Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ Marko Terzić, TVCG ]

05. 04. 2022. 21:05 >> 21:07
8

DA SE NE PONOVI

Prije 30 godina počela opsada Sarajeva

Građani Sarajeva prisjećaju se ratnih dana i opsade Vojske Republike Srpske koja je počela prije 30 godina i trajala 1.460 dana. Poručuju da se takvo zlo nikada nikome ne smije ponoviti.

Za vrijeme opsade ubijen je 11.541 stanovnik Sarajeva, među kojima 1.601 dijete.

Svakog dana padalo je više od 300 granata koje su napravile ogromnu štetu. Najveću su pretrpjeli civilni, kulturni i vjerski objekti.

U izvještajima se navodi da je 1993. godine 35 hiljada zgrada u Sarajevu bilo srušeno.

U oktobru 1995. sklopljeno je primirje, a nešto kasnije te godine Dejtonski sporazum donio je Bosni i Hercegovini i Sarajevu mir, ali tek 29. februara 1996. bosanska vlast objavila je završetak opsade grada.

Trideset godina kasnije, Sarajevo se sjeća opsade. Odata je počast Suadi Dilberović i Olgi Sučić koje su na današnji dan ubijene snajperskim hicima.

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju 2003. godine osudio je na doživotnu kaznu zatvora prvog komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Stanislava Galića za granatiranje i snajpersto terorisanje civila Sarajeva, uključujući i prvi masakr na Markalama.

Пратите нас на

Коментари8

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније