Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

15. 05. 2022. 11:08 >> 11:06

STAV STEJT DEPARTMENTA

Obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne

Sjedinjene Američke Države (SAD) vjeruju da su obaveze iz Vašingtonskog sporazuma i dalje korisne, i nastavljaju da pozivaju Kosovo i Srbiju da se usredsrijede na dijalog koji vodi ka Evropskoj uniji (EU), rekao je neimenovani portparol Stejt departmenta.


Iz Stejt Departmenta to je rečeno na upit Glasa Amerike da li je američka administracija promijenila stav u odnosu na moratorijum koji je dio sporazuma iz 2020. godine, kako gleda na zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope i najavu Srbije da će nastaviti kampanje protiv nezavisnosti, te da li želi da vidi primjenu ostalih djelova sporazuma.

"Ipak, Kosovo i Srbija su suverene zemlje sa pravom da same određuju svoje spoljnopolitičke prioritete. Za donošenje odluke o članstvu u ovim programima i organizacijama potrebna je saglasnost i odobrenje tih institucija i njihovih država članica", dodaje se u odgovoru Stejt Departmenta za Glas Amerike.

Moratorijum na kosovsko podnošenje zahtjeva za članstvo u međunarodnim organizacijama i srpsku diplomatsku kampanju na povlačenju priznavanja nezavisnosti Kosova, istekao je 4. septembra 2021. godine, ali je u to vrijeme administracija predsjednika Džozefa Bajdena podstakla obje strane da nastave da ga primjenjuju.

U odgovoru na raniji upit Glasa Amerike ove nedjelje, Stejt department je, međutim, naveo da je moratorijum "bio osmišljen da bi se proširio prostor za razgovor i kompromis Kosova i Srbije, za koji, kako je rečeno, vjeruju "da je u strateškom interesu obje zemlje", bez direktnog poziva da se on poštuje.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније