Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

Radio Crne Gore

11. 01. 2022. 13:52   >>  14:02 23

ANALITIČARI ZA RADIO

"Niko da se ne upušta u prekrajanje granica BiH"

Nezavisnost Republike Srpske nije realan scenario, ocjenjuju za naš Radio politički analitičari Blagoje Grahovac i Boško Jakšić. Mišljenja su da Zapad neće dozvoliti prekrajanje granica u BiH. Rješenje za međunacionalne i međuvjerske napetosti u regionu Grahovac vidi u projektu Otvoreni Balkan kojem bi, tvrdi, trebalo da pristupi i Crna Gora. Sa druge strane, Jakšić sumnja da ta inicijativa može da zaživi.

Rukovodstvo Republike Srpske sve otvorenije govori o nezavisnosti tog entiteta Bosne i Hercegovine, što je izazvalo burne reakcije regionalne javnosti.

Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik prije par dana je izjavio da Republiku Srpsku vidi kao samostalnu državu kroz pet godina.

Taj scenario je nerealan, smatra vojno-politički analitičar Blagoje Grahovac. Za Radio Crne Gore ocjenjuje da je to politika bez perspektive.

"Ljudi koji to rade i zagovaraju, u suštini, zagovaraju da što više produže agoniju na Balkanu, kako bi sačucvali svoje bogatsvo koje su stekli na neregularan način", kazao je Grahovac za naš Radio. 

Da zapadne sile neće dozvoliti raspad BiH uvjeren je i analitičar iz Beograda Boško Jakšić.

"Zbog toga je Zapad sada riješen da se ozbiljnije pozabavi Bosnom, a ne da dozvoli da trijumfuje separatizam", ističe on.

Jakšić ne vjeruje da je moguć mirni razlaz u BiH. Zato ističe da niko ne bi smio da se upusti u prekrajanje granica.

"Iako se krene od te vjerovatnoće, onda se neće dopustiti bilo kakvo prekrajanje granica", kaže Jakšić za Radio Crne Gore. 

Blagoje Grahovac ne očekuje da će se narednih godina nešto drastično dogoditi Bosni i Hercegovini.

"BiH će biti sačuvana, RS će biti sačuvana baš kao što je Dejtonskom sporazumom predviđeno."

I sa zapadnih adresa se u posljednje vrijeme mogu čuti priče o mirnoj podjeli Bosne. Jedan od primjera je non- pejper, prema kojem bi se Republika Srpska dodijelila Srbiji kao kompenzacija za izgubljeni Kosmet. Naši sagovornici tvrde da iza takvih dokumenata stoje evropski desničari.

"To su ujdurme desničarskih partija, pošto se steže obruč oko njihove politike, ne treba se toga plašiti", navodi Grahovac.

"Apsolutno ove separatističke snage nemaju nikakvu šansu da ostvare svoju ideju", ističe Jakšić.

Rješenje za međunacionalne i medjuvjerske napetosti Grahovac vidi u projektu Otvoreni Balkan. Mišljenja je da bi i Crna Gora trebalo da pristupi toj inicijativi.

"Crna Gora treba što prije da pristupi tom projektu, iz razloga što je to budućnost čitavog Zapadnog Balkana, jer je taj projekat čak perspektivniji nego što je ulazak u Evropsku uniju", navodi Grahovac.

Analitičar Boško Jakšić sumnja da Otvoreni Balkan može da zaživi. Dokaz za to je i činjenica da su pojedine države regiona skeptične oko pristupanja tom ekonomskom savezu. Smatra da taj projekat za sada donosi samo tehničke olakšice na granicama, ali da nema suštinskog napretka u vidu poboljšanja odnosa između zemalja Zapadnog Balkana.

Пратите нас на

Коментари23

Остави коментар
Види још

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније