Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Т.Г. [ Beta ]

12. 10. 2022. 11:20   >>  11:20

STOLTENBERG ISTAKAO

"Svima je u interesu da se u BiH obnovi misija EUFOR-a "

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da misija EUFOR-a (Altea) u Bosni i Hercegovini, uz podršku Alijanse, pomaže u rješavanju izazova sa kojima se ta država suočava.

"Jedino što ću reći je da nikome nije u interesu da se mandat ne obnovi, jer prisustvo EU tamo, uz podršku NATO-a, pomaže u rješavanju izazova s kojima se Bosna i Hercegovina suočava", kazao je Stoltenberg u Briselu, prenijeli su danas sarajevski mediji.

On je dodao da "neće spekulisati da li će mandat za operaciju EUFOR -a biti obnovljen ili ne", ističući da bi smanjenjem međunarodnog prisustvo Altee ili NATO-a u BiH "samo otežali tešku situaciju".

Generalni sekretar NATO je rekao da je sada neizvjesno da li će mandat EUFOR-a, koji ističe krajem godine, biti produžen, jer to zavisi od toga da li će Rusija u Savjetu bezbjednosti UN-a podržati misije EUFOR-a u BiH.

Govoreći o stanju na Zapadnom Balkanu, Stoltenberg je ocijenio da NATO pažljivo prati situaciju u tom regionu, dodavši da se u posljednjih nekoliko godina Alijansa proširila upravo na zemlje Zapadnog Balkana, uključujući nedavno Sjevernu Makedoniju i Crnu Goru.

"NATO ima istoriju na Zapadnom Balkanu, pomogli smo da se okončaju dva brutalna etnička rata, uključujući i rat u Bosni i Hercegovini. Još smo prisutni na Zapadnom Balkanu sa misijom KFOR-a na Kosovu, kao i našom podrškom sjedištu NATO-a u Sarajevu i podrškom za operaciju EU Altea", zaključio je on.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније