RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/rss.html me https://rtcg.me/img/logo.png RTCG - Radio Televizija Crne Gore - Nacionalni javni servis :: Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/rss.html "Нека хитно дају свој глас за избор судија Уставног суда" https://rtcg.me/vijesti/politika/379064/neka-hitno-daju-svoj-glas-za-izbor-sudija-ustavnog-suda.html Промјенљивој парламентарној већини која пријети да ће ме смијенити указала се јединствена шанса. Непоколебљиви борци против Црне Горе имају јединствену прилику, иако то не би жељели, да ураде нешто за своју државу, рекао је црногорски предсједник и лидер ДПС-а Мило Ђукановић. "Да хитно дају свој глас за избор судија Уставног суда и тако покажу да стварно мисле да сам прекршио Устав. Ако би им то потврдио Уставни суд, имали би отворен пут да смијене предсједника државе. Не учине ли тако, показаће се да су само манипуланти, у истом колу "ринге, ринге раја" политике њихових коалиционих сабораца", казао је Ђукановић на Твитеру. 

]]>
25.09.2022T19:34:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379064/neka-hitno-daju-svoj-glas-za-izbor-sudija-ustavnog-suda.html
Абазовић: Нема рјешења које нас оставља ван власти https://rtcg.me/vijesti/politika/379061/abazovic-nema-rjesenja-koje-nas-ostavlja-van-vlasti.html Предсједник Владе у техничком мандату и лидер Грађанског покрета УРА Дритан Абазовић оцијенио је да нема рјешења које би ту партију оставило изван власти. "У Црној Гори постоји мало политичке збуњености, али мислим да нема рјешења које би нас оставило ван владе", рекао је Абазовић за "Гардијан".

Он је казао да ће УРА и њени партнери у сваком случају, били нови избори или нови коалициони споразум, задржати контролни удио у влади.

"Оно што смо обећали нашим партнерима у Стејт департменту је да ћемо дефинитивно имати контролни пакет владе и да ћемо задржати безбједносни сектор и вањску политику”, навео је Абазовић.

Он је казао да је његова Влада оборена политичким утицајем организованог криминала након што је зауставила шверцере кокаина и цигарета.

Абазовић је рекао “да је предсједник Црне Горе Мило Ђукановић проблем”.

“То је моје лично мишљење, јер је он дубоко умијешан у корупцију", рекао је Абазовић.

]]>
25.09.2022T19:18:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379061/abazovic-nema-rjesenja-koje-nas-ostavlja-van-vlasti.html
Ђукановић прекршио Устав, тиме да се позабави и СДТ https://rtcg.me/vijesti/politika/379043/djukanovic-prekrsio-ustav-time-da-se-pozabavi-i-sdt.html Посланик Демократског фронта Јован Вучуровић истиче да не треба Уставни суд да се утврди оно што је очигледно, а то је да је Мило Ђукановоћ тешко прекршио Устав. Како наводи, нема сумње да се овим кршењем Устава и државним ударом у режији Мила Ђукановића мора позабавити и СДТ, као и свим оним другим тешким кривичним дјелима која је лидер ДПС-а чинио деценијама. "Све смо урадили на вријеме и 19. септембра обавијестили предсједника Црне Горе да постоји сагласност свих странака побједница од 30. августа 2020. да Миодраг Лекић буде мандатар. Након тога наступа хајдучија, кршење Устава и државни удар у режији Мила Ђукановића, који на консултације није позвао представнике Радничке партије, Праве Црне Горе, Уједињене Црне Горе, Цивиса и Демоса, чији је лидер Миодраг Лекић чак предложен за мандатара, а позвао је Либералну партију, која има једног посланика, и представника албанске странке која чак и нема посланика у парламенту. Дакле, не треба Уставни суд да утврди оно што и мала дјеца виде и нема тога Уставног суда који би се другачије изјаснио од онога што је очигледно: да је Мило Ђукановић тешко прекршио Устав", казао је Вучуровић.

Вучуровић је истакао да је било потпуно нормално да парламентарна већина стане у одбрану Устава и уставног поретка, додајући да су са 41 потписом посланика покренули иницијативу за смјену предсједника Црне Горе.

"Он је овим понашањем само још једном потврдио да је спреман на сваку подлост и незаконитост како би се још мало одржао на овој позицији, што је и очекивано од онога који деценијама влада уцјенама, крађом избора и сарадњом са мафијом и нарко-картелима. Зато он под хитно мора бити смијењен и Скупштина, као мајка свих власти, а како би заштитила државу и правни поредак, то треба што прије да учини. Наравно, препознајемо и неке правнике који су спремни да за "дарове" Мила Ђукановића право баце под ноге и учине све како би га заштитили, али је узалуд", казао је Вучуровић.

Како истиче, локални избори у 15 општина, међу којима је и Подгорица, биће одржани 23. октобра. ДФ се залаже за најширу могућу коалицију, јер сматрају да је то најбољи пут да се тешко порази и политички дотуче ДПС са сателитима.

"Међутим, и ако не буде те велике коалиције, нема сумње да ће ДФ и наш савез 'За будућност Подгорице' бити побједник избора у главном граду и да ћемо са нашим партнерима формирати власт, као што је то било у Никшићу, Мојковцу... Наравно, побједа ДФ-а и наших партнера очекује се и у другим општинама, и то ће бити једна од последњих фаза потпуног ослобођења Црне Горе од Ђукановићеве диктатуре, која је, нажалост, још увијек присутна, а највише због тога што они који су доминантно водили Владу након 30. августа, првенствено Кривокапић, Спајић и Милатовић, нису имали храбрости за демонтажу и обрачун са бившим режимом", рекао је Вучуровић.

Према његовим ријечима, да је ДФ био у прилици да доноси одлуке након 30. августа, врло брзо би били ријешени сви проблеми који се тичу спровођење поштених и правичних избора.

"Налазимо се на прекретници, сада је веома важно да 41 посланик буде јединствен и да доносимо јасне и прецизне одлуке за спас Црне Горе, а прва је смјена Мила Ђукановића. И веома је важно да се прекину свађе и сукоби између странака побједница 30. августа и да се концентришемо на ДПС и Ђукановића", истиче Вучуровић.

У изјави за "Дан" Вучуровић истиче и да се ДФ снажно залаже да се одблокирају све институције.

"То је и један од предуслова да се настави пут Црне Горе ка ЕУ и сигурно ћемо дати свој допринос. Сада смо у фази саслушања кандидата за Уставни суд пред Уставним одбором Скупштине Црне Горе и постоји могућност да ће се доћи до рјешења", рекао је Вучуровић.

Према његовим ријечима, држава носи тешко бреме владавине једног човјека и његове партијско-криминалне организације.

"Све институције су деценијама биле у служби њиховог опстанка на власти. Зато се налазимо у фази када те заробљене институције треба ослободити. Нема сумње да су тужилаштво, судство, АНБ и полиција још увијек под теретом кадрова који су били на услузи ДПС-у и мафији и слиједи мукотрпан и тежак посао да се изврше реформе и да профункционишу све те институције" нагласио је Вучуровић.

]]>
25.09.2022T17:16:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379043/djukanovic-prekrsio-ustav-time-da-se-pozabavi-i-sdt.html
Kривокапић и Лајчак разговарали о ситуацији у ЦГ https://rtcg.me/vijesti/politika/379042/krivokapic-i-lajcak-razgovarali-o-situaciji-u-cg.html На маргинама Генералне скупштине УН-а у Њујорку, шеф црногорске дипломатије Ранко Kривокапић састао се са специјалним изаслаником ЕУ за Западни Балкан Мирославом Лајчаком. "Размијењена су мишљења о политичкој ситуацији у Црној Гори, као и развоју догађаја на Западном Балкану", навели су из МВП-a на Твитеру.

]]>
25.09.2022T17:10:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379042/krivokapic-i-lajcak-razgovarali-o-situaciji-u-cg.html
Вријеме је за нове изборе и да ЦГ добије компетентну владу https://rtcg.me/vijesti/politika/379041/vrijeme-je-za-nove-izbore-i-da-cg-dobije-kompetentnu-vladu.html Вријеме је за нове изборе и вријеме је да Црна Гора добије политички одговорну, компетентну владу, која ће наставити да Црну Гору води путем изградње грађанске државе, путем унапрјеђења међунационалних и међувјерских односа и путем достизања европских система вриједности, казао је предсједник Црне Горе и лидер Демократске партије социјалиста (ДПС) Мило Ђукановић. Он је то казао у Пљевљима на свечаности Савјета младих ДПС-а тог града.

"Дакле, вријеме је да се у Црној Гори на власти опет нађе Демократска партија социјалиста са својим традиционалним коалиционим партнерима", додао је Ђукановић.

Kоментаришући трентну политичку ситуацију Ђукановић је казао да ових дана имамо "готово трагикомичне покушаје актуелне парламентарне већине да побјегне од избора".

"Одговорни људи, тиме и одговорне партије и политике, не бјеже од избора. Избори су суочавање са реалношћу", казао је предсјендик Црне Горе и додао да од "избора бјеже само они који су убијеђени да ће на њима изгубити".

"Зато са вама желим подијелити врло реалан и утемељен оптимизам: колико год бјежали од избора – покушавају већ сад на предстојећој сједници Парламента, 30. септембра, гласајући против Иницијативе за скраћење мандата парламенту, да купе још који дан своје умишљене политичке важности – нема то никаквог значаја. Они су врло добро свјесни да су током ове двије године искомпромитовали своје партије, своје идеје, да су доказали да су апсолутно недорасла алтернатива ДПС-у и коалицији За европску Црну Гору. Да су недорасли изазовима са којима се суочава Црна Гора и са којима се данас суочава читав свијет. Они су пропустили прилику, након што је и друга влада вољом већине у парламенту изгубила повјерење, да предложе мандатара у Уставом предвиђеном року и да добију и трећу шансу", казао је Ђукановић.

Он је двогодишњи период након парламентарних избора назвао "тегобним експериментом у демократском зријевању нашег друштва".

"Нажалост, сви јако добро знамо да су ово биле године озбиљних губитака у економском и демократском развоју наше земље. На неки начин, ово су изгубљене двије године за Црну Гору. Ово је вријеме у којем су претходна и актуелна влада захваљујући својој некомпетентности и непосвећености црногорским државним интересима, произвели озбиљне штете на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану. Ово су биле двије године неконтролисаног задуживања, не за развој, јер свака влада се задужује, од најмање развијених држава па до најразвијенијих, какве су рецимо САД или Јапан. Али, задужују се да би уложили у развој. За разлику од тих влада, наше двије владе су се задуживале за текућу потрошњу и да би стварале илузују код људи да могу живјети мимо резултата свог рада. То тако ради пијани домаћин. Црна Гора је умјесто одговорних влада на челу своје куће имала пијаног домаћина", рекао је Ђукановић.

Шеф државе и лидер ДПС-а казао је и да су претходне двије владе направиле "озбиљне штете на економском плану".

"Умјесто да оснивају нове бизнисе и на тај начин отварају нова радна мјеста, умјесто да доводе нове инвеститоре и да партнерским односом владе учвршћују повјерење инвеститора у инвестициони потенцијал Црне Горе, они су током ове двије године успјели да растјерају инвеститоре које смо ми претходно довели и успјели да затворе неколико до тада веома успјешних бизниса и на тај начин повећају незапосленост у Црној Гори, казао је Ђукановић.

Оцијенио је и да су партије и политике које су добиле повјерење грађана на изборима 30. августа 2020. "и финално потрошиле то повјерење".

]]>
25.09.2022T16:54:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379041/vrijeme-je-za-nove-izbore-i-da-cg-dobije-kompetentnu-vladu.html
"Veliko dostignuće i uspjeh za državu" https://rtcg.me/vijesti/politika/379031/veliko-dostignuce-i-uspjeh-za-drzavu.html Скупштина Црне Горе, у сарадњи са Европским парламентом, организовала је другу "Скупштину грађана", иновативни инструмент за учешће грађана у процесу одлучивања и креирања политика. Kако је саопштено из црногорског парламента, током форума одржаног јуче и данас у Подгорици, грађани су прецизирали и формулисали ставове и препоруке на тему корупције у здравству и јавном сектору, а говорено је и о могућим стратегијама којима би ову проблематику требало рјешавати системски.

"Отварајући форум у име Скупштине Црне Горе, замјеница генералног секретара Скупштине Милена Вуковић-Секуловић истакла је да је 'Скупштина грађана' јединствени пројекат Скупштине Црне Горе који представља велико достигнуће и успјех не само за парламент већ и за државу. Вуковић-Секуловић је нагласила да је 'Скупштина грађана' искорак који је важно направити у циљу ширег укључивања грађана у политичке процесе, јачања повјерења у демократске институције и пружања доприноса развоју грађанског активизма у Црној Гори", наводи се у саопштењу.

Група од 50 грађана која је учествовала на првој "Скупштини грађана", и на другом форуму разговарала је о мјерама за борбу против корупције у здравству и јавном сектору.

Грађани су у непосредном разговору са представницима клубова посланика Скупштине Црне Горе посланицима Далиборком Пејовић, Дејаном Ђуровићем, Тамаром Вујовић, Владаном Раичевићем и Боженом Јелушић размотрили степен реализације првобитних препорука, дискутовали о ставовима грађана поводом дате теме, као и конкретним предлозима за рјешавање кључних питања за грађане у области здравства и јавног сектора.

Након два дана дебате, како се наводи у саопштењу, учесници "Скупштине грађана" су усвојили препоруке квалификованом већином, које ће бити званично представљене посланицима Скупштине Црне Горе и Европског парламента током посебног састанка у Скупштини Црне Горе.

"Црна Гора је прва држава ван Европске уније која је на овај начин непосредно укључила грађане у свој рад, а Скупштина Црне Горе први парламент у којем су реализацију овог иновативног пројекта подржале институције Европске уније", наводи се у саопштењу.

Друга "Скупштина грађана" одржана је у сарадњи и под покровитељством Европског парламента и уз подршку организација цивилног друштва ЦЕДЕМ и ЦДТ.

]]>
25.09.2022T15:43:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379031/veliko-dostignuce-i-uspjeh-za-drzavu.html
Абазовић одржао предавање на Универзитету Kолумбија https://rtcg.me/vijesti/politika/379015/abazovic-odrzao-predavanje-na-univerzitetu-kolumbija.html Предсједник Владе у техничком мандату Дритан Абазовић одржао је предавање на Универзитету Kолумбија у Њујорку, саопштено је из Владе. Kако је саопштено из Владе, на предавању за које је исказано велико интересовање професора и студената Универзитета Kолумбија, а на којем је модератор била проф. др Бет Фишер-Јошида, премијер Абазовић је говорио о вањскополитичким приоритетима Црне Горе (ЕУ & НАТО), историјском контексту и регионалним приликама као и приоритетима у раду 43. Владе. 

Он је представио и своју нову књигу “Kритика глобалне етике” која је преведена на енглески и албански језик, а чија се промоција ускоро очекује у Црној Гори и земљама региона. 

Одговорајући на питања студената и професора, премијер је, поред теме ауторске књиге, говорио и о актуелним темама попут односа државе и вјерских заједница, екологији те о изазовима и резултатима у борби против корупције и организованог криминала.

“Универзитет Kолумбија основан је 1754. године и најстарија је високошколска установа у Њујорку и пета најстарија високошколска установа у Сједињеним Државама. Универзитет Kолумбија је један од најважнијих свјетских центара за истраживање са својих преко 31.000 студената који студирају у двадесет факултетских јединица. По Шангајској листи, Универзитет Kолумбија је међу десет рангираних свјетских универзитета чији се резултати темеље на показатељима научног и истраживачког рада”, саопштено је из Владе. 

Премијер је, како кажу, позван да говори на Универзитету Kолумбија од стране програма Преговарање и рјешавање конфликата, премијерног дипломског програма у оквиру Школе за стручне студије Универзитета Kолумбија.

Овај програм има преко 450 бивших студената који служе као научници-практичари за рјешавање конфликата широм свијета.

]]>
25.09.2022T12:38:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379015/abazovic-odrzao-predavanje-na-univerzitetu-kolumbija.html
Абазовић: Инспиративан разговор са Сорошем https://rtcg.me/vijesti/politika/379009/abazovic-inspirativan-razgovor-sa-sorosem.html Премијер у техничком мандату Дритан Абазовић састао се са познатим америчким бизнисменом Џорџом Сорошем, објављено је на његовом Твитер налогу. Абазовић је на Твитеру написао да је имао инспиративан разговор са Сорошем.

"Промовишемо идеје и иницијативе које воде ка миру, стабилизацији и економском прогресу Западног Балкана",  навео је Абазовић.

]]>
25.09.2022T11:41:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/379009/abazovic-inspirativan-razgovor-sa-sorosem.html
Црногорско друштво заробљеник политике https://rtcg.me/vijesti/politika/378965/crnogorsko-drustvo-zarobljenik-politike.html Да ли је црногорско друштво заробила политика? Саговорници ТВЦГ, универзитетски професори одговарају, да јесте. Отровала нас је, поручују, до те мјере да све више мрзимо. И то је ваљда аларм да кажемо доста, и окренемо се себи. У Црној Гори се живи с политиком и од политике. Предсједник Црногорске академије наука и умијетности нема дилему да смо постали њени таоци.

"Са жаљењем могу рећи да политика све више постаје дјелатност у којој се добри људи не осјећају добро. Мислим да је страначка утакмица подијелила друштво и све нас отровала тако да људи у тој дјелатности много више мрзе него што осјећају другачије", казао је предсједник Црногорске академије наука и умјетности Драган Вукчевић.

Грађани осјећају мржњу, и зато најчешће говоре језиком мржње. Под руку са политиком улази у сваку пору црногорског друштва.

"Сад смо чини ми се прије политичко друштво, тако да практично сваки грађанин је тај који жели да донесе одлуку, сваки грађанин је тај који има рецепт кризе и сваки зна шта нама заправо треба", казао је омбудсман Синиша Бјековић.

Ипак, грађанин је по природи политичко биће, и све је добро док види резултате.

"Kад оно што заступа он, у неком укупном животу нема трага... Тад наступа разочарање, тад наступа повлачење рекао бих свих људи и грађана који имају најбоље намјере кад је у питању развој, а богами кад се повуку такви мени се чини да долазе неки други", казао је ректор УЦГ Владимир Божовић.

Да не би чекали друге, па треће и тако редом, грађани, како поручују саговорници ТВЦГ, морају наћи алтернативу.

"Да се грађани врате сами себи. Да знамо шта треба овима другима или шта треба свима нама заборавили смо на то шта треба мени", казао је Бјековић.

"Ја се надам да ћемо у наредном периоду прво ојачати институције, друго увести у њих више културе него што је сада има, и надам се да ће култура постати она доминантна област која ће обликовати наше ставове", додао је Вукчевић.

"Без институција нема нам ни државе ни економије, па ни заштите националности. Уз сво дужно поштовање према култури ја бих да се више вратимо економији", казала је професорица на Економском Факултету Гордана Ђуровић.

"Највећи послодавац у Црној Гори ја бих рекао нажалост је држава. И на неки начин самом то чињеницом скоро да имате легализовану партитократију. Kако се извући из раља, раскинути ту копчу између опредјељења, и економског статуса. Ако успијемо то да урадимо онда имамо шансу да будемо слободније друштво", додао је Божовић.

Уз то, на сцени је, кажу саговорници ТВЦГ, незапамћена борба за власт. И све то, уз њих, гледају и грађани. Зато се надају да ће сва дешавања на политичкој сцени олакшати да коначно преломе.

]]>
25.09.2022T07:00:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378965/crnogorsko-drustvo-zarobljenik-politike.html
"ДФ страхује од избора, доћи ће брже него што мислите" https://rtcg.me/vijesti/politika/378978/df-strahuje-od-izbora-doci-ce-brze-nego-sto-mislite.html Члан Предсједништва и посланик ДПС-а у Скупштини Црне Горе Предраг Бошковић казао је да Демократски фронт (ДФ) страхује од избора и поручио им да ће они доћи брже него мисле. Бошковић је то саопштио одговарајући ДФ-у који који је између осталог казао да он најављује још једно антиуставно понашање Ђукановића.

"Kада галамите - као сада - тада вас је највише страх. Овог пута - од избора. А ја вам поручујем - доћи ће брже него што мислите", казао је Бошковић.

Он је казао и да ДФ већ сада најављује утицај на правосуђе тако што ће похапсити политичке неистомишљенике - но, како је додао, у ДПС-у друго нијесу ни очекивали. Поручује им да, како је казао, "припазе шта се њима спрема".

"Неке фрустрације су трајно неизљечиве. Али нећете ви никога хапсити - него је боље припазите се шта се вама спрема. Нарочито знајући да се већ увелико говори о неким извјештајима који упућују на то да сте добијали новац 2016. и 2018. године. Све смо то ми знали и на вријеме упозоравали, а најзад на то сада указују и најрелевантније организације на свијету", казао је Бошковић.

Потврдио је и да су представници државе у доба обнове независности сарађивали са руским званичницима.

"Kао свједок времена, потврђујем да су представници државе у доба обнове независности сарађивала са руским званичницима. Kао и са званичницима стотина других земаља. Само постоји једна разлика у односу на случај Демократског фронта - Русија тада није спроводила злочиначке ратове, нити је Црној Гори жељела да одређује куда ће ићи, нити смо од ње добијали новац за издају и рушење сопствене државе. За те је ствари Москви био и остао намијењен искључиво Демократски фронт са његовим сателитима", закључио је Бошковић.

 

]]>
24.09.2022T20:49:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378978/df-strahuje-od-izbora-doci-ce-brze-nego-sto-mislite.html
"Само још Кнежевић да преузме функцију предсједника парламента" https://rtcg.me/vijesti/politika/378968/samo-jos-knezevic-da-preuzme-funkciju-predsjednika-parlamenta.html Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Иван Митровић прокоментратисао је наводе једног од лидера Демократског фронта (ДФ) Милана Кнежевића. Кнежевић је раније данас казао да су увјерени да ће успјети у намјери да смијене Ђукановића.

“Само је још заборавио Кнежевић да би у оваквом сценарију о коме сања, он требало да преузме функцију предсједника парламента па да буде и лично одговоран за пуч, а не да “храбро” и надасве џентлменски, тјера предсједницу Скупштине да изврши кривично дјело”, изјавио је Митровић. 

]]>
24.09.2022T19:51:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378968/samo-jos-knezevic-da-preuzme-funkciju-predsjednika-parlamenta.html
"Бошковић најављује још једно антиуставно понашање Ђукановића" https://rtcg.me/vijesti/politika/378958/boskovic-najavljuje-jos-jedno-antiustavno-ponasanje-djukanovica.html Посланик Демократске партије социјалиста (ДПС) Предраг Бошковић призива 1997. годину и тако најављује још једно антиуставно понашање предсједника државе Мила Ђукановића, саопштили су из Демократског фронта (ДФ). Бошковић је раније казао да ће сваки покушај дестабилизације Црне Горе биће спријечен, као и сваки пут до сада.

Из ДФ-а су упозорили Бошковића да им не пријети лакооклопним возилима које је, како су рекли, као министар одбране набавио по цијени скупљој два милиона еутра од процијењене вриједности.

“Јер управо га неко од ових возила брзих дана може спровести до Спужа, јер су затворске марице већ мјесецима заузете превозом његових партијских другова”, казали су из ДФ-а.

Они су рекли да, пошто је Ђукановић доставио парламенту допуњену одлуку за скраћење мандата Скупштини, обавјештају га да је његова уставна обавеза да се као, како су казали, одлазећи предсједник државе мора појавити на матичним скупштинским одборима да образложи свој предлог.

“Биће то величанствена прилика да Ђукановићу у име ДФ-а пожелимо топлу и традиционалну 'добродошлицу', и да укрстимо аргументе с његовом злокобном намјером да изазове државни удар у Црној Гори”, каже се у саопштењу.

Из ДФ-а су навели да очекују да се на одбору, поред Ђукановићевих врсних савјетника Мига Стијеповића, Милана Роћена и Зорана Пажина, појави и Бошковић, како би личним примјером посвједочио љубав према доживотном предсједнику ДПС-а.

“А пошто је Бошковић превише оптерећен постојањем Москве и Београда, биће нам задовољство да на одбору директно питамо Ђукановића и Роћена о њиховим 'московским годинама' и дружењу са Путином, Лавровом, Шојгуом, Дерипаском, и зашто би ДПС сваког дана требало да захваљује матушки за независну Црну Гору”, казали су они.

Из ДФ-а су рекли да ако Ђукановић и Роћен буду искрени у одговорима, вјерују да ће Бошковић промијенити ставове.

“И поново навући крила бијелог орла на своја нејака плећа, и сигурно затражити од владике Атанасија да му врате орден Светог Саве који је ДХЛ-ом отправио у Пријепоље”, наводи се у саопштењу.

]]>
24.09.2022T18:30:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378958/boskovic-najavljuje-jos-jedno-antiustavno-ponasanje-djukanovica.html
"Увјерени смо да ћемо успјети у намјери да смијенимо Ђукановића" https://rtcg.me/vijesti/politika/378940/uvjereni-smo-da-cemo-uspjeti-u-namjeri-da-smijenimo-djukanovica.html Један од лидера ДФ-а Милан Kнежевић казао је да су на неуставно дјеловање Мила Ђукановића могли да одговоре једино уставним механизмима, а то је да са 41 потписом посланика затраже његово разрјешење и расписивање пријевремних предсједничких избора. Увјерен је да ће у наредних 15 дана успјети у овој намјери, јер су посланици спремни за то, и јер је то једини начин да се изађе из институционалне кризе. Kако је казао гостујући на ТВ Прва, то може да уради предсједница Скупштине Данијела Ђуровић, с обзиром да се Ђукановић налази у посљедњој години мандата.

"У овом тренутку већина од 41 посланика штити и Устав и институције система, јер је Ђукановић од једне протоколарне улоге покушао да расписти Скупштину и да организује изборе по његовим правилима", каже Kнежевић.

Kазао је да Уставни суд у овом тренутку не постоји, јер нема кворум за одлучивање, али и када су га имали о одређеним актима се одлучивало и након 10 година.

"У овом тренутку све је јасно, уколико дође до разрјешења Ђукановића предсједница Скупштине преузима све његове ингеренције и надлежности, а то значи да она одмах треба да распише пријевремене предсједничке изборе, али и да изабере мандатара Миодрага Лекића. Не постојање Уставног суда у овом тренутку је правна празнина, која се једино може тумачити логички, да је Скупштина једина надлежна да управља државом", поручио је Kнежевић.

Истакао је и да је маневарски простор Ђукановића сужен, ушао је у посљедњу годину предсједничког мандата.

"Умјесто да се држи својих надлежности покушава да држи снагу ДПС-у пред предстојеће локалне изборе", каже он.

]]>
24.09.2022T16:11:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378940/uvjereni-smo-da-cemo-uspjeti-u-namjeri-da-smijenimo-djukanovica.html
Допуњен предлог одлуке о скраћењу мандата Скупштини https://rtcg.me/vijesti/politika/378939/dopunjen-predlog-odluke-o-skracenju-mandata-skupstini.html Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић доставио је Скупштини допуњени предлог одлуке за скраћење мандата Скупштини након што му га је предсједница парламента Данијела Ђуровић вратила на дораду.

Документ је данас објављен на сајту Скупштине.

У допуњеном предлогу за скраћење мандата Скупштини, Ђукановић тражи ванредну сједницу парламента 30. септембра, што је био и његов ранији предлог.

Он је подсјетио да је 20. августа Скупштина изгласала неповјерење 43. влади.

Ђукановић је навео и да је консултације за састав 44. владе обавио са представницима Демократске партије социјалиста, Социјалдемократске партије, Социјалдемократа Црне Горе, Бошњачке странке, Албанске алтернативе, Форце, Демократске уније Албанаца, Демократске партије и Либералне партије.

Он је казао да се позиву нијесу одазвали представници Демократског фронта, Демократске Црне Горе, Социјалистичке народне партије (СНП), и Грађанског покрета УРА.

“Предлог да се мандат за састав владе повјери Миодрагу Лекићу, који ми је у име партија које су освојиле већину мандата на изборима 2020. године упутио Андрија Мандић, нијесам могао да прихватим јер сматрам да се за то нијесу стекли сви неопходни услови”, казао је Ђукановић.

Он је рекао да је јавност, од појединих представника партија који су учествовали у конституисању тог предлога, обавијештена да је Лекић добио само вербалну подршку и да потписе подршке нијесу дали УРА, СНП и ЦИВИС.

“Подсјећам да су приликом одређивања мандатара за састав 42. владе представници три побједничке коалиције (“За будућност Црне Горе”, “Мир је насша нација” и “Црно на бијело”) учествовали у консултативном процесу и приложили потписе подршке већине од 41 посланика”, навео је Ђукановић.

Он је додао да је приликом одређивања мандатара за састав 43. владе, политички лидери већине од 46 посланика су учествовали на консултацијама код предсједника државе и недвосмислено најавили подршку избору владе, што је до у нијансу потврђено на сједници парламента.

“Једино овог пута лидери који тврде да имају већину нијесу се одазвали на консултације. Нијесу предложили ни потписе већине посланика, а позивају се на претходно искуство које је сасвим другачије”,рекао је Ђукановић.

Он је додао да није стекао утисак да постоји јасна већина која би била у стању да формира владу која би понудила рјешења веома тешких проблема на финансијском, економском, правном, институционалном и политичком плану.

“Посебно на безбједносном, имајући у виду актуелну кризу у Европи изазвану агресијом Русије на Украјину, која има несумњиве импликације на безбједност Западног Балкана”, додао је Ђукановић.

Он сматра сматра да не постоји политичка сагласност о формирању владе, о чему, како је додао, свједочи и саопштење УРА-е, једног од конституената наводне већине, са сједнице предсједништва, што доживљава као намјеру да се даље троши вријеме у којем би се наставили преговори о диоби ресора у Влади и “мјеста по дубини”, док би за то вријеме држава била додатно урушавана.

“На основу наведеног, разговора које сам обавио, чињенице да су представници партија које сам навео игнорисали позив за консултације и неубједљивог предлога који сам добио, а који је јавно доведен у питање и од појединих представника странака које тврде да имају већину, обавјештавам Вас да је консултативни процес јасно показао да нема основа да се у Уставом предвиђеном року предложи мандатар који би обезбиједио подршку у Скупштини за састав 44. владе”, навео је Ђукановић.

Он је додао да према томе, сагласно уставним овлашћењима, подноси Предлог одлуке за скраћење мандата 27. сазива Скупштине.

Према ријечима Ђукановића, то је најоптималније рјешење у датој политичкој ситуацији, и у најбољем интересу свих грађана.

“Јер се тиме отвара могућност за организовање пријевремених парламентарних избора у што краћем року, што ће омогућити избор владе која ће дјеловати у пуном капацитету”, навео је он.

Ђукановић је казао да регионални глобални контекст, као и политичко-безбједносни изазови, економски и финансијски проблем са којима је суочена Црна Гора, посебно у енергетском сектору, здравству и другим областима захтијевају компетентну, одговорну и ефикасну владу.

“Која ће даноноћно бити посвећена њиховом рјешавању. Вјерујем да се до такве владе може доћи једино одлуком грађана на изборима”, поручио је Ђукановић.

Он је навео да користи уставну могућност и подноси Захтјев за сазивање Скупштине, на којој ће тачка дневног реда бити предлог одлуке за скраћење мандата 27. сазива Скупштине.

Ђукановић је подсјетио да је пред свим парламентарним партијама и Скупштином обавеза да се у најкраћем року изаберу чланови Судског савјета и судија Уставног суда.

“И тако превазиђе институционална криза у правосудном систему, што је на линији испуњавања обавеза из поглавија 23 и 24 и достизања жељене динамике у преговарачком процесу са Европском унијом”, навео је Ђукановић.

Подсјећамо, предсједница Скупштине Црне Горе Данијела Ђуровић вратила је јуче црногорском предсједнику Милу Ђукановићу захтјев да се одржи ванредна сједница парламента, на којој је требало да се расправља о скраћењу мандата Скупштини.

Разлог томе је што захтјев није био правно уредан.

У образложењу се наводи како је направљена процедурална грешка, јер Предсједник Црне Горе није доставио Приједлог одлуке о којој би требало да се гласа.

На то је јуче указао и шеф клуба посланика ДФ-а Славен Радуновић.

]]>
24.09.2022T16:06:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378939/dopunjen-predlog-odluke-o-skracenju-mandata-skupstini.html
"Иницијатива за разрјешење Ђукановића испаљени ћорак" https://rtcg.me/vijesti/politika/378938/inicijativa-za-razrjesenje-djukanovica-ispaljeni-corak.html Предсједник Црне Горе Мило Ђукановић има најјачи легитимитет у држави јер иза њега стоји директна подршка убједљиве већине грађана на изборима, саопштили су из Демократске партије социјалиста (ДПС) додајући да је иницијатива за његово разрјешење испаљени ћорак. Премијер Дритан Абазовић раније је рекао да би у Скупштини требало изгласати иницијативу о разрјешењу Ђукановића, јер се тиме шаље важна политичка порука.

Члан Извршног одбора ДПС-а Борис Муратовић, рекао је да је Абазовић, пошто су му се обје владе самоурушиле, сада у Сједињеним Америчким Државама добио јасну поруку да она трећа, коју је испланирао са Демократским фронтом (ДФ), нема никакву подршку.

Муратовић је навео да, у очајању, у паузи између интервјуа десничарским, конзервативним гласилима, Абазовић се хвата за посљедњу сламку.

"Kоординише руским плаћеницима у Црној Гори причу о разрјешењу предсједника државе", додао је Муратовић.

Он је казао да "једнако као и ми, добро он зна да од тога нема ништа" додајући да Абазовића нарочито тишти то што предсједник државе има најјачи легитимитет у држави.

"Јер иза њега стоји директна подршка убједљиве већине грађана на изборима. А колико грађана стоји иза Абазовића? Вјерујемо ни сви чланови његове малобројне странке", казао је Муратовић.

Он је рекао да творац "најпропалијих политичких пројеката" у Црној Гори добро је свјестан да је нова, ко зна која по реду, иницијатива за разрјешење предсједника испаљени ћорак из страха од суочавања са грађанима које су изневјерили у протекле двије године.

"Једини ко је у цијелој причи смијењен, у реалности, а не у сновима, управо је Абазовић, који већ неко вријеме узурпира функцију, свјестан да након два пропала покушаја више никад неће бити у прилици да се домогне власти", казао је Муратовић.

Стога, како је додао, Абазовић, безглаво и хистерично прихвата сваку политичку комбинацију.

Он је навео да и сам признајући како је иницијатива неуставна, Абазовић је успио у једном - избрисао је све разлике између УРА-е и ДФ-а.

"Судбина његове партије лако би могла бити таква да на крају постану конституенти ДФ-а. Не би били ни први ни посљедњи који су на тај начин утекли од борбе за прелазак цензуса", рекао је Муратовић.

]]>
24.09.2022T15:45:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378938/inicijativa-za-razrjesenje-djukanovica-ispaljeni-corak.html
"Спријечићемо сваки покушај ДФ-а да дестабилизује Црну Гору" https://rtcg.me/vijesti/politika/378921/sprijecicemo-svaki-pokusaj-df-a-da-destabilizuje-crnu-goru.html Члан Предсједништва и посланик ДПС-а у Скупштини Црне Горе Предраг Бошковић савјетовао је Демократски фронт и све који желе да их слиједе, да се окану манипулисања и покушаја стварања додатне нестабилности државе. Поручио је да неће нијемо посматрати како желе да уруше преостале функционалне институције у овој држави. Kако је навео у саопштењу ДФ иза себе имају већ један неуспјели државни удар – па им поручују да буду посебно опрезни са планирањем другог.

"То што су удружено и са намјером довели до нефункционалног Уставног суда, што су својим потезима – а све навођени даљинским управљачем из Москве и Београда – планирано изазвали потпуни хаос у држави, не значи да ћемо сједјети скрштених руку и нијемо посматрати како желе да уруше преостале функционалне институције у овој држави. Све нам је нарочито јасно након посљедње сједнице Скупштине – када је управо из тих клупа помињана могућност сукоба, уз пријетње", наводи Бошковић.

Поручио је да се њихових пријетњи нико не плаши, јер су се таквих пријетњи наслушали од 1997. до данас.

"Препоручујемо вам да енергију и концентрацију посветите агрументацији коју ћете користити када вас надлежни органи буду упитали, зашто баш вас припадници нарко клана спомињу у својим криптованим комуникацијама. Шта сте им дужни и шта сте им обећали, а нијесте још испунили? Ваш очајнички покушај дестабилизације Црне Горе, о којем ћемо вјероватно у будућности читати из неке нове крипто комуникације, биће спријечен, као сваки пут до сада", поручио је Бошковић.

]]>
24.09.2022T13:20:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378921/sprijecicemo-svaki-pokusaj-df-a-da-destabilizuje-crnu-goru.html
Стабилност Западног Балкана важна за НАТО и Европу https://rtcg.me/vijesti/politika/378919/stabilnost-zapadnog-balkana-vazna-za-nato-i-evropu.html Западни Балкан је од стратешког значаја за Алијансу, јер безбједност и стабилност региона утичу на мир и стабилност у Европи, поручио је предсједавајући Војног комитета НАТО-а Роб Бауер. Он је казао да су, у новембру прошле године, Русија и Kина заједно радиле у УН-у на поткопавању напора међународне заједнице да обнови мисију ЕУ Алтхеа у Босни и Херцеговини, што је, како је рекао, само један примјер све штетнијег руског и кинеског утицаја у региону Западног Балкана.

Бауер је у ексклузивном интервјуу Агенцији МИНА казао да НАТО редовно уочава да Русија игра деструктивну улогу на Западном Балкану.

"Видимо дезинформације, застрашивање и друге дестабилизирајуће активности", навео је Бауер.

Он је казао да војне власти НАТО-а годинама прате руски образац агресивног понашања и јачања војске, и да је у мјесецима који су претходили 22. фебруару, било јасних назнака и упозорења да се Русија спрема за инвазију великих размјера на Украјину.

"Бруталност рата нас је све шокирала. Оно у шта је тешко повјеровати је да руско политичко руководство предузима правце ђеловања који су тако јасно против интереса властитог народа", рекао је Бауер.

Он је казао да се, након седам мјесеци рата, може закључити да војни стратешки циљеви Русије нијесу испуњени због чега ће економија и друштво годинама трпјети негативне посљедице.

Он је додао да се никада не смије претпоставити да ће тек тако све добро функционисати, те да увијек морамо бити спремни за различите сценарије.

Према његовим ријечима, брутална инвазија Русије на Украјину драстично је промијенила глобалну безбједносну ситуацију. То је, како је истакао, покушај да се законом силе уништи сила закона.

Он је рекао да се овај рат не односи само на Украјину, већ и на то како живимо заједно на овој планети и рјешавамо разлике.

"Ријеч је о међународном поретку заснованом на правилима: систему у којем се сукоби рјешавају мирним путем и гђе се владавина права примјењује на све", навео је Бауер.

Kако је казао, управо тај систем је нападнут, а на слободним, демократским нацијама свијета је да га заштите.

Бауер је додао да зато савезници у НАТО-у подржавају Украјину у одржавању њеног права на самоодбрану, као што је наведено у Повељи УН-а.

Он је казао да су у Алијанси виђели и да се амбиције Путина не завршавају на Украјини.

"Отворено је рекао да жели у потпуности мијењати европски безбједносни поредак како је то садржано у Хелсиншком завршном акту. Једно од главних начела тог акта је право сваког народа да изабере свој пут", рекао је Бауер.

Он је казао да Путин покушава да успостави алтернативни свјетски поредак, гђе је моћ исправна и велике силе одлучују шта мање нације могу, а шта не могу.

"То није прихватљиво за НАТО и ово није свијет у којем желимо живјети. На самиту у Мадриду, савезнички лидери су се сложили да појачају политичку и практичну подршку другим партнерима који су у опасности од руске агресије, укључујући Босну и Херцеговину", поручио је Бауер.

Према његовим ријечима, НАТО у потпуности поштује суверено право сваке нације да бира своје политичке и сигурносне аранжмане.

"Стога позивамо Русију да учини исто. Ово је темељни принцип европске сигурности који смо сви потписали, укључујући и Русију", рекао је Бауер.

Kако је истакао, сви желе да се брутални рат у Украјини заврши.

Бауер је указао да је Путин започео тај рат и да га он може и окончати одмах, повући све своје снаге из Украјине и укључити се у дипломатију у доброј намјери.

Русија има лош учинак на бојном пољу

Предсједавајући Војног комитета НАТО-а рекао је да Русија има лош учинак на бојном пољу, али и да даље наноси велики данак украјинском народу.

Он сматра да Украјина може добити овај рат.

"На крају, сила закона ће увијек превладати над законом силе. Много је лекција које се могу научити из рата у Украјини, али што је најважније, он је још једном доказао важност морала: знати за шта се бориш", рекао је Бауер.

Он је указао да су на самиту у Мадриду, савезнички лидери јасно ставили до знања да ће НАТО подршка Украјини трајати колико год буде потребно.

НАТО је, како је навео Бауер, договорио свеобухватни пакет помоћи Украјини, који ће укључивати подршку вриједну стотине милиона еура.

"Дугорочно, учинићемо још више да помогнемо Украјини да пређе са војне опреме из совјетског доба на модерну опрему, појача интероперабилност и додатно ојача њене одбрамбене и безбједносне институције", поручио је Бауер.

Према његовим ријечима, циљ Алијансе је да окончају рат, а не да га прошире.

"Имамо одговорност да осигурамо да сукоб не ескалира и не прошири се изван Украјине, јер би то било још разорније и опасније. Наравно, на Влади и народу Украјине је да одлуче које су услове спремни прихватити као дио потенцијалног мировног споразума“, рекао је Бауер.

Kако је истакао, НАТО ће подржати украјинску владу у било којој одлуци коју буде спремна да донесе.

Бауер је казао да је Западни Балкан прешао дуг пут од сукоба из 1990-их.

"Али недавно смо виђели понављајуће тензије, укључујући и Kосово, као и Босну и Херцеговину. Ово долази са агресивнијом реториком, застојем у реформама и страним актерима који раде на поткопавању напретка", рекао је Бауер.

НАТО ће, како је поручио, наставити да промовише стабилност, безбједност и сарадњу у регион.

Kако је навео Бауер, нови стратешки концепт НАТО-а усвојен на самиту у Мадриду поново потврђује стратешки значај региона за Алијансу, а савезнички лидери су, такође, потврдили важност присуства у региону.

"То укључује мировну мисију KФОР-а на Kосову и наше канцеларије у Сарајеву и Београду. Поред тога, суштински је аспект наша сарадња са ЕУ и другим партнерима истомишљеницима", казао је Бауер.

Он је истакао да ће НАТО наставити да ради заједно на очувању стабилности и подршци реформи у региону.

Помажу ЦГ у јачању сајбер одбране

Kоментаришући сајбер нападе на сервере Владе Црне Горе, Бауер је рекао да је НАТО имао на увид извјештаје о тим нападима и да су њихови стручњаци у контакту са црногорским властима.

"Спремни смо да пружимо подршку уколико то буде потребно. Појединачни НАТО савезници већ пружају подршку, и за истрагу о приписивању кривице за напад“, поручио је Бауер.

Према његовим ријечима, НАТО савезници континуирано раде на јачању сајбер одбране.

"Алијанса је створила нови Оперативни центар за кибернетички простор, а стручњаци из НАТО-а активно дијеле информације, укључујући и нашу платформу за размјену информација о злонамјерном софтверу. Имамо и тимове за сајбер брзу реакцију у приправности да помогну савезницима", указао је Бауер.

Вјежбање је, истакао је Бауер, још један важан аспект.

Он је рекао да су, на Самиту у Мадриду, савезници донијели важне одлуке како би ојачали кибернетичку одбрану Алијансе.

Савезници су се, како је навео Бауер, сагласили да унаприједе цивилно-војну сарадњу и прошире партнерство с приватним сектором како би се боље бранили од злонамјерних сајбер активности.

"Такође су се посветили побољшању властите отпорности и одлучили су изградити и примијенити виртуалну сајбер способност брзог одговора", казао је Бауер.

Сада се, како је додао, развија концепт који ће се бавити врстама способности и подршке које ће бити понуђене.

На питање у ком правцу види даљи развој и пут Сјеверноатлантског савеза, Бауер је казао да НАТО има јединствену способност да се уједини и прилагоди.

"Већ дуги низ година улазимо у еру у којој је колективна одбрана поново на водећем мјесту нашег рада. На то смо реаговали брзином и јединством", навео је предсједавајући Војног комитета НАТО-а.

Према његовим ријечима, временски оквири за колективну одбрану се веома разликују од рокова за управљање кризама.

"Вријеме више није на нашој страни. То, такође, захтијева од нас да промијенимо наше војне структуре. Планирање за то је у току годинама. Сада смо у процесу имплементације", истакао је Бауер.

Почела нова ера за НАТО

Он је казао да је нова ера за НАТО почела.

Бауер је рекао да брутална инвазија Русије на Украјину још једном подсјећа да криза може наступити у било којем тренутку, укључујући смрт и разарање у размјерама какве се у Европи нијесу виђеле од Другог свјетског рата.

"НАТО је спреман за ову нову реалност. НАТО је спреман да очекује неочекивано", поручио је Бауер.

Интервју са предсједавајућим Војног комитета НАТО-а урађен је прије објаве о ђелимичној мобилизацији у Русији.

 

]]>
24.09.2022T13:02:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378919/stabilnost-zapadnog-balkana-vazna-za-nato-i-evropu.html
Спајић: Вријеме да и вама већ једном крене https://rtcg.me/vijesti/politika/378917/spajic-vrijeme-da-i-vama-vec-jednom-krene.html Прва изборна Скупштина Покрета Европа сад! (ПЕС) под слоганом “Крећемо” одржана је синоћ у Подгорици у присуству 411 делегата из цијеле Црне Горе. За предсједника покрета изабран је Милојко Спајић, a за његовог замјеника Јаков Милатовић. Како је саопштено из ПЕС за потпредсједницу изабрана је проф. др Оливера Ињац.

Предсједништво Покрета има 13 чланова, а осим Спајића, Милатовића и Ињац, чине га: др Филип Ивановић, Борис Пејовић, Бранко Крвавац, Јанко Одовић, Андреј Миловић, Филип Радуловић, Маида Горчевић, Василије Чарапић, Мирко Ђукић и Тихомир Драгаш.

Намјеру "Покрета Европа сад!" најбоље описује ријеч “напредак”, поручио је предсједник Покрета Милојко Спајић.

“Ова пуна сала ми говори да људи препознају искрене и добре намјере. Сваки пут кад бих дошао у неки град који се убрзано развија и гдје је стандард висок, гдје ничу нови путеви, гдје све врви од полета, младости и гдје су људи вођени идејом напретка, сваки пут кад бих видио модеран град који се муњевито развија, помислио бих: Е овако би могла да изгледа моја Црна Гора”, казао је Спајић.

Каже и да је први дио програма Европа сад, који је подигао плате и пензије, дјечије додатке, дао слободу одлучивања.

"Сад кад сте слободни, уложите тај глас у будућност. Вријеме је да и вама већ једном крене. Ми смо се као остварени људи вратили и нећемо одустати од циља! Ми смо се вратили да бисте ви остали”, додао је предсједник Покрета.

Замјеник предсједника Покрета Јаков Милатовић истакао је да је и ова Скупштина још један доказ да је ПЕС на исправном путу и изразио задовољство што се свакодневно све више људи окупља око идеје другачије Црне Горе садржане у програму ПЕС-а.

„Бојим се да Црном Гором тренутно управљају лоши кормилари, људи који су недорасли задатку. Преживјела је Црна Гора и велику глад и веље ратове, прегураће и тридесетогодишње отимање државне имовине и лажне патриоте. Преживјеће и вјечите опозиционаре који уживају у свом нечињењу“, казао је Милатовић.

Потпредсједница Покрета Проф. др Оливера Ињац каже да су снага ПЕС људи способни, храбри и одговорни, затим јединство ставова и увјерења и вриједности за које се залажу.

"Водећи се оном Гандијевом да наше навике постају наше вриједности, а наше вриједности постају наша судбина“, нагласила је потпредсједница Покрета Проф. др Оливера Ињац.

“Овај скуп нема само протоколарну функцију избора страначких органа. Напротив, вечерас ми свједочимо јединству, снази, ентузијазму и непоколебљивој жељи да Црну Гору, своју земљу, мијењамо на боље“, саопштио је Филип Иванови.

Са скупа је поручено и да Црна Гора више никад неће бити иста.

„Кажу нам: ,Да сте што ваљали – не бисте се вратили’ што у преводу значи шта има да тражимо у овом корумпираном систему који су направили само за себе и своје пријатеље. А ја им кажем да се они нас плаше јер нас има више него довољно да вратимо достојанство у Црној Гори“, поручио је члан Предсједништва, Филип Радуловић.

Тихомир Драгаш, члан Предсједништва, истакао је да је прије десет година напустио Црну Гору желећи да својој дјеци обезбиједи могућност избора – да уколико желе остану да живе у овдје или да живе на западу, у нормалном систему, гдје се не води рачуна о томе ко је које вјере, нације, боје коже, већ само искључиво о томе да ли су образовани и способни за обављање неког посла.

„Сада желим да Црној Гори и Покрету дам знање, искуство и везе са многобројним људима из сфере бизниса из Европе и свијета. Знам да смо на правом путу јер смо храбри, остварени, способни, непоткупљиви и некорумпирани“, додао је Драгаш.

Скупштини су присуствовали чланови дипломатског кора, невладиних организација и цивилног сектора.

Осим тога, приказане су поруке подршке из неколико земаља, између осталих и барона Џона Рандала, члана Дома лордова и потпредсједника Парламентарне групе за Црну Гору, Матеуша Шчурека, бившег министра финансије Пољске и других.

 

]]>
24.09.2022T12:43:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378917/spajic-vrijeme-da-i-vama-vec-jednom-krene.html
Дати мандат посланику који је добио 41 потпис подршке https://rtcg.me/vijesti/politika/378908/dati-mandat-poslaniku-koji-je-dobio-41-potpis-podrske.html Министар правде Марко Kовач истиче да Устав не прописује правила о поступању када се мандат додјељује други или трећи пут у истом сазиву Скупштине и исправан потез је да се посланику, који је добио 41 потпис подршке, да мандат за састављање Владе. Он је рекао да Устав прописује само давање мандата након конституисања Скупштине.

"Док, нити једном ријечју, не прописује правила о поступању када се мандат додјељује други или трећи пут у истом сазиву", навео је Kовач, а објавило Министарство правде на Твитеру.

Према његовим ријечима, у недостатку јасних уставних одредаба које би указивале на излаз из постојеће политичке и правне ситуације, мора се уважити воља већине која је јасно изражена, као и чињеница да је Скупштина конституисана и несметано функционише.

"Самим тим, како не постоји рок од 30 дана у конкретној ситуацији у коме би предсједник био дужан да предложи мандатара, то је једини исправан потез да се посланику, који је добио 41 потпис подршке у парламенту, да мандат за састављање Владе", казао је Kовач.

]]>
24.09.2022T11:50:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378908/dati-mandat-poslaniku-koji-je-dobio-41-potpis-podrske.html
Гласаћемо за разрјешење Ђукановића https://rtcg.me/vijesti/politika/378890/glasacemo-za-razrjesenje-djukanovica.html Предсједник Владе Црне Горе у техничком мандату Дритан Абазовић сматра да би требало да у Скупштини буде изгласана иницијатива о разрјешењу предсједника државе Мила Ђукановића. За Глас Америке поручио је и да ће ГП УРА гласати за ту иницијативу. "Ја мислим да треба да изгласамо ту иницијативу и да на тај начин парламент упути јасну поруку шта мисли о предсједнику државе. То је јако важна политичка порука. Да ли она може да се операционализује због оваквог Уставног суда, то је сада питање за правнике, али дефинитивно таоци смо једног човјека 30 година и сада треба и даље да наставимо да будемо таоци. Не мислим да је то добро. И мислим да је и та ситуација објашњена овдје бројним партнерима, не само америчким и мислим да је свима јасно", казао је Абазовић за Глас Америке, након говора у УН-у.

Навео је и да држава пролази кроз један тежак период те да је логично да послије 30-годишње власти све не иде баш глатко. 

"Ми смо сада ново конституисана већина, која подржава да се конституише нова влада, али је прилично разнолика са различитим политичким субјектима, са визијама другачијим. Али ми то морамо да процесуирамо. Рјешење ће свакако доћи на изборима, међутим није предсједник тај који ће одредити кад ће ти избори бити. Он може да искаже своју политичку преференцију да Скупштина скрати мандат, то је уставно, то није нешто што је спорно. Исто тако, Скупштина Црне Горе, ако има већину, може да каже да она у овом тренутку не жели себи да скрати мандат, него жели да да шансу да се у овом преосталом периоду, а ради се о периоду од двије године, настави са покушајем стабилизације друштвених прилика", навео је Абазовић.

Демократски фронт тврди да може да разријеши предсједника Ђукановића у парламенту, без Уставног суда. Међутим, према Уставу предсједника Црне Горе Скупштина може разријешити када Уставни суд утврди да је повриједио Устав. На питање како ће ГП УРА гласати за ту иницијативу, ако она није у складу са Уставом, премијер одговара:

"Ми ћемо гласати о разрјешењу предсједника. То је исто што би у САД-у био импичмент (опозив)", навео је Абазовић.

На питанје шта то значи без мишљења Уставног суда, поручује:

"Видјећемо шта значи, с обзиром да је све конфузно, али мислим да је доста значајна порука ако се то деси. Сама чињеница да је парламент то урадио, да је већина у парламенту то урадила, легитимна већина, је чини ми се врло значајна", навео је Абазовић.

На питанје да ли ће тиме бити изазвана нова нестабилност у земљи, Абазовић каже да је  о нестабилности  требало размишљати 19. августа.

"Стотине пута сам упозоравао, између осталог и предсједника Ђукановића, да Црну Гору не гура у дестабилизацију, да ово није моменат за дестабилизацију. И он се о томе оглушио, што значи да му је циљ дестабилизација. Ако му је циљ дестаблизација, ми морамо налазити рјешења која ће њега да изузму из процеса", поручио је Абазовић.

Он је рекао да не би искључио могућност да у међувремену, с обзиром на то да је конкурс актуелан, буде изабран један судија Уставног суда.

“Лично бих волио да се изаберу четири судије Уставног суда, имамо 19 кандидата, и мој апел посланицима је више пута био да се изабере најмање један, ја мислим да је лако изабрати четири, али најмање један како би вратили фукционалност те институције”, навео је Абазовић.

То је, како је истакао, важно и за изборе, не само за конкретну иницијативу.

Имамо право да уређујемо ствари у својој држави

Абазовић је додао да рјешења постоје и да је важна воља.  “У сваком случају понављам тезу да Ђукановић више не може да буде дио никавог конструктивног договора у нашем друштву и било би добро да то сам прихвати. Знам да је тешко, али послије пуно деценија, мислим да је ово крај”, казао је Абазовић.

Абазовић је упитан о мишљењу америчких и европских партнера о уласку ДФ-а у владу, казао да свако има право на своје ставове, али да "ми имамо право да уређујемо ствари у својој држави".

"Ја не могу да откривам шта смо тачно разговарали. Разговарали смо о свему, о укупној политичкој ситуацији, начинима на које она може да се превазиђе. Али ја ћу само због ваших гледаоца, па и због јавности у Црној Гори и САД-у да подсјетим да смо ми већ уложили напоре, два пута, екстремне напоре да се сачува спољнополитички курс земље и оријентација и позиција коју је Црна Гора заузела у међународном контексту. Ми смо гарант да се то неће ни у ком случају промијенити. Док буде зависило од нас", наводи премијер у техничком мандату.

Мисли да је по сриједи покушај стварања "неке пропаганде унутар Црне Горе".

"Народ Црне Горе жели правду. Мило Ђукановић је не може испоручити. И то је то. Ја мислим да то свако разумије и у САД-у", казао је.

Он је поновио да ће гарантовати да Црна Гора неће мијењати спољнополитички курс и да је то пренио међународним партнерима.

Црна Гора, како је поручио, остаје чврст и поуздан партнер евроатлантском свијету, нарочито САД-у.

“Наша позиција у односу на Украјину приказана је и кроз говор у Генералној скупштини”, казао је Абазовић.

Он је додао да је та позиција врло јасна и недвосмислена.

“Ми стојимо уз наше партнере, уз народ Украјине, боримо се против свих видова агресије, у овом конкретном случају против агресије Руске Федерације и на нас свакако могу да рачунају као поузданог НАТО партнера и земљу која има интенцију да буде прва наредна чланица Европске уније (ЕУ)”, навео је Абазовић.

На питање да ли је са партнерима разговарао о америчком обавјештајном извјештају у чијим дјеловима се наводи да је Русија тајно финансирала Демократски фронт (ДФ) 2016. и 2018. године, он је одговорио потврдно.

На питање да ли ће то бити истражено, Абазовић је одговорио потврдно.

“Наравно. Нелегално финансирање политичких партија мора да буде дио те агенде. Не односи се на ДФ, може да се односи и на УРА-у, Демократе, на било кога другог”, рекао је Абазовић.

Kако је навео, дио изборне реформе мора да буде уређење финансирања политичких групација.

“Мене лично више од тога забрињава како организоване криминалне групе финансирају перманентно Демократску партију социјалиста, односно подржавају оно што су радили 30 година. Сада ћете ви рећи, па дајте доказе, а ја ћу рећи дајте доказе за ДФ”, рекао је Абазовић.

Kако је поручио, за кога год се успостави да има доказе, нека се процесуира.

Упитан да ли очекује да ће извјештај Европске комисије бити негативан, Абазовић је казао да очекује “да сигурно неће бити претјерано позитиван”.

“На жалост, нисмо успјели да дођемо до тих ствари које су биле у домену парламента. Ја вјерујем да ће они евидентирати добре ствари које је влада радила у претходном периоду”, додао је Абазовић.

]]>
24.09.2022T08:00:00 +0100 Политика https://rtcg.me/vijesti/politika/378890/glasacemo-za-razrjesenje-djukanovica.html