preduzeća raščišćavali teren oko kuće kako policiji ne bi promakao neki trag.

Isteklo je 48 časova od momenta kada je nestanak Danke Ilić policiji prijavila njena majka. Policije je u blizini kuće, odnosno dvorišta u kojem je Danka bila sa majkom i bratom mnogo manje. Tu je jedna policijska patrola, ali i brojni predstavnici javno komunalnih preduzeća iz Bora koji raščišćavaju teren dvorišta.

Ekipa RTS-a je vidjela nekoliko manjih građevinskih mašina koje, kako je rečeno, treba da raščiste i dvorište i teren oko kuće od raznog šiblja, drveća kako ne bi previdjeli eventualno neki trag.

Drugih zvaničnih informacija o toku potrage i o toku istrage nema.

Ovo, inače prigradsko naselje u Boru, ima oko hiljadu stanovnika. Neki koji i ne žive više tu došli su kako bi otvorili vrata policiji. Nakon 27 sati pretrage, u kojoj su učestvovali policija, vatrogasci-spasioci, pripadnici Gorske službe spasavanja, pripadnici Žandarmerije sa psima-tragačima, lovci i brojni građani.

MUP Srbije je juče saopštio da se pretraga terena u naselju Banjsko polje i Brestovačkoj banji prekida, jer sve ukazuje da dijete nije tu.

Djevojčica Danka Ilić, koja je nestala u utorak u 13.45 u borskom naselju Banjsko polje, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

U Srbiji je zbog ovog slučaja prvi put pokrenut sistem PRONAĐI ME! koji je namijenjen za hitno obavještavanje javnosti u slučaju nestanka maloljetnog lica.

]]>
28.03.2024T17:03:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537101/proslo-48-sati-od-nestanka-dvogodisnje-danke-potraga-i-dalje-traje.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/7/31/321/1665507/thumbs/2925303/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/7/31/321/1665507/thumbs/2925300/thumb3.jpg
Novi Sad: Studenti zaključali zgradu Filozofskog fakulteta https://rtcg.me/vijesti/region/537347/novi-sad-studenti-zakljucali-zgradu-filozofskog-fakulteta.html Studenti, predvođeni studentom prodekanom Damnjanom Vakanjcem, koji su od podneva blokirali ulaz u Filozofski fakultet u Novom Sadu, nakon govora i čitanja citata tekstova Dinka Gruhonjića, ušli su u hol, a zatim lancima i katancem zaključali ulaz, te vrata dodatno blokirali stolicama kako niko ne bi mogao da uđe ili izađe. Kako saznaje agencija Beta, najveći dio nastavnika i studenata FIlozofskog fakulteta napustio je zgradu, ali se u njoj još nalazi dio rukovodstva.

Nakon otprilike sat vremena, nekoliko pripadnika policije došlo je do vrata i, nakon što se uvjerilo da ne mogu da uđu, ostalo ispred vrata.

Zgradu Filozofskog fakulteta blokirala je oko podneva grupa studenata nezadovoljna zbog toga što profesor tog fakulteta Dinko Gruhonjić nije do juče dobio otkaz.

Studentski parlament Filozofskog fakulteta i dio studenata Univerziteta u Novom Sadu optužuju Gruhonjića za šovinizam i govor mržnje, a sve u vezi sa hajkom koja zbog montiranog snimka objavljenog na društvenim mrežama i pojedinim medijima traje već oko dvije nedjelje.

Riječ je o mahom kratko ošišanim muškarcima koji su nakon ulaska u holu puštali zvuke sirene i pjevali pjesme posvećene Kosovu.

Pojedinci nose majice s likom Milorada Ulemeka Legije ili poruka o Kosovu.

Tokom protesta sa Filozofskog fakulteta je poručeno da se rad obustavlja "dok se ne steknu uslovi za rad".

Fakultet je zatražio i da Univerzitet "preuzme odgovornost za posljedice postupanja Studentskog parlamenta" kao organa Univerziteta u Novom Sadu i da obezbijedi nesmetan rad Filozofskog fakulteta.

Od nadležnih organa Filozofski fakultet zatražio je i da preduzmu odgovarajuće mjere kako bi se zaštitila prava i bezbjednost studenata i zaposlenih na Filozofskom fakultetu.

]]>
28.03.2024T15:22:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537347/novi-sad-studenti-zakljucali-zgradu-filozofskog-fakulteta.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/15/23/538/1666213/thumbs/2928025/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/15/23/538/1666213/thumbs/2928022/thumb3.jpg
Izvršen sajber napad na stranicu predsjednice Slovenije https://rtcg.me/vijesti/region/537205/izvrsen-sajber-napad-na-stranicu-predsjednice-slovenije.html Izvršen je sajber ​​​​napad na službenu stranicu predsjednice Slovenije Nataše Pirc Musar, a hakeri najavljuju nove napade. Hakeri su napali stranicu predsjednice Slovenije koja je sada ponovno dostupna. SI-CERT je potvrdio da se ne radi o upadu u sistem, već samo o usporavanju te da su podaci sigurni.

Kabinet predsjednice Republike saopštio da je web-stranica privremeno nedostupna zbog poremećaja u radu.

"Zajedno s nadležnim službama otklanjamo prepreku i molimo za razumijevanje", naveli su iz Kabineta i dodali da su ih nadležne službe obavijestile o prekidu rada.

Stranica je bila nedostupna do večeri u srijedu.

Nedostupnost se podudara s izjavom ruske hakerske grupe "Cyber ​​​​Army Russia Reborn" da će pokrenuti kampanju napada na web-stranice državnih agencija, počevši od web-stranice predsjednika republike, dodajući emotikon svinje.

Hakersku grupu zabrinjava činjenica da Slovenija podržava Ukrajinu i da se pridružila inicijativi Češke za kupovinu artiljerijske municije.

Nakon napada na web-stranicu predsjednice Slovenije u srijedu, stranica Slovenske vojske danas je nedostupna.

U Ministarstvu odbrane Slovenije su objasnili da se ne radi o hakerskom napadu, već o komplikaciji u ažuriranju sistema.

Web-stranica sada ponovno radi.

]]>
28.03.2024T11:16:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537205/izvrsen-sajber-napad-na-stranicu-predsjednice-slovenije.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/11/24/30/1665773/thumbs/2926409/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/28/11/24/30/1665773/thumbs/2926406/thumb3.jpg
Sa tržišta u Hrvatskoj povučena popularna čokoladica https://rtcg.me/vijesti/region/537086/sa-trzista-u-hrvatskoj-povucena-popularna-cokoladica.html Državni inspektorat Hrvatske povukao je s tržišta Nestle KIT KAT Mini vafel proizvod zbog prisustva mineralnih ulja, saopštila je u srijedu Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. Kako objašnjavaju, povučena je isključivo Nestle KIT KAT Mini 200g u vrećici (vafel proizvod preliven mlječnom čokoladom), serije 40580734, s rokom trajanja 01/2025. godine.

Proizvođač je Nestle Deutschland AG, Frankfurt, Njemačka, a proizvod na tržište stavlja Nestle Adriatic d.o.o., Zagreb, Hrvatska.

]]>
27.03.2024T22:53:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537086/sa-trzista-u-hrvatskoj-povucena-popularna-cokoladica.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/7/14/34/622/1639172/thumbs/2925183/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/7/14/34/622/1639172/thumbs/2925180/thumb3.jpg
Berns: OVK kidnapovala i ubijala srpske civile https://rtcg.me/vijesti/region/536968/berns-ovk-kidnapovala-i-ubijala-srpske-civile.html Američki diplomata Šon Berns svjedočio je pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu da su pripadnici OVK 1998-99, kidnapovali i ubijali srpske civile. Berns, u to vrijeme šef Kosovske diplomatske posmatračke misije SAD (KDOM), to je izjavio na suđenju tadašnjim vođama OVK Hašimu Tačiju, Kadriju Veseljiju, Redžepu Seljimiju i Jakupu Krasnićiju, optuženim za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji.

Svjedok je rekao da je i sam na nekoliko lokacija pod kontrolom OVK vidio „zarobljene Srbe“ i da su to bili „zemljoradnici i seljaci koje su tek tako pokupili“.

Da OVK otima i ubija Srbe, Bernsu je više puta, kako je kazao, skretao pažnju tadašnji čelnik MUP Srbije na Kosovu, general Sreten Lukić. Kada je američka misija pokušavala da kod starešina OVK isposluje oslobađanje otetih, oni su tvrdili da su srpski civili bili naoružani i da su bili borci, izjavio je Berns.

Sudija Kristof Barte pitao je svjedoka da li je OVK neke od otetih srpskih civila i ubila.

"Jeste", odgovorio je Berns.

On je potvrdio da je OVK, pored Srba, kidnapovala i ubijala Albance, koje je sumnjičila za "kolaboraciju" sa srpskim vlastima.

Jakup Krasnići i druge starešine OVK sa kojima je kontaktirao povodom nestanka Albanaca u jesen 1998., negirali su da se to dešava, rekao je Berns.

Berns će na pitanja sudija nastaviti da odgovara sjutra.

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija (55), Veseljija (56), Seljimija (52) i Krasnićija (73) za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dvije tačke) i ubistva (dvije tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovječnosti, a četiri tačke za ratne zločine. Svi su izjavili da nisu krivi.

]]>
27.03.2024T22:36:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536968/berns-ovk-kidnapovala-i-ubijala-srpske-civile.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/18/17/976/1665164/thumbs/2923922/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/18/17/976/1665164/thumbs/2923919/thumb3.jpg
"Srbija neće izaći iz Savjeta Evrope, to je razlikuje od Bjelorusije" https://rtcg.me/vijesti/region/537032/srbija-nece-izaci-iz-savjeta-evrope-to-je-razlikuje-od-bjelorusije.html Predstavnik Evropskog pokreta u Srbiji Vladimir Međak izjavio je danas u Pančevu da smatra da Srbija neće izaći iz Savjeta Evrope jer bi to bilo "kao da puca sebi u desnu i lijevu nogu, i u glavu". Međak je na tribini "FERKA - kampanja za fer i slobodne izbore" rekao da je članstvo u Savjetu Evrope jedino što razlikuje Srbiju od Bjelorusije i članica nije jedino još Rusija.

Govoreći o putu Srbije prema članstvu u Evropskoj uniji, Međak je rekao da izgleda da "Srbija neće da uđe u EU, ali hoće da ostane na tom putu dovijeka".

Povodom najavljenog prijema Kosova u Savjet Evrope, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je ranije rekao da postoji mogućnost da, ako Kosovo postane član te međunarodne organizacije, Srbija istupi iz nje.

]]>
27.03.2024T20:35:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537032/srbija-nece-izaci-iz-savjeta-evrope-to-je-razlikuje-od-bjelorusije.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/20/11/250/1665321/thumbs/2924664/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/20/11/250/1665321/thumbs/2924661/thumb3.jpg
Ivica Todorić odustao od izborne trke u Hrvatskoj https://rtcg.me/vijesti/region/537019/ivica-todoric-odustao-od-izborne-trke-u-hrvatskoj.html Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora, odustaje od političke trke i ipak ne ide na parlamentarne izbore u Hrvatskoj. Todorić je za RTL Direkt potvrdio ovu informaciju kazavši da se nije stigao pripremiti.

"Čitav je niz razloga, a jedan od osnovnih je to što sam pri kraju sa svojim aktivnostima koje traju već nekoliko godina. Politika bi mi u tom smislu mogla donijeti više rizika nego pozitivnog, a ja želim sam izvoljevati tu pobjedu", kazao je Todorić.

Kaže da bi ga u predizbornoj kampanji sputavalo i to što mu je ograničeno kretanje.

"Meni nikako ne odobravaju kretanje osim u Zagrebu. Meni je ograničeno kretanje izvan Zagreba", dodao je.

Nedavno je osnovao stranku Zajedno Hrvatska kako bi izašao na izbore.

Najavljivao je borbu protiv korupcije, kriminala, obećavao je veće plate i izjavio da će njegovi bivši radnici upravo njemu dati glas jer je "napravio čudo".

Todorić je izjavljivao da očekuje veliku podršku birača na parlamentarnim izborima i da ga zanima samo premijersko mjesto.

]]>
27.03.2024T20:10:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537019/ivica-todoric-odustao-od-izborne-trke-u-hrvatskoj.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/20/32/350/1665294/thumbs/2924547/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/20/32/350/1665294/thumbs/2924544/thumb3.jpg
Plenković pozdravio preporuku za prijem Kosova u Savjet Evrope https://rtcg.me/vijesti/region/537010/plenkovic-pozdravio-preporuku-za-prijem-kosova-u-savjet-evrope.html Premijer Hrvatske Andrej Plenković pozdravio je današnju odluku Političkog komiteta Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope da preporuči ulazak Kosova u tu organizaciju. "Hrvatska će nastaviti da podržava Kosovo u svim međunarodnim organizacijama", dodao je Plenković na mreži X.

Politički komitet PSSE je danas u Parizu prihvatio izvještaj svoje izvjestiteljke, grčke političarke Dore Bakojani koji preporučuje prijem Kosova u Savjet Evrope. Sljedeći korak je glasanje PSSE o kandidaturi Kosova sredinom aprila, kada će za prijem Kosova biti neophodna dvotrećinska većina.

Ako PSSE to prihvati, konačnu riječ daće Komitet ministara koji bi o pristupanju Kosova mogao da glasa sredinom maja.

]]>
27.03.2024T19:51:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/537010/plenkovic-pozdravio-preporuku-za-prijem-kosova-u-savjet-evrope.html https://rtcg.me/upload//media/2024/1/6/17/34/399/1607701/thumbs/2924397/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/1/6/17/34/399/1607701/thumbs/2924394/thumb3.jpg
Zeleno svjetlo za prijem Kosova u Savjet Evrope https://rtcg.me/vijesti/region/536945/zeleno-svjetlo-za-prijem-kosova-u-savjet-evrope.html Politički komitet Parlamentarne skupštine Savjeta Evrope (PSSE) donio je na današnjem sastanku u Parizu odluku da preporuči pozivanje Kosova u članstvo Savjeta Evrope. Ova odluka objavljena je na nalogu tog komiteta PSSE na društvenoj mreži Iks.

Sledeći korak je razmatranje ove odluke na plenarnom zasijedanju 18. aprila, navedeno je u objavi.

Šefica delegacije Srbije u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Biljana Pantić Pilja rekla je da je Komitet za politička pitanja i demokratiju PSSE sa 31 glasom „za“ dao pozitivno mišljenje da Kosovo postane član Savjeta Evrope, četiri poslanika su bila protiv, a jedan uzdržan.

Ona je za Kosovo onlajn rekla da su dva glasa protiv bila od poslanika Srbije, po jedan glas protiv iz BiH i Crne Gore, dok je uzdržan bio grčki poslanik Aleksis Cipras, prenosi Kosovo onlajn.

Stav države iznosi ministar na sjednici Komiteta ministara, a glasanje PSSE treba da potvrde ministri. Crnu Goru u Komitetu predstavlja poslanica Demokratske narodne partije (DNP) Maja Vukićević.

Pantić Pilja je rekla da je delegacija Srbije učestvovala u raspravi i prenijela stav da Kosovo nije država, da je sastavni dio Srbije i da se na toj teritoriji krše ljudska prava.

Pogazili su međunarodno pravo i nisu ispunili sva tri uslova koje je Bakojani navela prije dvije nedelje, poručila je ona.

Zamjenik ministra spoljnih poslova Kosova Kresnik Ahmetija potvrdio je na društvenoj mreži Fejsbuk da je glasanje u Odboru Parlamentarne skupštine SE bilo uspješno za Kosovo.

„Mišljenje izvjestiteljke Bakojani je upravo odobreno u Komitetu za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope. Ovo mišljenje preporučuje članstvo Kosova u Savjetu Evrope bez ikakvih dodatnih preduslova. Nijedna od obaveza koje Kosovo mora da preuzme ne mora se ispuniti prije članstva. Čak se u tački 11 jasno navodi da se obećanje mora ispuniti nakon članstva“, navodi se u objavi Ahmetija.

Dodaje da je sve predloge za postavljanje novih preduslova većina članova Odbora odbacila, što, kako navodi, pokazuje da bi Kosovo trebalo da postane članica u maju ove godine i da bi novi preduslovi bili nepravedni.

„Štaviše, mišljenje zahtijeva uklanjanje fusnote iz denominacije Kosovo, koja se koristi od 2008. godine u svakom izvještaju i komunikaciji o i sa Kosovom. Takođe, preporučuje se da Kosovo poziva kao država, prema članu 4. Statuta Savjeta Evrope, a ne kao mjesto (country), prema članu 5“, stoji u objavi.

]]>
27.03.2024T17:25:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536945/zeleno-svjetlo-za-prijem-kosova-u-savjet-evrope.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/17/54/61/1665080/thumbs/2923652/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/17/54/61/1665080/thumbs/2923649/thumb3.jpg
Uhapšeno pet osoba osumnjičenih za pedofiliju https://rtcg.me/vijesti/region/536895/uhapseno-pet-osoba-osumnjicenih-za-pedofiliju.html Petoro osoba iz Zaječara, Trstenika, Majdanpeka, Paraćina i Beograda uhapšeno je zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična djela prikazivanje, pribavljanje i posjedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloljetnog lica za pornografiju, navodi se u saopštenju MUP-a. U pitanju su djeca od tri do 14 godina. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Uprave za tehniku – Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, u saradnji sa policijskim upravama u Beogradu, Kruševcu, Jagodini, Zaječaru i Boru, a po nalogu Posebnog javnog tužilaštva za visokotehnološki kriminal Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, u nastavku akcije "Armagedon", uhapsili su pet osoba.

Oni su uhapšeni zbog postojanja osnova sumnje da su izvršile krivična djela prikazivanje, pribavljanje i posedovanje pornografskog materijala i iskorišćavanje maloljetnog lica za pornografiju, iskorišćavanje računarske mreže ili komunikacije drugim tehničkim sredstvima za izvršenje krivičnih djela protiv polne slobode prema maloljetnom licu i polno uznemiravanje.

Uhapšeni su M. T. (34) iz Zaječara, D. D. (37) iz Trstenika, M. B. (27) iz Majdanpeka, R. R. (36) iz Paraćina i S. S. (36) iz Beograda.

Sumnja se da su oni, u dužem vremenskom periodu, korišćenjem specijalizovanih aplikacija za dijeljenje fajlova ili korišćenjem posebnih pretraživača koji omogućavaju prikrivanje lokacije i anonimnost, kao i putem društvenih mreža sa svojih i lažnih naloga stupali u komunikaciju sa maloljetnicima i slali im fotografije i video-zapise pornografske sadržine.

Oni se sumnjiče i da su pribavili sadržaje nastale eksploatacijom maloljetnog lica i ugovarali sastanak sa maloljetnicima radi seksualnog odnosa.

Pretresom stanova osumnjičenih pronađena je velika količina video-klipova i fotografija nastalih iskorišćavanjem maloljetnika u pornografske svrhe, sadržaji seksualne eksploatacije djece od tri do 14 godina, kao i druge fotografije i video-zapisi eksplicitne zloupotrebe djece u pornografske svrhe i poruke seksualne sadržine kojima su osumnjičeni polno uznemiravali djecu i maloljetnike.

Realizaciji ove akcije doprinio je pristup platformi Nacionalnog centra za nestalu i eksploatisanu djecu (NCMEC) iz Sjedinjenih Američkih Država, koja je globalni lider u pomoći u sprečavanju otmica i pronalaženju nestale djece i borbi protiv seksualne eksploatacije djece na internetu, čijoj platformi naša država ima direktan pristup.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivične prijave, biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

]]>
27.03.2024T16:47:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536895/uhapseno-pet-osoba-osumnjicenih-za-pedofiliju.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/16/53/11/1664975/thumbs/2923265/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/16/53/11/1664975/thumbs/2923262/thumb3.jpg
Kosovo ispunilo uslove za članstvo u Savjetu Evrope https://rtcg.me/vijesti/region/536836/kosovo-ispunilo-uslove-za-clanstvo-u-savjetu-evrope.html Predsjednica Kosova Vljosa Osmani izjavila je danas da je Kosovo preduzelo sve neophodne korake za članstvo u Savjetu Evrope (SE), a da je formiranje Zajednice srpskih opština (ZSO) obaveza koju će Priština ispuniti nakon prijema u tu organizaciju. Poslije konferencije koju su organizovali prištinski i Univerzitet Arkanzas, povodom 25. godišnjice intervencije NATO na Kosovu, Osmani je rekla da je Kosovo pokazalo "posvećenost" uspostavljanju ZSO, kroz skupštinsku ratifikaciju Briselskog sporazuma iz 2013. godine kao i Osnovnog sporazuma iz februara 2023. godine.

"Ne zaboravimo da je puna posvećenost uspostavljanju Asocijacije opština sa srpskom većinom data 2013. kroz ratifikaciju, ali je to ponovljeno u posljednjem sporazumu, Osnovnom sporazumu od 27. februara 2023. To nije obaveza iz marta 2024. godine, već Osnovnog sporazuma iz 2023. koji je prihvatila kosovska delegacija i koja kao što svi znate uključuje obavezu osnivanja Asocijacije", rekla je Osmani u Prištini i dodala da se formiranje ZSO ne traži od Kosova prije prijema u Savjet Evrope.

Ona je kazala da je tražila da se u pismu, koje je zajedno sa premijerom Aljbinom Kurtijem i predsjednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom uputili izvjestiocu za Kosovo u SE Dori Bakojani, uvrsti dio gdje se naglašava da se svaka obaveza Kosova sprovodi u skladu sa Ustavom, zakonima i presudama Ustavnog suda Kosova.

Osmani je dodala da očekuje da će izvještaj o Kosovu biti prihvaćen na današnjem sastanku Komiteta za politička pitanja i demokratiju Savjeta Evrope.

"Izvještaj je već pozitivan, sadržaj izvještaja već preporučuje da Kosovo postane punopravni član Savjeta Evrope sa jednakim pravima. Ono što će se danas desiti je procedura, to je vanredni sastanak odbora koji je pozvan da odobri ovaj izvještaj i onda to ide u Parlamentarnu skupštinu Savjeta Evrope", rekla je Osmani.

]]>
27.03.2024T14:45:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536836/kosovo-ispunilo-uslove-za-clanstvo-u-savjetu-evrope.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/14/48/102/1664725/thumbs/2922400/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/14/48/102/1664725/thumbs/2922397/thumb3.jpg
MUP obustavio pretragu za djevojčicom u naselju Banjsko Polje https://rtcg.me/vijesti/region/536594/mup-obustavio-pretragu-za-djevojcicom-u-naselju-banjsko-polje.html MUP Srbije obustavio je pretragu za dvogodišnjom djevojčicom Dankom Ilić u naselju Banjsko Polje u opštini Bor. Djevojčica je nestala juče nakon 13 časova, a kako obavještavaju u MUP-u Srbije pretraženo je područje od 10 kvadratnih kilometara.

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon 27 sati detaljne pretrage terena u potrazi za dvogodišnjom Dankom Ilić u prigradskom naselju Banjsko Polje i Brestovačkoj banji, obustavili su dalju pretragu, s obzirom na to da svi dosadašnji rezultati ukazuju da se djevojčica ne nalazi na ovom području površine od oko 10 kvadratnih kilometara.

Policija nastavlja intenzivan operativan rad u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi sa nestankom djeteta, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena.

Tokom proteklih 27 sati, u potrazi za Dankom Ilić, čiji je nestanak juče prijavljen, učestvovalo je više od 500 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova – Žandarmerija, policija opšte nadležnosti, Uprava kriminalističke policije, Uprava za tehniku, Helikopterska jedinica, Sektor za vanredne situacije, Uprava saobraćajne policije, Policijska uprava u Boru, kao i Gorska služba spasavanja i članovi dobrovoljnog vatrogasnog društva.

U traganje za Dankom uključili su se i pripadnici javnih službi iz grada Bora, kao i rudari. Područje su nadlijetali i dronovi.

Kuća odakle je djevojčica nestala nalazi se malo iznad naselja, a dio oko kuće je već pretražen.

MUP za N1: U interesu sigurnosti devojčice da se ne izlazi sa informacijama

Ranije danas šefica Odjeljenja za medije i komunikacije MUP-a Srbije Vesna Joksić, je kazala da je u interesu sigurnosti djevojčice da se još ne izlazi ni sa kakvim informacijama u javnost.  

Građani koji su se juče pojavili u velikom broju i pored najbolje namjere da pomognu, pravili su gužvu i ometali policijske pse, pa je zato danas potraga organizovana drugačije.

Mještani sumnjaju da je djevojčicu neko oteo 

Svi vlasnici vikendica u naselju dobili su poziv da dođu i otvore svoje objekte, kako bi se izvršila pretraga tih objekata i otklonila svaka sumnja.

Mještani su, kako kažu, zbunjeni i strahuju da je neko djevojčicu možda oteo i kolima odvezao u nepoznatom pravcu. Zbog toga se provjeravaju sva vozila na nekoliko punktova policije.

Policija i volonteri idu od zgrade do zgrade ne bi li pronašli neki trag, koji će pomoći u potrazi za nestalom Dankom, javlja izvještač RTS-a.

Tokom prethodne noći u potrazi je učestvovalo oko 20 vozila sa žandarmerijom.

Gradska uprava je saopštila da je, pored helikoptera, bilo podignuto i nekoliko desetina dronova sa termovizijskim kamerama.

Nadležni su ranije apelovali na građane da ne kreću samoinicijativno u potragu, kako ne bi ometali iskusne i ljude obučene za potragu.

Djevojčica Danka Ilić, koja je nestala juče u 13.45 u borskom naselju Banjsko Polje, ima smeđu kosu, braon oči i visoka je oko 85 centimetara.

U trenutku nestanka imala je maslinasto zelenu jaknu, ljubičaste pantalone, crne patike i kosu vezanu u rep.

Djevojčica je nestala na nepristupačnom terenu, obraslom gustom šumom.

]]>
27.03.2024T13:28:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536594/mup-obustavio-pretragu-za-djevojcicom-u-naselju-banjsko-polje.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/7/14/764/1663933/thumbs/2919394/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/7/14/764/1663933/thumbs/2919391/thumb3.jpg
"Z. Balkan na liniji vatre civilizacijskog sudara Zapada i Istoka" https://rtcg.me/vijesti/region/536794/z-balkan-na-liniji-vatre-civilizacijskog-sudara-zapada-i-istoka.html Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani izjavio je da region sve više postaje polje za geopolitičko nadmetanje i da je Zapadni Balkan "na liniji vatre" civiliacijskog sudara Zapada i Istoka, između demokratija i autokratija. "Ruska vojna agresija na Ukrajinu pokazala je da je bezbjednosna arhitektura u Evropi narušena, a kako sam istakao u drugim prilikama, Ukrajina je samo prva stanica ruskih imperijalnih ambicija", rekao je Osmani na susretu sa diplomatskim korom, čime su započeli Dani NATO-a u Sjevernoj Makedoniji koji će trajati do 4. aprila.

Šef diplomatije Severne Makedonije je objasno da se "poslije Ukrajine očekuje da se ruska agresija prelije dalje ka istoku, ka Moldaviji, Kavkazu i Gruziji" i da će "naredna stanica, kako vjeruje, biti zemlje Zapadnog Balkana" i da je to razlog više za novu dinamiku u evopskoj i evrotlantskoj integraciji regiona.

"U datim geopoplitičkim okolnostima, evropski i evroatlantski integrativni procesi predstavljaju bezbjednosno pitanje i zato se snažno zalažemo za što skorije integrisanje Sjeverne Makedonije i zemalja Zapadnog Balkana u EU", rekao je Osmani.

Prema njegovim riječi, sada više nego ikada na evropsku i evroatlantsku integraciju Zapadnog Balkana treba da se gleda kao na alatku za popravljanje bezbjednosti i konsolidovanja jugoistočnog krila, kako NATO, tako i EU.

Osmani je rekao da "rat koji je Kremlj odlučio da vodi razrušio je mir u Evropi i izazva velika ljudska stradanja i uništavanja" i istakao da Sjeverna Makedonija "još jednom izražava čvrstu podršku suvereniteti u teritorijalnim integritetu Ukrajine i njenim međunarodno proznatim granicama".

Dodao je da je Sjeverna Makedonija, prema nekim statistikama, na četvrtom mjestu od zemalja članicama NATO u obezbjeđivanju vojne pomoću Ukrajini po glavi stanovnika.

"Ovo je značajan dokaz da stojimo reme uz rame sa ukrajinskim narodom u suočavanju sa izazovima ruske vojne agresije. Produžićemo sa našom podrškom sve dok je potrebno sa ciljem vraćanja mira i slobode u Ukrajjinu", rekao je ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije.

Ulazak u NATO, istakao je, Sjevernoj Makedoniji je donio "četiri godine pojačane bezbjednosti, političku i ekonomsku predvidivost", kao da "četiri godine sjedi za istim stolom sa najprosperitetnijim i najdemokratskijim zemljama svijeta".

"Sjeverna Makedonija je ispunila postavljeni cilj za 2024. da postigne prag izdvajanja dva odsto BDP za odbranu, što dodatno govori o našoj posvećenosti ispunjavanju NATO obaveza", rekao je Osmani.

Danima NATO, koji su danas započeli susretom Osmanija sa ambasadorima, Sjeverna Makedonija obilježava četiri godine članstva i 75 godina od formiranja Alijanse.

Sjeverna Makedonija je postala 30. članica NATO 27. marta 2020. godine, kada je u Vašingtonu deponovan Instrument za pristupanje Sjevernoatlantskom dogovoru.

Postupak priključenja NATO počelo je u drugoj polovini 2018, pošto je 12. jula te godine na samitu Alijanse u Briselu dobila poziv da postane članica najmoćnijeg vojno-političkog saveza na svijetu.

]]>
27.03.2024T13:16:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536794/z-balkan-na-liniji-vatre-civilizacijskog-sudara-zapada-i-istoka.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/13/24/113/1664572/thumbs/2921833/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/13/24/113/1664572/thumbs/2921830/thumb3.jpg
Slovenija: Ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda https://rtcg.me/vijesti/region/536730/slovenija-ogranicenja-upotrebe-duvanskih-proizvoda.html Zastupničke grupe u Državnom zboru (parlament) Slovenije najavile su jednoglasnu podrška prijedlogu ograničenja upotrebe duvanskih proizvoda. Naime, u nastavku redovne sjednice zastupnici su po drugi put, među ostalim, razmatrali prijedlog amandmana o ograničavanju upotrebe duvanskih i srodnih proizvoda, a svi klubovi zastupnika najavili su da će ga podržati na glasanju u četvrtak.

Vladinim prijedlogom amandmana o ograničenju upotrebe duvanskih i srodnih proizvoda zabranjuju se sve arome u grijanim duvanskim proizvodima i elektronskim cigaretama, osim duvana. Takođe, reguliše se korišćenje nikotinskih vrećica i ukidaju pušačke prostorije.

Državna sekretarka Eva Vodnik iz Ministarstva zdravstva rekla je u dopunskom obrazloženju prijedloga izmjena zakona na sjednici parlamenta da se tim prijedlogom u nacionalno zakonodavstvo prenosi evropska direktiva koja se odnosi na grijane duvanske proizvode.

Takođe, uvode i druge promjene na nacionalnom nivou koje se odnose na brzo rastuće i promjenjivo tržište elektronskih cigareta i drugih nikotinskih proizvoda.

"Predloženim mjerama zaštitićemo sve, a posebno djecu i mlade od naizgled atraktivnih, ali za zdravlje štetnih proizvoda", istaknula je Vodnik.

Kazala je kako većina tinejdžera počinje koristiti e-cigarete upravo zbog atraktivnih aroma.

Prema njenim riječima, sve više istraživanja pokazuje da korištenje elektronskih cigareta kod tinejdžera, koji inače ne puše, povećava rizik da počnu da puše i obične cigarete.

Upotreba elektronskih cigareta povezana je s povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, bolesti disajnog sistema i raka, rekla je Vodnik.

 

]]>
27.03.2024T11:55:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536730/slovenija-ogranicenja-upotrebe-duvanskih-proizvoda.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/11/45/910/1664398/thumbs/2921167/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/11/45/910/1664398/thumbs/2921164/thumb3.jpg
"Želimo brz ulazak Z. Balkana u EU, ali to nije geopolitički proces" https://rtcg.me/vijesti/region/536719/zelimo-brz-ulazak-z-balkana-u-eu-ali-to-nije-geopoliticki-proces.html Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Sloveniji da se snažno zalaže da se ubrza proces ulaska zemalja Zapadnog Balkana u Evropsku uniju (EU), ali da svi koji se nadaju članstvu u EU moraju biti svjesni da to nije geopolitička odluka, nego proces koji je vezan za konkretne reformske korake. "Sjećamo se, prije više od 20 godina u Solunu državama Zapadnog Balkana je stavljeno u izgled članstvo u EU, a nijesmo baš stigli jako daleko. Zato je važno što je sada stvoren novi zamah i da postignemo napredak u brojnim pitanjima koja se nameću", rekao je Šolc sinoć na konferenciji za novinare sa slovenačkim premijerom Robertom Golobom.

Šolc je pojasnio da se to odnosi na rješavanje biltateralnih konflikata, koji predstavljaju prepreku, navodi se u transkriputu konferencije koji je objavljen na sajtu kancelara.

"To važi, na primjer, za pitanje kako da unesemo živost u proces sa Sjevernom Makedonijom, i da ga ne koče sporenja zemalja članica. To važi za pitanje Srbija-Kosovo, i to naravno važi i za pitanje kako dalje sa Bosnom i Hercegovinom", pojasnio je Šolc.

Zato je, kako je rekao, veoma zahvalan za početak pregovora sa BiH i što se sada ide tim putem statusa kandidata i svim mogućnostima koje taj status sa sobom nosi.

Dodao je da EU sada neće samo stajati kao posmatrač sa strane, nego će sasvim konkretno pokušati da postigne da se u BiH i napreduje sa neophodnim reformama.

"Jer za sve koji se nadaju članstvu u EU, važi da to nije proces odlučivanja zasnovan na geopolitici, nego proces koji je je uvijek povezan i sa tim da postoje konkretni reformski koraci. To važi za zemlje Zapadnog Balkana, i to važi sasvim konkretno i za Moldaviju, Ukrajinu i Gruziju. I svi ćemo pomoći da se u tome što brže napreduje", rekao je Šolc.

Njemački kancelar je ocijenio i da se Berlinski proces, koji je osnovala njegova prethodnica Angela Merkel, potvrdio kao instrument jačanja konkretne saradnje na Zapadnom Balkanu, i dodao da će ta saradnja biti i intenzivirana da bi se na cijelom Zapadnom Balkanu postigao napredak u pitanjima koja su zacrtana.

Slovenački premijer Robert Golob zahvalio je Šolcu što je "imao sluha i pomogao nam u proboju na Evropskom savjetu kada je riječ o proširenju na Zapadni Balkan".

"Mislim da je kancelar odmah uvidio koliko je važno da i te države postanu članice EU, dakle da se sve države Zapadnog Balkana nađu na putu za Evropu", rekao je Golob.

"I prilikom ubjeđivanja drugih država u Evropskom savjetu, i onih država koje su bile skeptične, kancelar je odigrao važnu ulogu, i zbog toga svi mi na Zapadnom Balkanu treba da mu budemo zahvalni", rekao je Golob, a prenio kabinet njemačkog kancelara.

Golob je naglasio da je Šolcova zvanična posjeta 26. marta prva posjeta nekog njemačkog kancelara Sloveniji u posljednjih 13 godina.

]]>
27.03.2024T11:38:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536719/zelimo-brz-ulazak-z-balkana-u-eu-ali-to-nije-geopoliticki-proces.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/11/12/728/1664359/thumbs/2921044/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/27/11/12/728/1664359/thumbs/2921041/thumb3.jpg
Bivši portparol NATO: Neće biti rata na Kosovu https://rtcg.me/vijesti/region/536474/bivsi-portparol-nato-nece-biti-rata-na-kosovu.html Bivši portparol NATO Džejmi Šej kazao je da rata na Kosovu neće biti i da je važno da se politički dijalog Beograda i Prištine vrati na pravi kolosjek, prenosi Ekonomija onlajn. Šej je kazao da ne vidi nikakvu perspektivu za rat između Srbije i Kosova.

"Tenzije, naravno, postoje i to je jedan od razloga zašto je NATO prošle godine poslao dodatne snage Kforu kako prije incidenta u Banjskoj, tako i poslije, kako bi se uvjerio da ima dovoljno NATO vojnika na Kosovu. Tu je uključen i sjever, da se spriječi svaka vrsta agresije. Dakle, NATO je veoma oprezan“, rekao je Šej.

On tvrdi da je situacija napeta, ali prema njegovim riječima, NATO je potpuno mobilisan.

„Takođe je i EU tu, da upravlja krizama, da spriječi incidente, da smanji tenzije i prije svega da vrati politički dijalog sa Beogradom i Prištinom na pravi kolosjek“, ukazao je Šej. 

Da bi se to postiglo, navodi, važno je da premijer Kosova Aljbin Kurti dokaže da je pouzdan partner SAD i EU.

„Veoma je važno da Aljbin Kurti pokaže da je i pouzdan partner Sjedinjenih Država i Evropske unije. Ono što je bilo uspješno u prošlosti je to što je Vlada Kosova veoma blisko sarađivala sa svojim velikim prijateljima u EU, NATO, sa Sjedinjenim Državama i Velikom Britanijom. Bili smo dobri partneri i moramo održati to partnerstvo u budućnosti", zaključio je Šej. 

]]>
26.03.2024T23:02:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536474/bivsi-portparol-nato-nece-biti-rata-na-kosovu.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/18/52/348/1663567/thumbs/2917975/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/18/52/348/1663567/thumbs/2917972/thumb3.jpg
Među osumnjičenima za krađu ordenja i direktor Ateljea 212 https://rtcg.me/vijesti/region/536326/medju-osumnjicenima-za-kradju-ordenja-i-direktor-ateljea-212.html Direktor Ateljea 212 Novica Antić jedan je od članova grupe osumnjičene za učešće u krađi ordenja iz Palate Srbija. Podsjećamo, Treći osnovni sud u Beogradu je odredio prije četiri dana pritvor za I. Z. (52), S. S. (43), N. A. (62) i A. T.(59) zbog krađe ordenja.

"Situacija u kojoj se Novica Antić trenutno nalazi (istražne radnje koje se odnose na period prije više od 10 godina i nisu u vezi sa funkcijom koju obavlja u pozorištu), ne dovodi u pitanje funkcionisanje pozorišta. Očekujemo da će se u narednom periodu okončati postupak istrage i da će se on vratiti na posao koju je obavljao", rekli su za "Danas" u Ateljeu 212.

Novica Antić (63) je postavljen na poziciju upravnika Ateljea 212 u septembru 2019. godine, a njegovo imenovanje je izazvalo proteste pojedinih glumaca. Prethodno je bio državni sekretar u Ministarstvu kulture u dva mandata, počev od 2001. godine.

Najmanje 10 osoba je osumnjičeno da je iz kancelarije za ordenje, koja se nalazi u desnom krilu SIV-a, izvršilo tešku krađu državne imovine i to 43.000 državnog ordenja izuzetno velike vrijednosti, navodi se u saopštenju na sajtu Trećeg osnovnog javnog tužilaštva.

Sud je za dva lica S. H. i S. B. naložio raspisivanje potjernice.

]]>
26.03.2024T22:45:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536326/medju-osumnjicenima-za-kradju-ordenja-i-direktor-ateljea-212.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/14/1/796/1663008/thumbs/2915946/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/14/1/796/1663008/thumbs/2915943/thumb3.jpg
Nestala dvogodišnja djevojčica u Srbiji https://rtcg.me/vijesti/region/536558/nestala-dvogodisnja-djevojcica-u-srbiji.html Djevojčica Danka Ilić, stara nepune dvije godine, nestala je na Banjskom polju u Boru, a potraga za njom traje više sati. Kako javlja reporterka Nove, građani koji su uključeni u potragu za djevojčicom zamoljeni su da se povuku i trenutno su na terenu samo specijalci MUP-a, koji sa termovizijskim kamerama vrše pretragu.

Ako se djevojčica ne pronađe do sjutra ujutru, poslaće se ponovo apel građanima da se priključe.

Na terenu su trenutno policija, vatrogasci i dobrovoljno-spasilačko društvo. Akciji su se priključili i građani Bora, prijatelji i porodica nestale djevojčice.

Djevojčica je nestala oko 13.45 sati.

Zbog njenog nestanka aktiviran je sistem PRONAĐI ME!

Komadant štaba za vanredne situacije Aleksandar Milikić rekao je medijima da je dijete nestalo ispred porodične kuće.

„Kompletno je sva operativa uključena – MUP, sektor za vanredne situacije, građani, jedinica dronova… Pretraženo je više od osam kilometara kvadratnih. Mi ćemo i večeras ostati na terenu kako bi tražili našu malu sugrađanku. Ali molim građane da večeras kada padne mrak da se smire, da puste profesionalce da rade svoj posao. Danas će doći još tri drona MUP-a i dva privatnih kompanija koja imaju termovizijske kamere. Ono što je najvažnije je da će doći i tri psa istrenirana za pretrage. Treba nam mir, treba nam tišina i da koordiniramo ovom situacijom“, rekao je on medijima.

Kako saznaje N1, oko trista ljudi traga za djevojčicom, pored Žandarmerije sa psima, učestvuje i Gorska služba spasavanja koja je pokrenula i dron.

Vremenski uslovi, tačnije kiša koja pada, dodatno otežava potragu, kao i nepristupačnost terena.

Kako javlja reporterka Nove, na terenu koji se pretražuje se nalazi velika šuma.

Roditelji apeluju na sve one koji imaju bilo kakvu informaciju ili vide negdje Danku da obavijeste policiju.

Roditelje dodatno plaši što djevojčica još uvijek ne priča, a borski mediji prenose da je ona nestala dok se igrala sa mamom i bratom. Majka je drugom djetetu dala vodu, a kada se okrenula, Danka više nije bila tu, pišu lokalni mediji.

Na fotografiji koju je objavila majka vidi se kako je dijete bilo obučeno u trenu kada je nestala.

Kako su za Novu rekli iz gorsko-spasilačke službe, otežavajuća je i okolnost što ona ima nepune dvije godine i ne može da se predvidi kako će se kretati.

Nepotvrđeno je da je više od 1.000 ljudi došlo na teren u želji da pomogne, ali su zamoljeni da posao prvenstveno prepuste profesionalcima.

]]>
26.03.2024T21:44:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536558/nestala-dvogodisnja-djevojcica-u-srbiji.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/21/24/31/1663828/thumbs/2919043/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/21/24/31/1663828/thumbs/2919040/thumb3.jpg
Patrijarh: Pozivamo Albance na dijalog, na Kosovu ima mjesta za sve  https://rtcg.me/vijesti/region/536371/patrijarh-pozivamo-albance-na-dijalog-na-kosovu-ima-mjesta-za-sve.html Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije pozvao je kosovske Albance na dijalog jer, kako je istakao, na Kosovu ima mjesta za sve. Patrijarh je na naučnom skupu u Beogradu rekao da su na djelu potpuno fiktivne i imaginarne konstrukcije po pitanju srpskih svetinja, prenosi RTS. 

"Opet i opet, vođeni Hristovom ljubavlju, pozivamo na dijalog Albance, jer kao što na Kosovu ima mjesta za sve, uvijek i još uvijek ima mjesta dijalogu o životu ljudi na Kosovu", poručio je patrijarh.

Kako je naveo, poštovanje, zaštita ljudskih i posebno vjerskih prava predstavljaju univerzalnu civilizacijsku vrijednost.

"Ta prava pripadaju svima, a moraju biti garantovana i srpskoj crkvi i njenom vjernom narodu, odnosno univerzalna ljudska i vjerska prava i slobode ne mogu biti dio statusnih pregovora i političkih sporazuma", zaključio je patrijarh. 

]]>
26.03.2024T15:14:00 +0100 Region https://rtcg.me/vijesti/region/536371/patrijarh-pozivamo-albance-na-dijalog-na-kosovu-ima-mjesta-za-sve.html https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/15/0/783/1663279/thumbs/2916898/thumb2.jpg https://rtcg.me/upload//media/2024/2/26/15/0/783/1663279/thumbs/2916895/thumb3.jpg