Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Mina ]

30. 08. 2024. 21:39 >> 21:39
1

Krasnići

Vlasti Kosova zatvorile pet paralelnih srpskih opština na sjeveru

Vlasti Kosova zatvorile su danas pet paralelnih srpskih opština na sjeveru zemlje, dijelu koji je naseljen većinom Srbima, saopštio je kosovski ministar administracije lokalne samouprave, Elbert Krasnići.

On je rekao da paralelne srpske opštine rade pod rukovodstvom Srbije, "kršeći ustavnost i zakone Kosova", prenosi Radio Slobodna Evropa.

Krasnići je naveo da su zatvorene opštine Kosovski okrug Mitrovica, paralelne opštine Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok i Leposavić.

Premijer Srbije Miloš Vučević zatražio je hitnu i najoštriju reakciju međunarodne zajednice.

Vučević je u saopštenju poručio da je Srbija jasno poslala poruku da se čvrsto zalaže za mir i stabilnost u regionu, ali da "neće dozvoliti nasilje i pogrom nad njenim narodom".

Direktor Kancelarije za Kosovo u Srbiji Petar Petković saopštio je da će zatvaranje srpskih institucija na sjeveru Kosova imati dalekosežne posljedice po normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

Ranije ove godine, kosovske vlasti su zatvorile još sedam paralelnih srpskih opština u drugim djelovima zemlje, kao što su Prizren, Peć, Suva Reka, Istok, Klina, Orahovac i Dragaš.

Krasnići je kazao da institucije Kosova nude usluge svim građanima, bez razlike.

“Prava su adresa za sve zahtjeve i potrebe naših građana. Ostajemo posvećeni što je moguće više usluga sa najvišim kvalitetom", rekao je Krasnići.

Kosovska policija je ranije saopštila da je na zahtjev Ministarstva uprave i lokalne samouprave sprovela policijsku akciju u četiri opštine na sjeveru Kosova.

"Svrha policijske akcije je uspostavljanje reda i zakonitosti i zaustavljanje aktivnosti u pet objekata koji su korišćeni kao nelegalne komune, a koji su u suprotnosti sa ustavnim pravnim poretkom", saopštila je policija.

Vlada Kosova je u više navrata govorila da ukidanjem paralelnih srpskih institucija pokušava da uspostavi red i zakon, posebno na sjeveru Kosova naseljenog većinom Srbima.

Četiri opštine sa srpskom većinom na sjeveru, Sjeverna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok, predvode albanski gradonačelnici od maja prošle godine, kada su preuzeli dužnost na lokalnim izborima koje je bojkotovalo većinsko srpsko stanovništvo.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније