Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Ч.Ј. [ N1/Hina ]

29. 01. 2023. 11:52   >>  11:47 2

NOVA PRAVILA U SPLITU

Ko se šeta ulicom u kupaćem kostimu – plaća 150 eura

S prvim danom ove godine, u Splitu je na snagu stupila nova odluka o komunalnom redu, u kojoj su za prekršioce propisane veće kazne, pa se može očekivati da ovog leta na ulicama neće biti turista u kupaćim kostimima jer im, ako ih ulovi komunalni redar, slijedi kazna od 150 eura.

Ista kazna od 150 eura je propisana za one koji piju alkohol na javnim mestima, a kazna za šetanje psa bez povoca je u skladu s odlukom o uslovima i načinu držanja kućnih ljubimaca i iznosi 66,36 eura za fizičko lice.

Splićane i njihove goste na ulicama će nadzirati 21 komunalni inspektor, a u zgradi gradske uprave na poziv će čekati još njih 12.

Grad Dubrovnik od avgusta 2020. ima sličnu odluku o komunalnom redu, a prvi golišavi turisti prošle godine su komunalnim inspektorima platili kazne od oko 130 eura.

Nova splitska odluka o komunalnom redu donesena je na posljednjoj sjednici Gradskog vijeća u 2022. godini, a stupila je na snagu s novom godinom.

Riječ je, kako kaže komunalni inspektor Josip Gabelica, o sveobuhvatnijoj, preciznijoj i rigoroznijoj odluci o novčanom kažnjavanju prekršilaca u odnosu na prošlu, a namjera je bila da se uvede red u cijelom gradu, posebno na području kulturno-istorijskog gradskog jezgra (zona A).

Komunalnom odlukom uveden je novi koncept propisanih zabrana koje se odnose isključivo na zonu A, koja ima posebnu zaštitu i na odredbe koje se odnose na područje cijelog grada.

Kao i u prošloj odluci, zabranjeno je postavljati bankomate i automate na javnoj površini, ali, kako ističe Gabelica, novom odlukom je, za razliku od prošle, omogućeno da kažnjavanje sprovedu komunalni inspektori.

Po novoj odluci o komunalnom redu, osoba koja bude zatečena kako pije alkohol na javnoj površini platiće kaznu od 150 eura, a isto toliko moraće da izdvoji i osoba koja se bude šetala polugola po gradu.

Od bitnih izmjena uvedena je i zabrana postavljanja elektroakustičkih uređaja na terasama ugostiteljskih objekata u zoni A, što znači da se na tim mjestima ne mogu koristiti zvučnici i pojačala. Kako stoji u odluci, dopušteno je izvođenje muzike uživo bez elektroakustičkih uređaja.

Ko se ne bude pridržavao tog pravila, biće kažnjen sa 1.320 eura, odgovorna osoba sa 300 eura, a fizičko lice sa 260.

Za fizička lica najviše je kazni u iznosu od 150 eura, a za one teže prekršaje propisane su kazne od 300 eura.

Suncobrani i tende bež boje i bez reklama

Precizirana je i oprema terasa ugostiteljskih objekata koja se može postaviti, pa tako više neće moći da bude ljuljaški, kauča i fotelja koje nijesu u skladu s urbanom opremom, a tende i suncobrani moraju da budu neutralne bež boje i bez reklama.

Novost je i da na javnoj površini oni koji nude brzu hranu ne mogu da imaju stolove i stolice, a u centru grada je zabranjeno turistima nuditi razne usluge, kao što je bio slučaj prošlih sezona, kada su restorani nudili jelovnike.

Dio terasa na Narodnom trgu, kultnoj Pjaci se smanjio, a dvije su uklonjene.

Do sada je uklonjeno i 20 bankomata u zoni A, kao i nekoliko kioska, a uklanjanje još traje.

Novom odlukom o komunalnom redu kažnjavaće se i mnogi drugi prekršaji, bacanje otpada u prirodu, zauzimanje površine javne namjene bez odobrenja, ostavljanje vozila bez registarskih oznaka na površini javne namjene i kampovanje na mjestima koja za to nijesu predviđena.

„Novom odlukom o komunalnom redu nastojalo se da se obuhvate sve situacije koje predstavljaju ili potencijalno predstavljaju kršenje komunalnog reda, uništavanje komunalne infrastrukture, uništavanje javnih zelenih površina ili prljanje površina javne namjene, tako da komunalno redarstvo ima mogućnosti da kazni sve prekršaje i rješenjem vrati površinu u prvobitno stanje. Željelo se da se preciznije definiše i postupanje vezano za zonu A, kako bi se komunalni red brže i efikasnije održavao“, zaključio je Gabelica.

 

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније