Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ R.B. ]

16. 06. 2022. 11:49   >>  11:47

PROMJENE U MALOPRODAJI

U Sloveniji od naredne sedmice skuplje gorivo

Maloprodajne cijene motornih goriva u Sloveniji od naredne sedmice znatno će biti povećane, a premijer Robert Golob izjavio je da je novi način njihovog formiranja dugoročno održiv, za razliku od dosadašnjih ograničenih cijena zbog kojih su distributeri imali gubitke i tražili kompenzacije od države.

Trenutno je cijena običnog benzina na slovenačkim pumpama 1,56 eura, a dizel goriva 1,66 eura, što je prethodnom uredbom trebalo da traje do 10. avgusta, ali novom odlukom vlade prestaje u utorak 21. juna, prenijela je agencija Hina.

Od tada, cijene goriva na pumpama uz autoput formiraće se slobodno i zavisiće od cijene nafte na tržištu, dok će one u naseljima biti za dvadesetak odsto niže zbog regulisanja trgovačke marže.

Premijer Slovenije istakao je da se dosadašnji sistem ograničenih cijena goriva pokazao neodrživim jer su distributeri od države već zatražili 150 miliona eura zbog nastalih gubitaka, a da je produžen prijetila je potencijalna šteta državnom proračunu od 800 miliona eura do kraja godine.

Dodao je da je u sadašnjoj situaciji vlada učinila sve što je mogla da zaštiti domaće kupce, a priprema i dodatne zaštitne mjere potpore poljoprivrednicima i prevoznicima, kako se više cijene goriva ne bi preterano odrazile na cijene prevoza i hrane.

Što se tiče očekivanog rasta cijena prehrambenih proizvoda i vladinih priprema mjera za ublažavanje situacije, Golob je rekao da u trgovini vlada mnogo izraženija konkurencija nego u sektoru naftnih derivata, pa se cijene u različitim prodavnicama razlikuju zbog različitih trgovačkih marži.

Vlada će zato, kako je rekao, objavljivati cijene prosečne potrošačke korpe osnovnih prehrambenih proizvoda u različitim trgovačkim centrima, kao i tako raditi "pozitivnu reklamu" onim trgovinama koje imaju niže marže i posljedično niže prodajne cijene.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније