Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Б.Б. [ RSE ]

10. 01. 2023. 18:41 >> 18:40

U SJEVERNOJ MAKEDONIJI

Poznati kardiohirurg optužen za prevaru u liječenju kovid pacijenata

Poznati makedonski kardiohirurg Žan Mitrev optužen je za prevaru, zbog primjene invazivne metode za prečišćavanje krvi radi koje su, kako se sumnja, umrle 24 osobe oboljele od Kovid 19.

Javno tužilaštvo u Skoplju podiglo je danas optužnicu protiv Mitreva i njegove bolnice "Filip II", za krivično djelo "prevara", a može biti osuđen na kaznu zatvora od jedne do 10 godina.

Porodice osmoro umrlih, među kojima i porodice iz Prištine, podnijele su krivičnu prijavu protiv privatne kardiohirurške bolnice "Žan Mitrev" u Skoplju. Optužbi su se pridružila 283 pacijenta koji se osećaju oštećenim u ovom slučaju.

Tužilaštvo je podiglo optužnicu nakon istrage inicirane istraživačkom pričom mreže IRL o neetičkoj upotrebi metode hemofiltracije, koja je invazivna metoda prečišćavanja krvi u liječenju pacijenata sa COVID-19.

Istraga je pokazala da je metoda hemofiltracije primijenjena bez dozvole Državne agencije za ljekove i medicinska sredstva u periodu od aprila 2020. do 2022. godine.

RSE je nedavno istraživao da li bolnica "Žan Mitrev" bez licenciranog pedijatrijskog kardiohirurga može da izvodi operacije srca na bebama.

Ljekar i vlasnik privatne bolnice Žan Mitrev u oktobru prošle godine je dao milion eura u gotovini Osnovnom krivičnom sudu u Skoplju kao garanciju da neće pobjeći iz zemlje, saopštio je tada šef skopskog tužilaštva Gavril Bubevski. Zbog opasnosti od bekstva prethodno mu je u avgustu prošle godine oduzet pasoš.

Osumnjičeni je, kako je tada saopšteno iz Državnog tužilaštva, u periodu od aprila 2020. do 2022. godine, želio da pribavi protivpravnu imovinsku korist, lažnim iznošenjem činjenica, dovodeći u zabludu pacijente koji su liječeni od Kovid-19 metodom hemofiltracije.

Hemofiltracija se koristi širom svijeta, ali ne kao alternativni metod liječenja. Međutim, kako navode u Tužilaštvu, Mitrev je prevario pacijente tako što je protivno zakonu zaradio 1,6 miliona eura. Uslov za liječenje pacijenata bio je da se unaprijed uplati 12.000 eura da bi bili hospitalizovani u klinici. Tužilaštvo navodi da je klinika zaradila 1,6 miliona eura od ova 283 pacijenta za metodu hemofiltracije.

Ako bude proglašen krivim, Mitrev mora da vrati ovaj novac povrijeđenim pacijentima ili porodicama pacijenata koji su preminuli.

Tužilaštvo je za sada tražilo od Krivičnog suda zabranu prodaje bolnice na godinu dana kako bi obezbijedilo novčano potraživanje za naknadu štete od 1,6 miliona eura, ali o tome do sada nije donijeta odluka sudija.

Iz bolnice tvrde da "nijedan pacijent nije prevaren i da su svi tretmani i procesi u bolnici bili javni i transparentni i u interesu pacijenata". Tvrde i da su radili po najvišim zdravstvenim standardima u skladu sa dozvoljenim i utvrđenim metodama liječenja. Vlasnik klinike Mitrev, gostujući u emisiji Top tema na TV Thelma, samo dan prije podizanja optužnice protiv njega, rekao je da se osjeća kao žrtva i da nikoga nije prevario.

Pacijenti su morali biti detaljno informisani o invazivnoj metodi - hemofiltraciji i da potpišu saglasnost za njenu upotrebu, kako ne bi stekli ideju da će se na taj način potpuno izliječiti od Covid-19, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Klinička bolnica Žan Mitrev, prvobitno nazvana Specijalna bolnica za hirurške bolesti "Filip II", počela je sa radom 2000. godine, nakon adaptacije i renoviranja iznajmljenog dijela Vojne bolnice u Skoplju. Poslije 16 godina seli se u novi objekat, tik uz postojeći, pet puta većeg kapaciteta.

Otvaranju ovog objekta prisustvovali su neki od državnog vrha, među kojima i tadašnji predsjednik Đorđi Ivanov, kao i tehnički premijer Emil Dimitriev. Vlasnik Žan Mitrev je poznati kardiohirurg u Sjevernoj Makedoniji koji je, prije otvaranja bolnice u Skoplju radio u bolnicama u Njemačkoj.

Najveći rast prihoda Klinika je imala tokom pandemije, na koji se odnosi optužba za prevaru njenog vlasnika.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније