Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

O.Z. [ Beta ]

14. 09. 2021. 16:27   >>  16:28 3

PODRŠKA ZAJEDNIČKOM TRŽIŠTU

Merkel: Berlinski proces nije zamjena za EU

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je danas, poslije zajedničkog sastanka sa premijerima Zapadnog Balkana u Tirani, da Berlinski proces nije zamjena za članstvo u EU i da ga ne smatra neuspjehom i naglasila da Balkan ima mnogo prijatelja u Evropi.

Na konferenciji za novinare sa albanskim premijerom Edijem Ramom, Merkel je rekla da podržava projekat formiranja zajedničkog regionalnog tržišta.

"Što više saradnje to bolje", dodala je.

Albanski premijer Rama rekao je da se iz Berlinskog procesa rodila inicijativa Otvoreni Balkan kao mehanizam koji će ga ubrzati i sredstvo za njegovu realizaciju.
Rama je dodao da je "nevjerovatno da Kosovo ne koristi tu inicijativu" u koju su uključeni Srbija, Sjeverna Makedonija i Albanija".

Merkel je ponovila da je Njemačka zainteresovana za integraciju Zapadnog Balkana u EU i čestitala Albaniji na naporima da restrukturira pravosudni sistem.

Ocijenila je da su Albanija i Sjeverna Makedonija ispunile uslove za početak pregovora sa EU, ali da nažalost to nije ostvareno zbog veta Bugarske.

Na zajedničkom radnom ručku s njemačkom kancelarkom učestvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, premijeri Albanije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Kosova - Edi Rama, Zdravko Krivokapić, Zoran Zaev i Aljbin Kurti i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Zoran Tegeltija.

Merkel je rekla da se razgovaralo i o važnim infrastrukturnim projektima i klimatskim promjenama, da je diskusija bila konstruiktivna i da će biti nastavljena na bilateralnim sastancima s liderima regiona.

Prije zajedničkog sastanka lidera regiona napravljena je grupna fotografija sa kancelarkom Merkel koja stoji u sredini okružena međusobno udaljenim učesnicima.

Пратите нас на

Коментари3

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније