Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ RSE ]

30. 01. 2023. 13:03   >>  12:58 5

ČOLET I ESKOBAR

"Vrijeme je za osnivanje Zajednice opština na Kosovu sa srpskom većinom"

Savjetnik američkog Stejt Departmenta Derek Čolet i specijalni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar u autorskom tekstu objavljenom u Koha.net i Kossev media, ponovo se pozivaju na osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom.

Čolet i Eskobar su takođe rekli da je jedan od najvažnijih ciljeva SAD-a na Zapadnom Balkanu da pomogne u stvaranju uslova "za zdrave, mirne i stabilne odnose između Srbije i Kosova".

"Proteklih nedjelja, zajedno sa Francuskom, Njemačkom, Italijom i Evropskom unijom, putovali smo u Beograd i Prištinu kako bismo ohrabrili obje strane da prihvate prijedlog EU da obje zemlje normalizuju odnose, da prekinu krug krize i konfrontacije i odlučno unaprijede svoje evropske integracije. Ovo je istorijska prilika za koju vjerujemo da bi obje strane trebale iskoristiti", navodi se u njihovom tekstu.

Čolet je naveo da je sa Kurtijem razgovarao i o unapređenju razgovora o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Kosovo i Srbija, uz posredovanje EU, potpisali su sporazum o formiranju Zajednice 2013. godine. Još jedan sporazum potpisan je 2015. godine. Ustavni sud Kosova je 2015. godine utvrdio da sporazum nije u potpunosti u skladu sa Ustavom, ali da se članovi mogu usaglasiti.

Srbija traži da Kosovo primijeni postignute sporazume, ali se Vlada Kosova izjasnila protiv monoetničkog udruživanja.

Čolet i Eskobar kažu da je bilo mnogo diskusija o Zajednici, ali da je sada, prema njihovim riječima, došlo vrijeme da se jasno pokaže šta ova Zajednica jeste, a šta nije.

"Generalno, Zajednica bi bila struktura za opštine sa većinskim srpskim stanovništvom za koordinaciju pitanja i usluga kao što su obrazovanje, zdravstvo, urbano i ruralno planiranje i lokalni ekonomski razvoj – drugim riječima, funkcije za koje su sve opštine na Kosovu odgovorne," kažu američki zvaničnici.

Dodaju da je to način poboljšanja svakodnevnog života građana, izgradnje povjerenja između etničkih Srba i centralne vlade, obezbjeđivanja boljih veza između sjevera i ostatka zemlje i stvaranja mehanizama da Srbi više učestvuju u društvenom životu Kosova.

Kažu da se oštro protive stvaranju bilo kakvog etničkog sastava nalik Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini i da međunarodna zajednica ne želi da nametne rješenje.

"Umjesto toga, tražimo od Kosova da pruži svoju viziju za ovu Zajednicu, i spremni smo da pružimo stručnost i političku podršku kako bismo osigurali da ono funkcioniše u najboljem interesu Kosovara", poručili su zvaničnici.

Oni su elaborirali šta može, a šta ne može biti Zajednica opština sa srpskom većinom. Opštine sa zajedničkim interesima, jezikom i kulturom mogle bi efikasnije raditi zajedno na rješavanju zajedničkih izazova u pružanju javnih usluga, kroz ekonomiju obima i razmjenu najboljih praksi.

Prema njihovim rečima, Zajednica neće dodati novi nivo izvršne i zakonodavne vlasti Vladi Kosova. Naveli su da je "važno naglasiti da Zajednica opština sa srpskom većinom ne bi bila jednonacionalna".

"To bi bile opštine sa srpskom većinom u kojima žive ne samo etnički Srbi, već i druge grupe - Albanci, Bošnjaci i drugi - čija prava takođe moraju biti osigurana i zaštićena. Kao najbliži prijatelj i saveznik Kosova, vjerujemo da će, radeći na uspostavljanju Asocijacije, Kosovo ispuniti kritični element neophodan za izgradnju svoje pravedne budućnosti kao suverene, multietničke i nezavisne, integrisane države u evroatlantske strukture", zaključuju Čolet i Eskobar.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније