27.02.2024 12:43
Share Comments3 Edit
A.M.  [Portal RTCG]
Čitaj mi:

MILATOVIĆ - VARHELJI

Crna Gora mora da iskoristi momenat da ubrza evropski put

Predsjednik države Jakov Milatović primio je evropskog komesara za susjedstvo i proširenje Olivera Varheljija, koji boravi u zvaničnoj posjeti našoj zemlji. Sa sastanka je poručeno da Crna Gora mora iskoristiti veliku priliku i povoljan momenat da ubrza svoj evropski put, te da je pridruživanje naše zemlje, način da se oživi proces proširenja Evropske unije.

Milatović je, kako je saopšteno,  ponovio da je punopravno članstvo u EU prioritetni vanjskopolitički cilj Crne Gore čemu je, tvrdi,  u potpunosti posvećen njegov petogodišnji mandat.

"Ukazao je na atmosferu konsenzusa i političkog dijaloga među političkim akterima u Crnoj Gori po svim važnim pitanjima, što je najbolji pokazatelj da su obaveze iz evropske agende u fokusu političkih subjekata, jer je to cilj koji je potrebno ispuniti zbog ogromnog broja građana koji podržavaju EU integracije", ističe e u saopštenju Kabineta Predsjednika.

Milatović i evropski komesar za proširenje su naglasili značaj unaprjeđenja saradnje Crne Gore sa EU, konstatujući ogromnu podršku evropskih partnera našem evropskom putu.

"Predsjednik države je ponovio očekivanje da će Crna Gora kao lider u pregovaračkom procesu do 2028. godine postati punopravna članica Evropske unije. Podsjetio je na značajne rezultate koje je naša država postigla po pitanju jačanja vladavine prava, prije svega imenovanjima u pravosuđu, te dodao da Crna Gora posvećenom borbom protiv organizovanog kriminala i korupcije pokazuje da je odlučna da nastavi s procesom izgradnje odgovornih, nezavisnih i transparentnih institucija. Istakao je i je važnost dobijanja Izvještaja za ispunjenje privremenih mjerila (IBAR) tokom belgijskog predsjedavanja, što će biti podsticajno za otpočinjanje procesa zatvaranja pregovaračkih poglavlja", navodi se u saopštenju Predsjednika Crne Gore.

Na sastanku je zaključeno i da projekat Plana rasta, na jednostavniji način može približiti benefite članstva građanima i pružiti priliku za rast ekonomija zemalja Zapadnog Balkana, prvenstveno kroz ulaganja u saobraćajnu infrastrukturu, energetski sektor i poljoprivredu.