Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

M.M.Lj. [ Beta ]

10. 05. 2022. 11:04   >>  11:08 1

HAG

Tači negirao krivicu za zločine na Kosovu i Albaniji

Bivši komandant OVK Hašim Tači (Hashim Thaci) izjavio je pred sudom za zločine boraca OVK u Hagu, da nije kriv za zlodjela u opštinama Suva Reka i Gnjilane kojim je proširena optužnica koja ga tereti za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

"Izjašnjavam se da nisam kriv", rekao je Tači pošto ga je sudija za prethodni postupak Nikola Giju pitao kako se izjašnjava o zločinima nad Albancima i Srbima u selima Budakovo i Semetište, opština Suva Reka, i u đačkom internatu u Gnjilanu.

Istovremeno, u kratkom obraćanju sudiji, Tači je tvrdio da nije mogao da u potpunosti pročita i razumije nove navode optužnice zato što imaju mnogo redigovanih djelova radi zaštite žrtava i svjedoka.

Po novim navodima optužnice, OVK je više Albanaca i Srba u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu otela, nezakonito pritvorila, prebijala, mučila, a neke od njih i ubila.

Tužioci na teret Tačiju stavljaju nezakonito i proizvoljno lišavanje slobode civila koji nisu učestvovali u neprijateljstvima, okrutno i nečovječno postupanje, mučenje, prisilni nestanak, ubistvo i progon.

Ta krivična djela, glavni tužilac Džek Smit (Jack Smith) u proširenoj optužnici kvalifikovao je kao ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

O novim navodima optužnice, danas će se odvojeno izjasniti i saoptuženi Kadri Veselji (Veseli), Redžep Seljimi (Rexhep Selimi) i Jakup Krasnići (Krasniqi).

Po navodima proširene optužnice, pripadnici OVK su, od jula do septembra 1998. i krajem aprila 1999. nezakonito lišili slobode i u Budakovu i Semetištu pritvorili najmanje 12 osoba.

Više pripadnika OVK je pritvorenike redovno prebijalo i psihički zlostavljalo.

U avgustu 1998. pronađena su beživotna tijela dvojice pritvorenika neposredno pošto su ih pripadnici OVK iz Budakova poveli ka Semetištu, piše u optužnici.

 

U junu i julu 1999. pripadnici OVK nezakonito su, po novim optužbama, pritvorili najmanje tri osobe srpske nacionalnosti u zgradu bivšeg đačkog internata u Gnjilanu, gdje je bio štab te albanske paravojske.

Pritvorene su vojnici OVK prebijali i psihički maltretirali. "Pritvorenike su po cijelom tijelu batinali štapovima i palicama, šutirali, udarali i pretili im nasiljem i smrću. Pritvorenici su mogli čuti i videti teško zlostavljanje drugih pritvorenih osoba".

Po proširenoj optužnici, pripadnici OVK su "pritvorenike, koji su bili Srbi, vrijeđali, ispitivali i optuživali za zločine nad kosovskim Albancima".

Dvije osobe koje je u julu 1999. OVK otela u Gnjilanu i povela ka đačkom internatu nikada više nisu viđene žive.

Tijelo prve osobe pronađeno je u junu 2000. sa višestrukim ranama od hitaca iz vatrenog oružja.

Leš druge otete osobe, takođe, je pronađen 2000. godine.

Kako piše u proširenoj optužnici, Tači i saoptuženi odgovorni su krivična djela počinjena u Budakovu, Semetištu i Gnjilanu.

Optužnica Tačija (53), Veseljija (54), Seljimija (50) i Krasnićija (70) tereti za zlodela počinjena u više od 40 nelegalnih pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999.

Tužioci, u 10 tačaka, Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija terete za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Ta krivična djela kvalifikovana su, u šest tačaka, kao zločini protiv čovječnosti, a u četiri tačke, kao ratni zločini.

Za te zločine, po optužnici, Tači i saoptuženi snose i individualnu i komandnu odgovornost. Svi su, u periodu obuhvaćenom optužnicom, bili članovi Glavnog štaba OVK: Tači kao politički komesar, kasnije i zapovjednik, Veselji kao šef obavještajne službe, Seljimi kao glavni operativac, a Krasnići kao zamjenik komandanta i portparol.

 

U privremenoj vladi Kosova, proglašenoj u martu 1999, Tači je bio premijer, Veselji ministar za obaveštajne poslove, Seljimi ministar unutrašnjih poslova, a Krasnići portparol.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa brojnim drugim oficirima i pripadnicima OVK, te članovima privremene vlade, od kojih su u optužnici imenovani: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sujelman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi, koji su na Kosovu uhapšeni 4. i 5. novembra 2020. u prvom pojavljivanju pred sudom, od 9. do 11. novembra te godine, izjavili su da nisu krivi za zločine iz optužnice.

Datum početka suđenja Tačiju i saoptuženima još nije odredjen i nije izvesno da li bi proces mogao biti otvoren do kraja ove godine.

Пратите нас на

Коментари1

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније