Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Beta ]

03. 07. 2022. 07:20 >> 07:17
5

U SKOPLJU

Demonstracije protiv francuskog predloga rješavanje spora sa Bugarskom

Desetine hiljada okupilo se večeras ispred vlade Sjeverne Makedonije u znak protesta protiv francuskog predloga za rješavanje spora sa Bugarskom koja blokira pregovore zemlje o članstvu sa Evropskom unijom.

Vlada Sjeverne Makedonije saopštila je da je predlog "čvrsta osnova", međutim glavna opoziciona stranka desnog centra VMRO-DPMNE odbacuje predlog.

Opozicija tvrdi da predlog favorizuje bugarske zahtjeve koji osporavaju makedonsku istoriju, jezik, identitet, kulturu i nasleđe.

Opozicioni lider Hristijan Mickoski rekao je da Makedoniji nije potrebna EU ukoliko njen narod mora da se asimiluje i da ne prihvata francuski predlog.

"Ako Evropa nije spremna da primi nas civilizovane Makedonce tamo gdje pripadamo, onda ćemo sačekati da se nađu ljudi koji će shvatiti da su Makedonija i makedonski identitet iznad svega", rekao je on.

Protest čiji je moto "Ultimatum - ne hvala" je završen mirno a sljedeći je najavljen za danas, prenosi MIA.

Bugarska, članica EU, insistira da Sjeverna Makedonija formalno prizna da njen jezik ima bugarske korijene, da u svom ustavu prizna bugarsku manjinu i ukine "govor mržnje" protiv Bugarske.

Francuski predsjednik Emanuel Makron saopštio je ranije ove nedjelje na samitu NATO-a u Madridu da vjeruje da je postignuto "kompromisno rješenje" ali nije iznio detalje.

Ministar spoljnih poslova Sjeverne Makedonije Bujar Osmani rekao je da su "makedonski jezik i identitet" zaštićeni francuskim predlogom i "treba ga prihvatiti što je prije moguće" kako bi država počela pristupne pregovore sa EU.

Пратите нас на

Коментари5

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније