Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Beta ]

07. 07. 2022. 17:16 >> 17:13
2

ZA POČETAK PREGOVORA SA EU

Vlada Sjeverne Makedonije sobranju poslala francuski predlog

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je danas da je parlamentu proslijedila francuski predlog za ukidanje bugarskog veta i početak pregovora sa EU, koji je izazvao snažan otpor makedonske opozicije i među građanima.

Kako se navodi, vlada je razmotrila informaciju ministarstva spoljnih poslova o predlogu pregovaračkog okvira za Sjevernu Makedoniju, koju je predstavilo francusko predsjedništvo Evropskom unijom.

"Odlučeno je da se taj predlog pregovaračkog okvira uputi sobranju Sjeverne Makedonije na razmatranje i donošenje daljih zaključaka, po skupštinskoj proceduri", istakla je vlada Dimitra Kovačevskog.

Predsjednik Francuske Emanuel Makron poručio je Makedoncima da je prihvatanje francuskog predloga istorijska prilika koja omogućava početak aktivne faze procesa pristupanja EU, 17 godina nakon dobijanja statusa kandidata.

"Sjeverna Makedonija se ponovo suočava sa ključnim trenutkom u svojoj istoriji. Sedamnaest godina nakon dobijanja statusa kandidata, upravo se otvorila istorijska prilika: ulazak u aktivnu fazu procesa pristupanja EU. Izbor je na vama", kaže se u poruci Makrona koju je objavila francuska ambasada u Skoplju.

Francuski predlog, koji je podržala cijela EU, ranije su podržali koaliciona vlade SDSM i DUI predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski i opozicione albanske parlementarne partije, naišao je na snažan otpor najveće opozicione partije VMRO DPMNE, velikog broja građana i relevantnih nevladinih organizacija koje se bave eurointegracijama.

Protivnici predloga, među kojima i bivši ministar spoljnih poslova Nikola Dimtrov, koji je potpisao Prespanski dogovor sa Grčkom, smatraju da taj predlog znači ispunjenje bugarskih zahtjeva, izlazi iz principa EU i blokira pregovore Skoplja sa EU.

U glavnom gradu Sjeverne Makedonije se od subote, svako veče, održavaju masovni protesti koji imaju podršku VMRO DPMNE, tražeći da se odbije predlog, jer vodi bugarizaciji Sjeverne Makedonije i njenih građana.

Početak pregovora EU sa Skopljem od novembra 2020. blokira bugarski veto zbog spora oko jezika i istorije, a Brisel je i napredak Tirane na putu ka EU vezao za napredak Sjeverne Makedonije. Godinu ranije evropski put ove dvije zemlje je blokirala Francuska, insistirajući na promjeni metodologije pregovora.

Пратите нас на

Коментари2

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније