Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Beta/I. P. ]

14. 10. 2022. 11:29 >> 11:31
7

USTOLIČEN U PEĆKOJ PATRIJARŠIJI

Porfirije pozvao na molitvu za mir za sunarodnike i braću Albance

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije rekao je danas u Pećkoj patrijaršiji nakon zvaničnog ustoličenja da je njegov program "mir i samo mir, i to prije svega sa prvim susjedima, mir kao jedina mogućnost opstanka i naše i njihove djece".

Patrijarh je nakon svete liturgije pozvao sve vjernike da se mole za mir.

"Sve vjernike sa ovog mjesta pozivam da se molimo za sve ljude, za svu braću i sestre, sve sunarodnike i one sa kojima živimo i prije svih za braću Albance da gradimo zajedno mir, kao što su gradile srpske sa albanskim porodicama koje su i u dobra i zla vremena čuvali Pećku patrijaršiju i Visoke Dečane", izjavio je patrijarh Porfirije.

On je dodao da je na takav poziv uputio na početku obraćanja upravo da neko ne bi učitavao neki drugačiji program patrijarha i čitave srpske crkve, osim onog koji je zapisan u jevanđeljima.

Patrijarh Porfirije je danas na crkveni praznik Pokrov presvete Bogorodice, ustoličen u Pećkoj patrijaršiji, drevnom sjedištu poglavara Srpske pravoslavne crkve.

Neposredno po izboru, početkom pretprošle godine, ustoličen je u Sabornoj crkvi u Beogradu, kada je primio prava i dužnosti koje mu pripadaju kao poglavaru.

Pećka patrijaršija, mada u Raško-prizrenskoj eparhiji, predstavlja manastir pod neposrednom upravom poglavara Srpske crkve.

Пратите нас на

Коментари7

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније