Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Бета [ R.B. ]

08. 02. 2023. 17:14   >>  17:09 2

USVOJEN SPORAZUM

Građani Kosova će po regionu moći sa ličnom kartom

Vlada Kosova usvojila je na današnjoj sjednici sporazum o kretanju samo sa ličnim kartama u zemljama zapadnog Balkana, koji su u novembru prošle godine potpisali šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana.

Premijer Aljbin Kurti je kazao da će Vlada proslijediti sporazum Skupštini na ratifikaciju.

"Brza ratifikacija je pokazatelj naše posvećenosti regionalnoj saradnji, dobrosusjedskim odnosima i napredovanju ka integraciji u Evropsku uniju", rekao je Kurti.

Dodao je da je sporazum o kretanju sa ličnim kartama sa Bosnom i Hercegovinom jedan od tri koja su postignuta u Berlinu, 3. novembra 2022. godine u okviru Berlinskog procesa.

Tada je dogovoreno i priznavanje visokoobrazovnih kvalifikacija i priznanje stručnih kvalifikacija doktora, stomatologa i arhitekata.

Taj sporazum će, nakon što stupi na snagu, omogućiti građanima Kosova i Bosne i Hercegovine da se kreću bez viza.

Do sada je građanima Kosova za ulazak u Bosnu i Hercegovinu bila potrebna viza, jer ta zemlje ne priznaje nezavisnost Kosova, ali priznaje pasoš kao važeći dokument.

Državljanima BiH je od 2014. trebala viza za dolazak na Kosovo, jer su tada vlasti Kosova uvele recipročne mjere.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније