Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Beta [ I. P. ]

11. 05. 2022. 14:22 >> 14:20

OD MAĐARSKE

Skoplje razmatra novi zahtjev za ekstradiciju Gruevskog

Ministar pravde Sjeverne Makedonije Nikola Tupančevski izjavio je da se razmatra novi zahtjev Budimpešti za izručenje bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je 2018. pobjegao u Mađarsku da bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u slučaju "Tenk".

Tupančevski je ukazao na novonastale okolnosti aludirajući na nedavnu presudu nađza prisvajanje para stranke na čijem je čelu bio i kupovinu građevinskog zemljišta nazvanom "Parcele na Vodnom" u kojem je Gruevski prvostepeno osuđen na sedam godina zatvora.

"Ponovo se pravi procjena u kom pristupu treba obnoviti taj zahtjev zbog nekih drugih okolnosti. Pretpostavljam da ste u toku sa novim presudama i to nam sve daje obavezu da budemo oprezni jer znate da smo u više navrata odbijeni", rekao je Tupančevski, a prenio portal 360stepeni.mk.

Presuda u slučaju "Placevi na Vodnom" nije pravosnažna i o njoj će morati da se izjasni Apelacioni sud u Skoplju.

U slučaju "Tenk", za nezakonitu kupovinu luksuznog službenog mercedesa, dvogodišnju zatvorsku kaznu Gruevskom je potvrdio Vrhovni sud, a bivši premijer i nekadašnji neupitni lider VMRO-DPMNE ima pravosnažnu kaznu od godinu i šest mjeseci zatvora u slučaju organizovanja nasilja nad političkim protivnicima nazvanom "Nasilje u Centru".

Osnovni krivični sud u Skoplju će 20. maja odlučivati o slučaju TNT u kojem je Gruevski optužen da je u vrijeme kad je bio na vlasti naručio da se sruši zgrada u izgradnji biznismenu koji je sa svojom strankom napustio koaliciju sa VMRO-DPMNE i prešao na drugu stranu.

Protiv Gruevskog se u Skoplju vodi još nekoliko postupaka, uključujući izborne neregularnosti u slučaju nazvanom "Titanik" i malverzacije prilikom izgradnje auto-puteva, a osumnjičen i da je organizovao nasilje nad poltičkim protivnicima u parlamentu Sjeverne Makedonije 27. aprila 2017. godine.

Portal nedjeljnika Fokus napominje da je Ministarstvo pravde Sjeverne Makedonije posljednji put i zahtjev za izručenje Gruevskog uputilo 13. juna 2019. godine.

Taj medij dodaje da je Gruevskom krajem prošle godine istekao trogodišnji azil, ali da Mađarska nije zvanično obavijestila Ministarstvo pravde o trenutnom statusu izbjeglice, odnosno da li su donijeli odluku o produženju azila.

Gruevski je 2018. godine, nakon što je prethodno ispraznio svoje bankovne račune sa 120.000 eura, pobjegao iz zemlje kako bi izbjegao izdržavanje dvogodišnje zatvorske kazne u slučaju "Tenk". Prema istrazi iz Sjeverne Makedonije, Gruevski je u Mađarsku stigao preko Albanije, Crne Gore i Srbije.

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније