Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Подешавaња

Умањи / Увећај

Изаберите тему

Основна тема
Црно/бијела тема
Инверзна тема

Region

[ (N1) ]

04. 08. 2020. 22:21   >>  22:54

VUČIĆ O "OLUJI"

"Ne tjerajte nas da slavimo ubijanje Srba"

Dan sjećanja na sve stradale i prognane Srbe u akciji "Oluja" obilježava se večeras u Sremskoj Rači, a na mostu preko kojeg su izbjeglice 1995. ušle u Srbiju je otkrivena spomen-ploča u znak sjećanja na žrtve.

Ploču su otkrili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. Tokom "Oluje" iz Hrvatske je protjerano više od 200.000, a ubijeno i nestalo više od 2.000 Srba.

Komemoraciji, između ostalih, prisustvuju i premijerka Srbije Ana Brnabić, predsjednica RS Željka Cvijanović i patrijarh SPC Irinej, koji je služio pomen za stradale.

Irinej je izjavio da jedina krivca proteranog i ubijenog srpskog stanovništva, tokom građanskog rata u Hrvatskoj, bila to što su etnički Srbi i pravoslavne vjere.

"Oluju obilježavamo kao najveću tragediju, a naša braća Hrvati slave kao najveći trijumf u svojoj istoriji", kazao je Irinej nakon parastosa u Sremskoj Rači, na tromedji Srbije, Hrvatske i BIH.

Patrijarh je ocijenio je da protjerivanje Srba koje je u Hrvatskoj počelo 1941, u vrijeme fašističke Nezavisne Države Hrvatske, traje do "danas".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je ponosan što "srpska suza" nakon "mnogo decenija ima roditelja".

On je ocijenio kako Srbija nikada nije drugu stranu tjerala da prizna genocide počinjene nad srpskim narodom, "nešto što je toliko očigledno", već samo da "pokažu pijetet prema srpskim žrtvama".

"Nemojte da nas tjerate da slavimo zajedno sa vama ubijanje Srba i govorite kako su to veliki koraci unaprijed", kazao je Vučić.

Dodik je ocijenio kako je operacija "Oluja" iz 1995. godine bila "kockica u mozaiku zla koji je za cilj imao jedino nestanak Srba i koji je sprovođen čitavog prošlog vijeka".

"Ove godine su uspjeli da dovedu jednog Srbina na obilježavanje svoje sramote, a on je pristao na tu predstavu naspram stotine hiljada Srba koji nijesu spremni da budu pokriće zločinu", rekao je Dodik.

"Tom jednom nije lako, ali sam je birao. Ne mogu da dokučim već 25 godina šta slavi Hrvatska - opustjele prostore koje su naseljavali Srbe ili stradanje drugih naroda. Kao svoj praznik slave Srb bez Srba, Knin bez Krajišnika i Smiljan bez Tesle", naveo je Dodik na mostu u Sremskoj Rači.

 

 

Пратите нас на

Коментари0

Остави коментар

Остави коментар

Правила коментарисања садржаја Портала РТЦГВише
Поштујући начело демократичности, као и право грађана да слободно и критички износе мишљење о појавама, процесима, догађајима и личностима, у циљу развијања културе јавног дијалога, на Порталу нијесу дозвољени коментари који вријеђају достојанство личности или садрже пријетње, говор мржње, непровјерене оптужбе, као и расистичке поруке. Нијесу дозвољени ни коментари којима се нарушава национална, вјерска и родна равноправност или подстиче мржња према ЛГБТ популацији. Неће бити објављени ни коментари писани великим словима и обимни "copy/paste" садрзаји књига и публикација.Задржавамо право краћења коментара. Мање

Да бисте коментарисали вијести под вашим именом

Улогујте се

Најновије

Најчитаније