Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Anadolija [ I. P. ]

24. 04. 2022. 12:15 >> 12:18

UZ PRISUSTVO VJERNIKA

Vaskršnje liturgije služene u zemljama regiona

Pravoslavni vjernici danas slave najveći hrišćanski praznik u godini - Vaskrs. Povodom ovog hrišćanskog praznika, uz prisustvo vjernika, širom regiona služene su liturgije.

Na stotine vjernika okupilo se jutros u beogradskom Hramu Svetog Save.

Vikarni episkop marčanski Sava predvodio je vaskršnju liturgiju, a vjernici su donosili i dobijali i jaja koja se tradicionalno farbaju pred Uskrs.

U uskršnjoj poslanici objavljenoj na Veliki petak poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije istakao je povodom rata u Ukrajini da vjernici saosjećaju sa svim pravoslavnim hrišćanima, ali i svim ljudima ovog svijeta.

Naveo je da smo sazdani kao "jedan i jedinstven ljudski rod, i pozvani da budemo jedno".

"Stoga se vaskrslom Gospodu molimo da se što prije i bezuslovno uspostavi mir, prestane stradanje i da se svi izbjegli vrate u svoje domove. Svaki rat, bilo gdje i bilo kada, proizvodi samo gubitnike i poraz je ljudskog dostojanstva, poraz je i sramota svakog čovjeka kao ikone Božje", poručio je Porfirije.

Liturgija služena i u Sarajevu

Vaskršnja liturgija služena je danas i u Sarajevu u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice, uz prisustvo velikog broja vjernika.

Svečanoj liturgiji, koju je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom, prisustvovali su brojni pravoslavni vjernici koji su molitvama dočekali Vaskrs, jedan od najznačajnijih blagdana, a kojim se proslavlja povratak Isusa Hrista u život, odnosno njegovo vaskrsnuće.

Nakon molitvenog dijela i pričešća, starješina Saborne crkve protojerej-stavrofor Vladimir Stupar pročitao je poslanicu Patrijarha srpskog Porfirija.

“Mi se na golgotsku goru svagda uspinjemo, draga djeco duhovna, jer smo pozvani da svjedočimo živoga Boga u svijetu i tako učestvujemo u spasenju svakog Božjeg stvorenja”, navodi se u poslanici.

U Hramu Hristovog Vaskrsenja u Podgorici, vaskršnju liturgiju služio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije sa sveštenstvom.

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније